Çözelti Termodinamiği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 12 TERMODİNAMİK ÖZELİK BAĞINTILARI
Advertisements

GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
Verim ve Açık Devre Gerilimi
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
1-SAYICA-ORTALAMA MOL KÜTLESİ(Mn)
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
FAZ DİYAGRAMLARI B fazı A fazı • İki elementi birleştirdiğimizde...
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
ÇÖZELTİLER.
BÖLÜM 20: İSTEMLİ DEĞİŞME: ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ
Madde Ve Enerji.
Entalpi - Entropi - Serbest Enerji
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLER VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
Çözelti Termodinamiği
ÇÖZELTİ TERMODİNAMİĞİ
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir.
FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ ve MATRİSLER
Termodinamiğin 2. ve 3. yasaları. Entropi. Serbest enerji.
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Çözelti Termodinamiği
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNÜVERSİTESİ MÜH. FAKÜLTESİ TERMODİNAMİK
Çözünürlük ve baskı. Roult kanunu. Koligatif özellikler.
MADDEYİ TANIYALIM.
Katılar & Kristal Yapı.
GERÇEK GAZLAR. Örnek : Aşağıda belirtilen gazlardan eşit hacimde ve eşit mol sayısında, 0°C’de bir karışım hazırlanıyor. Buna göre hangi gaz ideal gaza.
Karışım Nedir ?. Karışım Nedir ?  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım.
ÇöZELTİLER.
KARIŞIMLAR.
Çözeltiler.
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
Kimya Koligatif Özellikler.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Karışımlar.
KARIŞIMLAR.
REDOKS TEPKİMELERİ. 2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli.
STOKİYOMETRİ Kimyasal ve fiziksel değişmelerdeki kütle ve enerji değerlerinin, kimyasal prensipler ve mol kavramından çıkarılan bilgiler yardımıyla hesaplanmasına.
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
ÇÖZENÇÖZÜNENÖRNEK Katı Alaşım SıvıJelatin GazDonmuş kayalar Sıvı KatıŞekerli su SıvıKolonya GazKöpük Gaz KatıDuman SıvıSis GazHava.
Kristal kusurları Hiç bir kristal mükemmel değil;
İSTEMLİLİK Tabiatta kendiliğinden gerçekleşen olaylara istemli olay denir. Örneğin doğal gazın yanması istemli bir olay iken çıkan CO2 ve H2O gazlarının.
Madde Ve Enerji
METAL VE ALAŞIMLARDA FAZ DÖNÜŞÜMLERİ
Biyoenerjetik.
Faz kavramı Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Fazlar; bu atom düzenlerinden.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
Mol Kavramı Quiz-1.
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
Aktiflik ve iyon şiddeti
ELEKTROKİMYA.
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
Sunum transkripti:

Çözelti Termodinamiği Yrd. Doç. Dr. Abid USTAOGLU

1.Çözeltilerin termodinamik özellikleri 2.Çözelti Türleri

2.3. DÜZGÜN ÇÖZELTİLER 2.3.1.  Fonksiyonu Gibbs-Duhem denkleminin integrasyonunu daha da kolaylaştırmak için  fonksiyonu tanımlanmıştır. Herhangi bir i bileşeni için; 2.3.2. Düzgün Çözeltinin Özellikleri Düzgün çözeltinin özellikleri «aşırı fonksiyonlar» kavramı ile en iyi şekilde ifade edilebilmektedir. (Gerçek ile ideal çözelti arasındaki özelliklerin farkı)

GM : Çözeltinin serbest enerjisi. GM,ideal : Çözeltinin ideal tipte olması durumundaki serbest enerjisi. GM,ideal : Çözeltinin aşırı molar serbest enerjisidir. Herhangi bir çözelti için, İdeal bir çözelti için, Diğer bir ifadeyle çözeltinin toplam etntalpi değeri, o çözeltinin aşırı molar serbest enerjisine eşittir.

 Fonksiyonuna göre;

Örnek 2.5. 1400 K de sıvı durumda bulunan ve düzgün çözelti teşkil eden Cu-Ag ikili sisteminde Xcu=0.4 için bakırla dengedeki oksijen kısmi basıncı 17.378 atm’dir. Buna göre Bakırın ve gümüşün aktivite ve aktivite katsaısını Bakırın ve gümüşün kısmi molar serbest enerjilerini, kısmi molar entalpilerini ve kısmi molar entropilerini bulunuz.

Örnek 2.6. Cu-Zn düzgün çözeltisinde 1027 C de bakırın aktivite katsayıları tespit edilmiş ve molar orana göre değişimi tabloda verilmiştir. Buna göre Xcu=0.4 için Cu-Zn alaşlımının karışım serbest enerjisi , karışım entalpisi ve karışım entropisini bulunuz XCu 0.8 0.7 0.6 Cu 0.922 0.837 0.728

A(Çözen) İdeal davranış gösterir (Raoult kanunu) 2.3. SEYRELTİK ÇÖZELTİLER A-B ikili çözeltisinde mA(Çözen)>>mB(Çözünen) olan çözeltilere seyreltik çözelti denir. A(Çözen) İdeal davranış gösterir (Raoult kanunu) B(Çözünen) İdeal olmayan davranış gösterir (Henry kanunu) Örneğin Fe-C sisteminde, XFe=aFe (Raoult Kanunu) ve aC=XC.C (Henry Kanunu) geçerli olmaktadır. Örnek 2.2. %0.6 C içeren çelikteki karbon, 925 K de 1 atm toplam basınca sahip gaz atmosferinde dengede bulunmaktadır. Çelik seyreltik çözelti tipinde Fe-C ikili sistemidir. Dengedeki gazların bileşimi %95.2 CO ve %4.8 CO2 dir. Buna göre, Çelikteki demir ve karbonun aktivitesini Demir ve karbonun kısmi molar serbest enerjileri ile sistemin karışım serbest enerjisini hesaplayınız. Örneğin Çelik bir Fe-C alaşımıdır. Demir çok miktarda Carbon az miktarda bulunur.

Kaynaklar 1. Doç.Dr. Kenan YILDIZ ders notları