HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKÇEYE SAHİP OL!.
Advertisements

CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
İkinci Sınıfta Kutlanan Belirli Gün Ve Haftalar
EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
Atatürk’ün geometriye verdiği önem
Atatürk, Milli Mücadele Yıllarında
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
18.YIL TARİH KONU TEKRARI.
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
Mustafa Kemal ATATÜRK.
İNKILAPLAR.
1930’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM ANLAYIŞI
MATEMATİK ALANINDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR
1924 ANAYASASI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI HAZIRLAYAN: SOSYALCİ.ORG.
ATATÜRK’ÜN HAYATI
CUMHURİYETLE GELEN DEĞİŞİKLİKLER SUNUMU.
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ
MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
Benim naçiz vücudum elbet bir gün kara toprak olacaktır
ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA
TÜRK KADININA SAĞLANAN HAKLAR
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
HALK EĞİTİMİ ve HALK EĞİTİM REFORMLARI
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
CUMHURİYET DÖNEMİNDE TÜRK YAZI DİLİNİN DURUMU GÖKÇEN AYATA
ATATÜRK'ÜN ÖNDERLİĞİNDE GERÇEKLEŞENLER.
‘’……eski dönemin hurafelerinden ve doğuştan var olan özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen etkilerden.
Öğretmenler Günü.
Eğitim Alanındaki Yenilikler
ATATÜRK'ÜN YAPTIĞI YENİLİKLER
Siyasal Alanda Yapılan Devrimler
TÜRKİYE CUMHURİYETİ EĞİTİM FAALİYETLERİ-1.
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
CUMHURİYET HALK YÖNETİMİ HÜRRİYET ÇAĞDAŞLIK UYGARLIK DEMOKRASİ EŞİTLİK
Geçmişten geleceğe.
BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
Sunum transkripti:

HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda okur yazar oranı çok azdı. Bir ülkenin her alanda kalkınabilmesi ancak eğitimle olabilirdi.

Kültür Alanındaki Gelişmeler T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Kültür Alanındaki Gelişmeler 3 Mart 1924 :Tevhid-i Tedrisat Kanunu 1926 : Ticari hayatta Türkçe konuşulması 1927 : Sokak adlarının Türkçe olması 20 Mayıs 1928: Uluslar arası rakamların kabulü

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Mustafa Kemal, harf inkılabını gerçekleştirmek istiyor ve çeşitli yerlerde bu konuyu dile getiriyordu. 9 Ağustos 1928’de Sarayburnu’nda halka harf inkılabı hakkında bir konuşma yapmıştı.

Başöğretmenlik ünvanı verildi. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR 1 Kasım 1928’ de «Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun» TBMM’ nde kabul edildi. 24 Kasım 1928’ de Millet Mektepleri Talimatnamesi, Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gazi Mustafa Kemal’e Başöğretmenlik ünvanı verildi.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Harf İnkılabı’ ndan sonra okuma-yazma seferberliği ilan edilmiş ve 1 Ocak 1929’ dan itibaren Millet Mektepleri açılmaya başlanmıştır.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Yeni harflerin kullanılmasını yaygınlaştırmak için 16-45 yaş arasındaki çok sayıda vatandaşın katıldığı kurslar düzenlenmiştir.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Milli kültürün sürdürülüp geliştirilmesinde dil ve tarih en önemli etkenlerdendir. Cumhuriyetin ilk yıllarında milli kültürümüzün yaşatılabilmesi için dil ve tarih alanında çalışmalar yapılmıştır.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR

Tarih kitapları alınarak yabancı olanlar Türkçe’ye çevrildi. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Türk tarihinin ve medeniyetinin incelenmesi için 1930’da Türk Tarih Heyeti kuruldu. Tarih kitapları alınarak yabancı olanlar Türkçe’ye çevrildi. Türk Tarihinin Anahatları ve Okullar için Tarih Kitabı basıldı. Tıp, Astronomi, Coğrafya gibi alanlarda Türklerin katkıları vurgulandı.

15 Nisan 1931’ de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kurulmuştur. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR 15 Nisan 1931’ de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kurulmuştur. Cemiyet, Türk milletinin tarihi ve uygarlığa katkıları üzerine çalışmalar yapmıştır. 2-11 Temmuz 1932’ de Birinci Türk Tarih Kongresi toplanmıştır.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR 1935 yılında Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti, Türk Tarih Kurumu adını almıştır. 2 Temmuz 1932’ de Birinci Türk Tarih Kurultayı’ nda Türk tarihi gibi Türk dilinin de bilimsel incelemelere tabi tutulması amacıyla « Türk Dili Tetkik Cemiyeti ( Türk Dil Kurumu) kurulmuştur.

Atatürk bir konuşmasında şöyle diyordu: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Atatürk bir konuşmasında şöyle diyordu: « Türk dilinin sadeleştirilmesi, zenginleştirilmesi ve kamuoyuna bunların benimsetilmesi için her yayın aracından faydalanmalıyız. Her aydın, hangi konuda olursa olsun yazarken buna dikkat edebilmeli, konuşma dilimizi ise ahenkli, güzel bir hale getirmeliyiz.»

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR Atatürk, 1936- 1937 kış aylarında Arapça Geometri terimleri yerine Türkçe terimlerin kullanıldığı «Geometri Kılavuzu» adlı bir kitap yazmıştır. Atatürk, Türk Tarih ve Dil Kurumlarının Türk milli kültürünü aydınlatan çok önemli bilim kurumları olduğunu söylemiştir. Atatürk 5 Eylül 1938’ de vasiyetini yazmıştır. Vasiyetinin altıncı maddesinde Türkiye İş Bankası’ndaki hisselerinin yıllık gelirinden Türk Tarih ve Türk Dil Kurumuna eşit miktarda pay ayırmıştır.

1 Kasım 1928’ de Harf İnkılabı yapılmıştır. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR ! SONUÇ 1 Kasım 1928’ de Harf İnkılabı yapılmıştır. Harf İnkılabı ile öz Türkçe yeniden canlandı. Okullaşmanın artmasıyla okuma yazma oranı da arttı. Türk tarihini araştırmak ve incelemek amacıyla 1931 yılında Türk Tarih Kurumu kuruldu. Türkçe’ nin zenginliğini araştırmak ve incelemek, Türkçe’ yi Arapça ve Farsça kelimelerden arındırmak amacıyla 1932 yılında Türk Dil Kurumu kuruldu.