ÇOCUKTA İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOCUK NASIL ÖĞRENİR?.
Advertisements

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Bunu okursanız iyi olur
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
YALAN SÖYLEMEK.
SİLVAN İMAM LİSESİ FAHRETTİN KAYA
KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ YÖNETİMİ
Düşünelim Çözelim Hayallerim Çizgide Saklı
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
BUGÜN BEN İ M GÜNÜM. YEMEK YEMEGİ ÇOK SEVİYORUM ÇÜNKÜ BENİM BÜYÜMEM İÇİN EN DOĞAL HAKKIM.
ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
« Anne-baba olmak zor değildir; ama Anne-babalık etmek zordur» WELL
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
Zor insanla başa çıkma yolları
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
OKUL KORKUSU NEDİR? Uzm. Psikolog Arzu YILDIRIM
KABUL EDEMEM.
İletişim Kaynak Mesaj Kanal Alıcı Kim Ne Söyledi Hangi Yolla Kime
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ
ÇOCUK, HER ZAMAN İTAAT ETTİĞİNDE YOLUNDA GİTMEYEN BİR ŞEY Mİ VAR DEMEKTİR?
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
ÇOCUĞA OLUMLU DAVRANIŞ KAZANDIRMA
(Abisi ve kardeşi de dahil)
OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR
HAZIRLAYANLAR NURTAÇ ÜNLÜ DERYA DEMİR GÜLŞAH BAŞARAN
KENDİNİ SEV HAZIRLAYAN : ELİF ÖZDEMİR
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
“ Ortağı Olmak … ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
HOŞGELDİNİZ.
“Hayatın Ortağı Olmak…”
AİLE EĞİTİM SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
Okul Rehberlik Servisi
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
KONU: OKUMA ALIŞKANLIĞI
Kendimizi Koruma Yolları ve Güvenli Yaşam
Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Seminerini
Engelli Çocukların Ailelerine Öneriler
ÖDÜL - CEZA.
ERGENLE İLETİŞİM.
Engelli Çocuk Ailelerine Önemli Uyarılar
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
T.C MEB MUSTAFA PARS İLKOKULU EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI
HAZIRLAYAN:BURCU GÜLBAHAR BAĞLAR RAM
ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
HOŞGELDİNİZ.
SEVGİLİ ANNE-BABALAR. Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu,olumlu,kendilerini ve yaşamayı seven insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak;onlara.
1 CANSAN İLKÖĞRETİM OKULU. 2 “Dünyanın en güzel insanlarına” Sevgili anneme ve babama mektup.
A.PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
Bunu okursanız iyi olur. Bir şey kaybetmezsiniz....
CANIN KUŞLARI Can, o gün annesine ne kadar çok sıkıldığını anlatıyordu: — Neden oyuncaklarınla oynamıyorsun? diye sordu annesi. — Ama onlar benimle oynamıyorlar.
BİRİKİM YAPACAĞIM.
AİLELERE ÖNERİLER Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Bizler anne babalar olarak kimi zaman bu değerli hazinenin farkında olamıyoruz.
Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği İlkokulu
HAYIR DİYEBİLİRİM.
MESLEK TERCİHİNDE AİLE Dr.M.Zeki İLGAR Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr.M.Zeki İLGAR.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
Sunum transkripti:

ÇOCUKTA İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ

DAVRANIŞLARIN DEĞİŞTİRİLMESİNDE ANA PRENSİP YANLIŞ DAVRANIŞIN ELDEN GELDİĞİNCE GÖRMEMEZLİKTEN GELİP, DOĞRU DAVRANIŞI ÖDÜLENDİRMEKTİR.

Bazen bir “AFERİN” Bazen “YİYECEK” bir şey, Bazen bir “FAALİYET” yapmasına İzin vermek; gibi şeylerden oluşabilecek ödüller, çocuğa göre seçilmeli ve doğru davranışın peşi sıra verilmelidir.

Örneğin çocuğun istediği şeyleri ağlayarak isteme alışkanlığına sahip olduğunu düşünelim

Böyle bir davranışı değiştirmek için çocuk ağlayan bir ses tonu kullandığı zaman, istediklerini vermeyelim, hatta onu hiç duymayalım, yani ilgisiz kalalım.

Diğer yandan düzgün bir ses tonu kullandığında olumlu tepki verelim, istediklerini yapalım ve bir de “aferin benim çocuğuma, ne de güzel istemesini biliyor” diyerek, onun bu davranışını beğendiğimizi söyleyerek ödüllendirelim.

Çünkü hem istediğini elde etmiş hem de anne babasının beğenisini ve ilgisini kazanmıştır.

Beğenilmeyi kim istemez ki yeter ki anne baba bu konuda tutarlı ve sabırlı olsun.

Anne babanın belirli davranışlara hemen her zaman aynı tepkileri vermeleri, hem de birbirleriyle çelişkiye düşmemeleri çok önemlidir.

Her ödül her çocuğu etkilemez Ödül konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ödülün çocuğa göre seçilmesidir

ÖDÜL Kimisi en çok yiyecekten hoşlanır. (çikolata, bisküvi, şeker) Kimisi bir faaliyete katılmayı tercih eder. (park,bahçe ,televizyon) Kimisi de sosyal ödüllerden. (aferin, bravo,öpücük, alkış)

En sağlıklı ödüller sosyal ödüller olduğundan, işe yiyecekle de başlasak, amacımız biran önce sosyal ödüllere geçmek olmalıdır.

İkinci önemli nokta, ödülün doğru davranışın hemen arkasından verilmesidir. Ödül bekletilmez, bekletildiği zaman anlamını yitirir,etkili olmaz.

Bugün yaptığı bir doğru davranış için çocuğu ertesi gün parka götürmek öğretici olmayacaktır, çocuk iki olay arasındaki bağlantıyı kuramayacaktır.

Diğer bir önemli noktada verilecek ödülün (özellikle yiyecek veya ufak tefek hediyeler türü olduğunda) Çocuğa Olur olmaz zamanda verilmemesi;sadece ve sadece çocuk doğru davranışı gösterdiği zaman verilmesidir.

Bütün gün çikolata yeme imkanı olan bir çocuğa ödül olarak çikolata vermek etkili olmayacaktır ve çocuk o ödülü almak için doğru davranışı sergilemek için kendini zorlamayacaktır.

Beğenilmenin çocuk ruh sağlığı açısından çok önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz.

Öyleyse gün boyu çocuğa “aferin” demek için fırsatlar kollayalım. Bunu yapabilmek için de çocuktan onun başarabileceği şeyleri istemeliyiz.

Sonuçta hem yanlış davranışın yerini doğru davranışlar alacak hem de “ben beğeniliyorum” duygusu zamanla özgüvene dönüşecek ve çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacaktır.

İstenmeyen davranışın değiştirilmesinde CEZAYA hiç mi yer yok…?

CEZA Çocuk davranışıyla kendine ya da etrafına zarar veriyorsa bunu görmezlikten gelmek çok zor olacaktır. İşte böyle durumda ceza kullanmak zorunda kalabiliriz.

Yapılacak bir faaliyetten ( televizyon izlemek,parka gitmek gibi) mahrum edebiliriz. Ya da sevdiği bir yiyeceği (şeker, çikolata, dondurma vb.) Yemesini yasaklayabiliriz

Burada önemli olan cezanın yanlış davranışın hemen arkasında verilmesi ve çocuğa o cezanın niye verildiğinin iyice açıklanmasıdır.

DAYAK hiçbir durumda ceza olarak kullanılmamalıdır. Çocuğunuzu dövdüğünüz zaman ona saldırgan olmayı öğretirsiniz. Çocuk şöyle düşünür:”annem babam kızdıkları zaman vuruyorlar, bende kardeşime, arkadaşıma kızdığıma göre ben de onlara vurabilirim.”

Unutmayın ki çocuklarımızı söylediklerimizden çok yaptıklarımızla etkileriz. Onlar bizleri örnek alıyorlar. Çocuğun yapmasını istemediğimiz bir davranışı biz de sergilemeyelim ki ileride o da aynı şeyi yapmaya başlamasın.

Çocuğa çok yüksek sesle bağırmakta aynı şekilde olumsuz sonuçlar verir Çocuğa çok yüksek sesle bağırmakta aynı şekilde olumsuz sonuçlar verir. Çığlık çığlığa bağıran bir çocuğunuz olmasını istemiyorsanız, sizde ona bağırmayın. Bu durumun çocuğunuzu korkutup daha da güvensiz yapacağını unutmayın.

İstenmeyen davranışın değiştirilmesinde o hareketin neden kaynaklandığı konusu da önemlidir. Bazı çocuklar içindeki enerjiyi yeterince harcayamaz ve bundan dolayı aşırı hareketli olur. Bazıları ise yeterince ilgi görmediğini düşünüyordur ve ilgiyi çekebilmek için dikkat çekici davranışlarda bulunur.

Yanlış davranışın yerini doğru ve sağlıklı davranışa bırakması için o hareketin neden kaynaklandığının bilinmesi ve uygun tavır ve tutumun sergilenmesi gerekir.

Olumsuz pekiştireç