Toplumsal Duyarlılık Projesi Sosyal Bağımlılıklar Grup KEŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye’yi İnternete Taşımada Rekabetin Rolü
Advertisements

OKUMAKLA İLGİLİ BAZI İSTATİSTİKLER
Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri
SUNUM.
“ Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir,
ReklamMatik Projesi Hit Teknoloji Haziran Televizyon Reklamlarının Avantajları; Duyguları kolayca harekete geçiren formata sahiptir. İmaj hedef.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
BIMEKS Teknolojinin kalbi burda atiyor
MARKETING MYOPIA Theodore Levitt Harvard Business Review
Ka band ve Uydudan İnternet
TEKNOLOJİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BABAESKİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS:E-TİCARET KONU:ELEKTRONİK TİCARETİN GELİŞİMİ VE GELENEKSEL TİCARET İLE KARŞILAŞTIRILMASI HAZIRLAYAN:DİLEK.
E-Ticaret’in Mobil Tarafı
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENME.
İletişimin Zamanda yolculuğu
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
İNTERNETİN KULLANIM ALANLARI
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş)
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER BİLİM VE HAYAT.
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER.
ÇOCUK VE MEDYA.
HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİMİZİN KORUNMASI BİZLERE BAĞLIDIR. Yaşantımızda pek çok şeye ihtiyaç duyarız.Gelişen teknoloji ile birlikte bu ihtiyaçlarımız giderek.
Hazırlayan:Murat Sait ÇABUK. 1: B2B (Business to Business): Sirketler Arası Elektronik Ticaret * B2B’nin temeli, sirketlerin internet uzerinden birbirine.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Notebookwear 2006 Yaz by Diyalog Tekstil. İnsanların teknolojiyle olan ilişkileri gün geçtikçe artmaktadır. Cep telefonları, discmanler ve mp3 çalarlar.
UYGUNSUZ İÇERİKLİ SİTELER
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
KİŞİSEL MAHREMİYET ve TACİZ
Tomris KARAİSMAİLOĞLU 6-C
MESLEKLER AMAÇ &Haberleşme araçlarını tanıma &Yararlarını bilme &Haberleşme ile ilgili meslekleri tanıma
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
Türkiye Internet'i Büyüme Eğilimleri Y.Doç.Dr. Kürşat Çağıltay, ODTÜ
NASIL BAŞARILI OLUNUR?.
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLGİ VE GÜVENLİK Hakan TÜZER B.T. Öğretmeni.
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Web 2.0 Araçlarının Tanıtımı ÖZGE AKMAN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI VE BAĞIMLILIĞIN TOPLUMA ETKİSİ
HABERLEŞME ARAÇLARI MESLEKLER.
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ
İnternet, cep telefonu vb
BİT KULLANMA VE YÖNETME
BİLGİSAYAR NEDİR?.
SPORDA KULLANILAN İLETİŞİM ARAÇLARI
BAĞIMLILIK TÜRLERİ 1-TEKNOLOJİ 2-TÜTÜN 3-MADDE 4-ALKOL 5-KUMAR
BİLGİSAYAR NEDİR?.
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
Bunlar yokken ne yapıyorduk?. Şu anda olmazsa olmaz dediğimiz hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen birçok teknoloji bundan sene önce yoktu. Peki.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
ETKİLİ SUNUM. SUNUM NEDİR Bir konunun, bir bildirinin, bir araştırma sonucunun dinleyicilere aktarılmasına sunum denir. Sunumda bir çalışma sonucunu açıklama,
KİŞİSEL MAHREMİYET ve TACİZ
Elektriğin Günlük yaşamdaki yeri ve önemi
MEDYA NEDİR?. MEDYA NEDİR? ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Ares Bilişim Sistemleri
“Çarşı’dan bir gömlek al!”
İletişimin Zamanda yolculuğu. İletişim ne demektir?: Duygu, düşünce, haber veya bilgilerin başka kişilere aktarılmasına haberleşme denir. Resimdeki çocuk.
Kazanım 1. Buluşlarla teknolojik gelişmeleri ilişkilendirir.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Giyilebilir Teknoloji  Giyilebilir teknoloji, aksesuar olarak ya da kıyafetin bir parçası olarak giyilen teknolojik ürünleri tanımlamak için kullanılan.
Sunum transkripti:

Toplumsal Duyarlılık Projesi Sosyal Bağımlılıklar Grup KEŞ

Grup Keş olarak; Aslında fiziksel bağımlılıklardan çok daha fazla sayıda sosyal bağımlılıkların olduğunu gördük. Buradan hareketle ; sosyal bağımlılıkların bazılarını araştırdık. Yüz yüze anket yöntemiyle “113” kişinin görüşlerini aldık Örneklerimizin öğrenciler ve fakülteler açısından homojen olmasına dikkat ettik.

Sosyal bağımlılıklardan aşağıdaki dördünü inceledik… 1- Cep telefonu 2- Bilgisayar 3- Televizyon 4- Alışveriş

CEP TELEFONU Çağımızın önemli buluşlarından biri olan cep telefonu; artık herkeste… T. C. Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre Haziran 2009 itibariyle Türkiye’de 63.6 milyon GSM abonesi var. 75 milyonluk ülkemizde bu rakamın ne kadar da yüksek olduğu hemen göze çarpıyor. Teknolojinin gelişmesiyle beraber cep telefonlarının fonksiyonları arttı ve gelişti. Markalar arasındaki rekabet sebebiyle de fiyatları düşünce iyice cazip hale geldiler. Böylece cep telefonu kullanıcısı sayısı arttı.

Cep telefonunuzu günde kaç saat kullanıyorsunuz?

Kullanım amaçları da şöyle;

Bağımlılığın bir diğer göstergesi olan: “Cep telefonunuzun sizden uzak olması durumunda huzursuzluk hisseder misiniz?” sorusuna verilen cevaplar ise şöyle;

BİLGİSAYAR Teknolojinin gelişmesi, bilgisayarların ve internetin hayatımıza vazgeçilmez bir şekilde girmesiyle yeni bir bağımlılıktan söz edilir oldu: Bilgisayar bağımlılığı… Psikiyatri literatürüne henüz bir tanı olarak girmemiş olsa da, bu sorun; tüm dünyada milyonlarca insanı kıskacına almış durumda. Bilgisayar, hayatımızın önemli, hatta vazgeçilmez bir parçası olarak gündelik yaşantımızın içinde hatırı sayılır bir konuma ulaştı. Bir düşünün, günün kaç saatini bilgisayar veya internet başında geçiriyorsunuz?

Bağımlılığın bir diğer göstergesi olan: “Uzun süre bilgisayar kullanmadığınızda huzursuzluk hisseder misiniz?” sorusuna verilen cevaplar ise şöyle;

TELEVİZYON Televizyon bağımlılığı, bir fiziksel bağımlılık olmamakla birlikte; öforik etkisi nedeniyle televizyon izlemenin kişinin yaşamında önemli bir yer tutmasını ifade eden bir rahatsızlıktır. Yıllardır yapılan çalışmaların gösterdiği sonuçlar; çok fazla televizyon seyredenlerin, hiç seyretmeyen ya da az seyredenlere oranla toplum içine daha az karıştıkları, sosyal etkinliklerinin daha az olduğu,, aşırı şişmanlığa daha yatkın olduklarıdır.

Günde kaç saatinizi TV başında geçirirsiniz?

Eve geldikten ne kadar süre sonra TV’yi açarsınız?

ALIŞVERİŞ Alışveriş bağımlılığı ; kontrolsüz alışveriş yapmak, ihtiyaca göre değil de harekete geçiren dürtüye göre davranmaktır. Geçici süreyle rahatlamak, alışveriş esnasında keyifli bir durumda olmak, fakat sonrasında ise yoğun kaygı, pişmanlık ve suçluluk yaşamak bunun göstergesidir.

Alışveriş denince aklınıza bayanlar gelebilir ama erkeklerin de çok ciddi alışveriş çılgınlıkları vardır. Onlarca gömleği, kravatı, ayakkabısı olan erkekler de azımsanmayacak kadar çoktur. Tabi ki durum sadece giyimle sınırlı değildir. Erkeklerde, cep telefonu elektronik eşya ve parçaları, silah, otomobil parçaları, aksesuarları dikkat çekerken; Kadınlarda ; takılar, ev eşyaları, mutfak malzemeleri, hediyelik ev eşyaları, yeni mevsimlik ve bir gecelik, bir düğünlük kıyafetler sivrilmiş durumdadır. Görüldüğü gibi alışveriş sadece ihtiyaç olmaktan çıkıp; rahatlama, geçici bir dolgu malzemesi konumu almıştır.

Sık sık alışverişe çıkar mısınız?

Alış-verişe ne amaçla çıkarsınız?