Kaynama, Erime ve Donma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEMİLER SU ÜSTÜNDE NASIL KALIR???
Advertisements

GEMİLER SU ÜZERİNDE NASIL DURDUĞUNU MERAK ETTİNİZ Mİ?
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDE ve ISI.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
GEMİLERİN SU ÜZERİNDE NASIL DURDUĞUNU MERAK ETTİNİZ Mİ?
BAZI CİSİMLER NEDEN YÜZER?
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE).
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HAL DEĞİŞİMİ.
MADDE VE ISI.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Maddeleri birbirinden ayırt etmek için her bir maddenin kendine özgü özelliklerini kullanırız. Örneğin; renk, koku, tat ve sertlik gibi özellikleri ile.
dünya yüzeyinin ¾ ü sularla kaplıdır
Ağırlık Ve Yoğunluk.
Ç. MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
A K M Y İ.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
Duygu ALTUN Aycan ERİKLİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
BÜZÜLME GENLEŞME.
Kaynama sıcaklığı erime ve donma sıcaklığı yoğunluk diye üç’ e ayrılır.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1. Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
YOĞUNLUK (BİRİM HACİM KÜTLE)
MADDELERİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
4.MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
M ADDEYİ TANIYALIM.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI YAĞMURUN OLUŞUMU VE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER GÜNEŞ ENERJİSİ VE YERYÜZÜNE ETKİSİ ISI VE SICAKLIK KAVRAMLARI.
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
1 Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller Maddenin Hal Değiştirmesi.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
Maddenin ayırt edici özellikleri
HÜSEYİN DEMİRBAŞ Fen ve Teknoloji.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
2.Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Sunum transkripti:

Kaynama, Erime ve Donma

K A Y N A M A Aldığı ısı nedeniyle, sıvı maddelerin yüzeyinde yavaş yavaş buharlaşma başlar. Isınmakta olan sıvının sıcaklığı yükselirken buharlaşma devam eder. Sıvı belirli bir sıcaklığa ulaşınca yüzeye doğru kabarcıklar oluşur. Sıvının her tarafından buharlaşma başlar. Sıcaklık sabit kalır. Sıvının sıcaklığının sabit kalarak buharlaşmanın hızlı bir şekilde devam etmesine kaynama denir.

K A Y N A M A        Sıvı hâldeki saf maddeleri ısıttığımızda sıcaklık yükselir. Sıcaklık, belli bir noktaya geldiğinde ısı verilmesine rağmen değişmez. Isı almaya devam eder. Sıvı kaynamaya başlar ve sıcaklığı sabit kalır. Bu sıcaklığa kaynama noktası denir.Her saf maddenin kaynama sıcaklığı farklıdır.

K A Y N A M A Ortam ve koşullar değişmedikçe bir saf maddenin kaynama sıcaklığı her zaman aynıdır. Saf maddeler kaynama sıcaklığına göre ayırt edilebilir. Bilim adamları, kaynama sıcaklığını test ederek bir maddenin saf olup olmadığını ve türünü belirlerler.

ERİME VE DONMA İlkbahar ve yaz mevsimlerinde bazen dolu, kış mevsiminde kar yağar. Soğuk havalarda ise yeryüzündeki su birikintileri buz hâline gelir. Kar, dolu ve buz, suyun katı hâlidir. Dolu, kar ve buz ısının etkisiyle eriyerek tekrar su hâline gelir.

ERİME VE DONMA Suyun buz hâline gelerek katılaşmasına donma, buzun su hâline gelmesine erime denir. Katı bir madde erirken bulunduğu ortamdan ısı alır.Sıvı bir madde donarken bulunduğu ortama ısı verir.      Saf maddelerin erime ve donma sıcaklığı aynıdır. Saf bir madde hangi sıcaklıkta eriyorsa o sıcaklıkta donar.

Yoğunluk Maddelerin suda yüzmelerinin ya da batmalarının nedeni ağır ya da hafif olmalarından değildir. Ağır olan koca bir tomruk, su üzerinde yüzerken hafif olan küçük bir taş hemen batar. Bunun nedeni maddenin boyutlarına göre ağır ya da hafif olmasıdır.

Yoğunluk       Suda yüzme – batmanın tek başına kütle ya da hacimle ilgisi yoktur. Her ikisi ile birden ilişkisi vardır. Cismin kütlesi büyük, hacmi küçük olursa batar. Bir cismin suda batması için daha ağır olması önemli değildir. Maddenin yoğun olması önemlidir.

Yoğunluk Suda batan madde, yüzen maddeden daha yoğundur. Her maddenin yoğunluğu, 1 ml hacmindeki kütlesi tartılarak bulunur. Maddenin 1 ml hacmindeki kütle miktarı yoğunluk ya da birim hacim kütle diye tanımlanır.     Her maddenin birim hacim kütlesi farklıdır.

Yoğunluk Genellikle maddelerin, sıcaklıkları arttıkça hacimleri genişler. Maddelerin katı hâlleri sıvı hâllerinden daha yoğundur. Su donarken yoğunluğu azalır, buz su üstünde yüzer.

YOĞUNLUK NİÇİN ÖNEMLİDİR ? Tek katlı binalar yoğunluğu az olan ahşap, tuğla, kerpiç gibi malzemeler kullanılarak yapılabilir. Çok katlı binaların yapımında kullanılan malzemelerde ise dayanıklılık, fazla yük taşıma gibi özellikler aranır. Bu nedenle çok katlı binaların yapımında demir, çelik gibi yoğunluğu fazla olan malzemeler kullanılır.

YOĞUNLUK NİÇİN ÖNEMLİDİR ? Uçakların kolayca uçabilmesi için uçak yapımında demir yerine alüminyum kullanılır. Çünkü yoğunluğu demirden az olan alüminyum, ayrıca demire göre daha hafif ve daha dayanıklı bir maddedir.