Danışman: Prof.Dr.Oktay ARSLAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENZİMLER NEDİR?.
Advertisements

BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
Enzimler Nasıl Çalışır Enzim Kinetiği
AFİNİTE KROMATOGRAFİSi
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
ARI ZEHRİNİN KİMYASAL YAPISI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi II
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
Enzymes Dr.Özlem İmamoğlu Muğla Üniversitesi
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
Zeytinyağı Kalite Özellikleri

İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
ANTİOKSİDAN.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
ZEYTİN ÇEŞİTLERİ.

ENZİMLER. VÜCUT SIVILARINDAKİ ENZİMLER
ENZİMLER.
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
ÜSLÜ SAYILAR.
Bitki Besin Elementleri
E VİTAMİNİ Hazırlayan Begüm rapuroğlu. E VİTAMİNİ  E vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Mesela elma,ahududu,kiraz v.b. meyve ve sebzelerde bulunur.
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
DÖRDÜNCÜ HAFTA Gıda koruyucuları, antioksidanlar,
ENZİMLERİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ I
Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO
ENZİMLER.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
ENZİMLER.

Enzimler.
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
ENZİM KİNETİĞİ.
PARAOKSONAZ ENZİMİNİN HASTALIKLARLA OLAN İLİŞKİSİ
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
GIDA MUHAFAZASINDA ISIL İŞLEMLER
ENZİMLER Kimyasal reaksiyonları hızlandıran bileşiklere KATALİZÖR denir. Canlıların yaşamları boyunca, vücutlarında çok çeşitli kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
ENZİMLER
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
4 - Metilumbelliferil Fosfat
Biyokimya Anabilim Dalı
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Haşlama makine ve ekipmanları
4. Enzimler.
Amino Asitler ve Proteinler
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
BÖLÜM 1: KİMYASAL KİNETİK
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
ENZİMLER.
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
Enzimler.
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
ENZİMLER.
Sunum transkripti:

Danışman: Prof.Dr.Oktay ARSLAN FARKLI ZEYTİN ÇEŞİTLERİNDEKİ POLİFENOL OKSİDAZ ENZİMİNİN KİNETİK ÖZELLİKLERİ Hazırlayan:Sedat KARABULUT Danışman: Prof.Dr.Oktay ARSLAN Arş.Gör.Nahit GENCER

POLİFENOL OKSİDAZ PPO nedir? Gıda ürünleri neden kararır? Enzimatik kararmanın reaksiyonu. Enzimatik Kararmanın Önemi. Enzimatik kararmanın önlenmesi. Yapılan laboratuar çalışmaları.

PPO NEDİR ? PPO enzimi birçok meyve ve sebzede bulunan ve bitkinin hastalıklara karşı direncini arttıran bir metalo enzimdir. Gıda endüstrisindeki önemi ise , enzimatik kararmaya neden olmasından kaynaklanmaktadır.

GIDA ÜRÜNLERİ NEDEN KARARIR Enzimatik Kararma: Polifenol oksidaz enzimi Enzimatik Olmayan Kararma: Mailard reaksiyonu

Enzimatik Kararma Reaksiyonu

Kararmanın Önemi İnsan ve çevre sağlığı. Damak zevki.

Koku Renk Tat Antioksidan Kapasite

Kararmanın Önlenmesi pH İyonik şiddet Sıcaklık İnhibitör

Yapılan Laboratuar Çalışmaları 1.Optimum pH 2. Km, Vmax çalışması 3.Denatürasyon-Renatürasyon çalışması

Optimum pH nedir? Bir enzimin optimum pH’ sı maksimum aktivite gösterdiği pH dır. Optimum pH (7)

Optimum pH çalışma sonuçları

Km nedir? Km:Maksimum hızın yarısına ulaşmak için gereken substrat konsantrasyonuna Km denir. Enzimin substrata karşı ilgisinin bir ölçüsüdür. Nispeten düşük Km değerine sahip olan bir enzim daha düşük bir substrat konsantrasyonunda maksimum hıza ulaşabilir.

Vmax nedir? Vmax: Enzimin katalitik aktivitesinin bir ifadesidir. Enzimin bütün aktif bölgelerinin substratla dolduğu andaki reaksiyon hızıdır.

Lineweaver-Burk Grafiği

Kiraz Zeytini İçin Km,Vmax Grafiği

Km Vmax çalışması Zeytin Türü Optimum pH Km(mM) Vmax (U/ml.dak) Gemlik 6,5 22,49 3681,89 Edremit 13,691 810,18 Domat 7,0 6,098 5325,38 Uslu 5,747 7985,95 Kiraz 5,251 411,33

Denatürasyon ve Renatürasyon Denatürasyon:Protein yapısında olan enzimlerin yüksek sıcaklık,pH ve iyonik şiddet karşısında üç boyutlu yapılarının kaybolması olayıdır. Renatürasyon: Denatüre edici faktörler ortadan kaldırıldığında enzimin eski halini alması olayıdır.

Domat zeytinindeki PPO için Sıcaklığın Etkisi

Edremit zeytinindeki PPO için Sıcaklığın Etkisi

Gemlik zeytinindeki PPO için Sıcaklığın Etkisi

Kiraz zeytinindeki PPO için Sıcaklığın Etkisi

Uslu zeytinindeki PPO için Sıcaklığın Etkisi

SONUÇLAR pH=5-7.5 de enzim denatüre edilmemeli. Termal denatürasyon 70-80 derecelerde yapılmalı. Gemlik zeytininde düşük aktivite. PPO’ya bağlı fenolik bileşik kaybı az Aynı enzim farklı katalitik aktivite. Enzimin katalitik aktivitesi belirli oranda değişebiliyor.

TEŞEKKÜRLER Prof.Dr.Oktay ARSLAN Arş.Gör.Nahit GENCER