Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
SIFATLAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
SIFATLAR VE ÖZELLİKLERİ
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2
SIFATLAR ÖN AD.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
TÜRKÇE SIFAT (ÖN AD).
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU Büşra Nur Gürses.
M. SERHAT KAPLAN Konu: Sıfat(Ön Ad) SIFAT(ÖN AD) İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. Sıfatlar ancak varlıklarla ortaya çıkar.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
DEĞERLENDİRME SORULARI
Görev ve anlam açısından sıfatlar Yapı açısından sıfatlar
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
ZAMİR (ADIL).

KELİME TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
Sıfatlar.
TÜRKÇE Sıfatlar.
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
ÖĞRETİM MATERYAL TEKNİK VE TASARIMI DERSİ
Görev ve Anlamlarına Göre
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİR (ADIL).
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
 SIFATLARIN ÖZELLİKLERİ  SIFAT ÇEŞİTLERİ  SIFATLARDA PEKİŞTİRME  SIFATLARDA DERECELENDİRME  SIFATLARDA KÜÇÜLTME  YAPILARINA GÖRE SIFATLAR  FİİLİMSİ.
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ADI :SERKAN SOYADI :AYDENİZ SINIF :9-C OKUL :BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
ADJECTIVES. Adjectives (sıfatlar): isimleri niteleyen, özelliklerini belirten kelimelerdir. Sıfatlar, ismin rengini, büyüklüğünü, yaşını, miktarını, kalitesini.
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sıfatlar (ön ad).
Sunum transkripti:

Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf (i.ö) 1090320074

İsimleri türlü yönlerden belirten, niteleyen sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar iki grupta incelenir:   A) Niteleme Sıfatları   B) Belirtme Sıfatları: Dört grupta incelenir. 1) İşaret Sıfatları 2) Soru Sıfatları 3) Belgisiz Sıfatlar 4) Sayı Sıfatları

* “ Nasıl ? ” sorusunu sorarak buluruz. Niteleme Sıfatları: Kendinden sonra gelen ismin rengini, kokusunu, biçimini gösteren sıfatlara denir. * “ Nasıl ? ” sorusunu sorarak buluruz. * büyük   adam N.S * derin düşünce * güzel yürü D.Z Not: N.S = Niteleme Sıfatı D.Z = Durum Zarfı

B) Belirtme Sıfatları: 1 B) Belirtme Sıfatları:  1. İşaret Sıfatları: Nesneleri göstererek belirten sıfatlarlardır. Bunlar şunlardır: Bu, şu, o. * Bu araba senin mi? (Sıfat) * Şu adamı tanır mısın? (Sıfat) * O şehri hiç görmedim. (Sıfat) * Bu benim. (Zamir) * Şu bizim sınıfta. (Zamir) * O, yürüyerek geldi. (Zamir)

2. Soru Sıfatları: İsimleri soru yönünden belirten sıfatlardır. Hangi okula gidiyorsun?  Sınava kaç ay kaldı? Nasıl bir dünya istersin?  

 3. Belgisiz (Belirsizlik) Sıfatlar: Bir nesneyi ona kesinlik  kazandırmadan belirten sıfatlardır. * Bütün insanlar biliyor.  * Başka gün görüşelim.   * Bazı kimseler çalışmıyor.   * Her anne fedakardır.  * Kimi öğrenciler okula gelmiyor.

4. Sayı Sıfatları: Bir nesnenin sayısını belirten sıfatlara denir.  Sınava üç ay kaldı. İkinci sınıfa gidiyor. Üçer kişi çağır.

Adlaşmış  Sıfatlar: Niteleme sıfatlarının önündeki isim düşerse adlaşır buna da adlaşmış sıfat denir. Genç insanlar dinamik olur. → Gençler dinamik olur. Tembel öğrenciler çalışmaz. → Tembeller çalışmaz.

Pekiştirme Sıfatları: * Sıfat olan kelimenin ilk sesli  harfine kadar olan kısım alınır. * Bu kısım “ m, p, r, s” seslerinden uygun olanı ile pekiştirilir. * Elde edilen bu kısım sıfatın başına getirilir. Yeşil köy → Yemyeşil köy Düz yol → Dümdüz yol Temiz oda  → Tertemiz oda  Kırmızı elma → Kıpkırmızı elma

Teşekkürler