Madde Bağımlılığı Nedir ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
Advertisements

Bilgisayar ve Internet Bağımlılığı
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
Güvenli İnternet Kullanımı
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR bilgidagi.com.
OKUL KORKUSU NEDİR? Uzm. Psikolog Arzu YILDIRIM
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
Ebru Keser(1102) Sıla Kahraman(1100) Beden Eğitimi Performans ödevi
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
İyi bir öğretmen olarak YAPABİLECEKLERİNİZ ....
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Uyuşturucu Maddelerden Korunmak İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
İnsanlar neden sigara içer?
AİLELERE TAVSİYELER BİLGİLENDİRİN ARKADAŞLARINI KONTROL EDİN
Madde bağımlılığı
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
AKRAN BASKISI.
KİMSE DÜŞMESİN!.
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
MADDE BAĞIMLILIĞI ve ZARARLARI KOCAELİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
AKRAN ZORBALIĞI.
MADDE BAĞIMLILIĞI.
Maddelerden kendimizi korumamız için üç altın prensip.
Kendimizi Koruma Yolları ve Güvenli Yaşam
SINAV KAYGISINI NASIL YENERİZ ?
MADDE BAĞIMLILIĞI Nihat HASPOLAT
Güvenli İnternet Kullanımı
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
İyi bir öğretmen olarak YAPABİLECEKLERİNİZ ....
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
BAĞIMLILIK AİLE EĞİTİMİ
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI VE BAĞIMLILIĞIN TOPLUMA ETKİSİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
“OKUL KORKUSU” SEMİNERİ
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
MADDE BAĞIMLILIĞI.
OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ RİSKLER VE BAŞETME BECERİLERİ
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
Çocuklarda ve Gençlerde Güvenli İnternet Kullanımı
İNTERNET ORTAMINDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMASININ ÖNLENMESİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
BAŞARIYI ARTIRMADA AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER REHBER ÖĞRETMEN HABİB TAŞAN
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Stj.Dr. Nisanur Aksu. Günümüzün popüler mottosu, “Yürekten iste; gerçek olsun”; “Bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum” klişesi ile tezahür eden zorlukları.
Sunum transkripti:

Madde Bağımlılığı Nedir ? Vücudun bir ya da birden fazla işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması ve zarar gördüğü halde bırakamamasıdır.

Bağımlılık Yapıcı Maddeler Nelerdir ? Sigara Alkollü içecekler Uyarıcı ve Hayal Gösterenler Çeşitli Uyuşturucular Reçete ile alınması gerektiği halde doktor kontrolü dışında alınan ilaçlar

Bir Kişi Ne Zaman Bağımlı Sayılır ? Kullanılan Madde Miktarının Arttırılması Madde kesildiğinde yoksunluk belirtileri olması Maddeyi Bırakmak için gösterilen çabanın boşa çıkması Sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin madde kullanımı nedeniyle azaltılması ya da tamamen bırakılması.

BAĞIMLILIK YAPAN MADDELERE ve UYUŞTURUCUYA BAŞLAMA RİSKİ HER İNSAN İÇİN “EŞİTTİR”

Bağımlı olan kişi: Maddeyi alabilmek için, önce mevcut parasını bitirir. Parasını bitiren kişi yakınlarını kandırmaya başlar. Yani yakınındaki insanları soyar. Günü kurtarma adına hırsızlık yapmaya başlar, parasını maddeye yatırır. Suç işlerken yakalanır ve özgürlüğünü kaybeder. Maddenin vücuda verdiği zararlardan dolayı sağlığını ve en sonunda hayatını kaybeder. Ve en önemlisi; Narkotik Atasözü: “HER İÇİCİ POTANSİYEL BİR SATICI ADAYIDIR!” Bu ne demek? Her içici para bulma uğruna etrafında ki bir insanı maddeyle tanıştırır.

Bağımlılık Süreci Nasıl Başlar? Madde Bağımlılığı bir anda gelişen bir durum değildir.

BAĞIMLILIK SÜRECİ Kullanım ve Temas YAŞAM LİSTESİ

Doğal İyi Oluş Hali Sahte İyi Oluş Hali

SADECE BİR KEZ ÇOK KEZİN İLKİDİR. 9

Hiç tanımadığım yüzünü görmediğim birisi maddeyle tanışmamı sağladı.” NASIL KARŞIMIZA ÇIKAR ? Tanıdığınız Bildiğiniz Bir Kişi ; Mahalleden bir arkadaş Okuldan bir arkadaş Kafeden / Gece kulübünden bir arkadaş Candostum, Kankam, Kan kardeşim Hepsinin ortak özelliği ARKADAŞ… Hiç tanımadığım yüzünü görmediğim birisi maddeyle tanışmamı sağladı.”

ÖZDEŞLİK “BEN DE KULLANIYORUM” “BEN KULLANMIYORUM AMA SEN KULLAN”

BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ…

Hep İyi Yönleri Anlatılır… Ama Asla Kötü Yönleri ANLATILMAZ…

Madde ilk kez verilirken SON TUZAK Madde ilk kez verilirken “BEDAVA” verilir.

HAYIR Demeyi Öğrenin… MADDE KULLANMA TEKLİFİ İLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞINIZDA “HAYIR” DEYİN, ISRAR EDİLİRSE HEMEN O ORTAMI TERKEDİN !!!

Maddelerden kendimizi korumamız için üç altın prensip

İlaç Kullanma Prensibi… İlacı Kim Verir ? Cevap : DOKTOR.

SİGARA KULLANIMI Dünyada bir yılda ortalama 5 milyon kişi sigara kullanımı nedeniyle ölmektedir. Her 10 erişkinden birisinin ölüm nedeni sigaradır. Sigara basamak görevi görür. İlk teklif “sigara gibi bir şey” denilerek yapılır.

ALKOL KULLANIMI Alkol insanların bedensel ruhsal ve sosyal yaşamlarını hasara uğratan bağımlılık yapıcı bir maddedir. Dünyada her yıl alkol kullanımına bağlı olarak 1.8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Alkol tüketiminin yapıldığı mekanların çevresinde uyuşturucu madde satıcıları daha çok bulunur.

KULLANMAYANLARA ORANLA ALKOL VE DİĞER BAĞIMLILIK YAPICI SİGARA KULLANANLARIN KULLANMAYANLARA ORANLA ALKOL VE DİĞER BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERE BAŞLAMA RİSKİ “ÇOK DAHA YÜKSEKTİR” 20

SİGARA Bağımlılık yapan maddelerin büyük bir çoğunluğu; “TÜTÜN İÇİNE KARIŞTIRILARAK” insanlara sunulur.

Maddenin Tükettiği Hayatlar…

BİR İNSANI BU HALE NE GETİREBİLİR ?

Neden Van’da Risk Altında ? Van İli coğrafi konumu gereği İran kaynaklı başta uyuşturucu maddeler olmak üzere kaçakçılık güzergahında bulunan, ülkemizin doğudaki giriş kapısı konumundadır.

Maddde Bulunamadığı Zaman Alınan İlaçlar Tramadol, Rivotril, Subokson, Metadon, Xanac

GENÇLERİN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLAYABİLİRİZ? Madde kullanan kişilerde üç temel değişiklik görülür ; 1. Sosyal Değişim, 2. Davranış Yönünden Değişim, 3. Fiziksel Görünüm Yönünden Değişim

SOSYAL DEĞİŞİM Eski arkadaş çevresinden yenisine geçerler, Arkadaşlarını aileleriyle tanıştırmazlar, Yetişkin kontrolünün olmadığı mekanlarda vakit geçirirler, Rutin aile içi ilişkilerden sıkılırlar, yalnız kalmayı tercih ederler.

SOSYAL DEĞİŞİM Dışarı çıkmaları engellendiğinde ise evde kendi odalarına çekilirler. Madde kullanımını gizlemek amacıyla daha çok ilaç ve parfüm kullanırlar.

DAVRANIŞ YÖNÜNDEN DEĞİŞİM Madde kullanımı sürecinde gencin kendine güveni azalır, kendi bakım ve temizliğine dikkat etmez. Madde kullanan gençlerde okula gitmeme isteği, okul ve öğretmenler hakkında sürekli şikayet, ders çalışmama, ödev yapmama, sınavlarda başarısız olma gibi problemler görülür.

DAVRANIŞ YÖNÜNDEN DEĞİŞİM Madde kullanan gençler durumlarını gizlemek amacıyla yalana başvururlar. Her bir yalan da kendini gizlemek için yeni bir yalanı doğurur. Her maddenin bir maddi değeri vardır, madde kullanımı arttıkça daha çok paraya ihtiyaç duyulur. Para harcamadaki tutumları önemli bir göstergedir.

FİZİKSEL YÖNDEN DEĞİŞİM Yüz bölgesinde kızarma, burun akıntısı, gözlerde kızarma, Madde temin edilemediğinde, terleme, titreme, ekrem yerlerinde ağrı, kabızlık, ishal, solunum güçlüğü, Rejim ve spor yapmadığı halde ani kilo kaybı ve zayıflama,

FİZİKSEL YÖNDEN DEĞİŞİM Madde kullanım sürecinde sürekli bitkinlik, hafif uyku hali ve yorgunluk görülür. Bu durum yanlış anlamalara ve konuşma güçlüğüne neden olur, Ailede yeşil/kırmızı reçeteye bağlı ilaç kullanımı varsa maddeye ulaşamayan genç bu ilaçları yüksek miktarlarda kullanmaya başlayabilir.

Madde Kullanımı İlk Defa Nerede Teklif Edilir ? Ders saatleri sonrası gidilen internet kafeler ve oyun salonları, piknik ortamları. Anne babaların işte ve evde olmadığı saatlerde Güvenli ev ortamı bulamayanlar; terk edilmiş mekanlar, parklar, bahçeler gibi ıssız yerlerde.

Madde Kullanan Öğrenci Okulda Kriz Geçirirse Ne Yapacağız? Öğrenci sakinleştirilmeli ve ona güven verilmelidir. Öğrenci bilincini kaybetmişse yan yatırarak soluk aldığından emin olunmalı, tepkisizliği varsa (112) aranmalıdır. Kullandığı ilaç, zararlı madde ve toz kalıntısı toplanıp doktoruna verilmelidir.

Madde Kullanan Öğrenci Okulda Kriz Geçirirse Ne Yapacağız? Ailesine ve yakınlarına panik oluşturulmayarak haber verilmelidir. Diğer öğrenci ve öğretmenler sakinleştirilmelidir. Olaydan dolayı destek ve bilgi sahibi olmak isteyen öğrenci, aile ve okul personeli ile rehber öğretmenin görüşmesi sağlanmalıdır.

Öğrenciniz Madde Kullanıyorsa; Kendinizi hazır hissedin, Destek ve yardımcı olmak, Empati, Etiketlememek, Madde Etkisi Altında iken konuşmayın,

Madde Kullanan Gencin Ailesi ile İletişim Şüphe duyma, Emin ol, Öğrenciye bilgi vermek (Rehber Öğrt. Tarafından) Önce öğrenci hk. bilgi almak ve okuldaki davranışları hakkında bilgi vermek, Sonraki görüşmelerde öğrenci hk. Endişeler ifade edilmelidir.

Madde Kullanan Gencin Ailesi ile İletişim Aile durumu kabullemek istemeyecektir. Israrcı olmayın, onlara zaman tanıyın. Aile durumu kabul ettikten sonra madde kullanım problemi hakkında doğru bilgilendirilmelidir.

Öğrenci Deneme Aşamasında ise; Ailenin çocuklarının sosyal yaşantısıyla ilgili düzenlemeler yapması gerektiği, Madde kullanımı deneme aşamasında bile olsa bir disiplin süreci işletilmesi gerekir. Aile disiplin hükümleri hk. Bilgilendirilir. Deneme aşamasındaki öğrenciye «iyileşme taahhüdü» imzalatılır.

Madde Kullanım Süreci İlerlemiş ve Bağımlılık Gelişmiş ise; Bir uzman tarafından Tedavi görmesi gerektiği aileye aktarılır, Öğrenciye tedavi sürecini kabul ettiğini taahhüt eden bir belge imzalatılır. Bu belgeye istinaden disiplin suçu ertelenebilir. Tedavi için gidilen günlerde öğrencinin izinli olması sağlanır, Bu süreçte rehber öğrt. Okulda görüşmeler yapar, Okul Yönetimi olarak öğrenciye destek olunmalı,

Öğrenci Madde Kullanma Aşamasında bir suç davranışında bulundu ise; Aileye disiplin süreci ile ilgili bilgi verilir, İyileşme taahhüdünü imzalaması durumunda disiplin cezasının erteleneceği ifade edilir, Bunun yanı sıra T.C.K 188-191. md. Denetimli Serbestlik Sistemi hakkında bilgi verilir.

Okulda Disiplin Süreci ve Cezaları «Ortaöğretim Ödül, Ceza ve Disiplin Yönetmeliği» Sigara İçme : Uyarma, Kınama, Mahrumiyet (Madde 17, a bendi, 6.fıkra ) Uyuşturucu ve Alkol Kullanımı: Tasdikname ile uzaklaştırma (Md.17, c bendi, 11.fıkra) Uyuşturucu Madde Ticareti : Örgün eğitim dışına çıkartma (Madde 17, ç bendi, 3.fıkra)

Neden Van’da Risk Altında ? Van İli coğrafi konumu gereği İran kaynaklı başta uyuşturucu maddeler olmak üzere kaçakçılık güzergahında bulunan, ülkemizin doğudaki giriş kapısı konumundadır.

Bağımlılık Tedavi Edilebilir… Kişi Tedavi Olmayı İstemelidir, Alışkanlıklarını ve yaşadığı ortamı değiştirmek zorundadır. Bıraktıktan sonra bir daha kesinlikle kullanılmamalıdır.

İlimizde Tedavi Merkezleri Nerelerde ? Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi 100.Yıl Üniversitesi, Psikiyatri Bölümü, İstanbul Hastanesi, Psikiyatri Bölümü.

TCK 192/4 maddesine göre; Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında bu suçtan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, cezaya hükmolunmaz