NOKTALAMA İŞARETLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
………………. İLKÖĞRETİM OKULU
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
HARFLERİMİZ HAZIRLAYAN ABDULLAH BÜYÜKYILDIZ
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
Aşağıdakilerden hangisi “vermek” kelimesinin zıt anlamlısıdır? ? ? ? ?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Noktalama İşaretleri.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SENİ ÇOK SEVİYORUM ANNE …
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
NOKTALAMA İMLERİ.
Köylü ulusun efendisidir.
(BELİRTEÇ) ZARF.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
Hazırlayan:TURHAN BAYTAM
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
EKLER.
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
VURGU.
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SORULAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
Past tense ● Time expressions
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Evet ( ) haklı. Sence de öyle değil mi( )
NOKTALAMA İŞARETLERİ ... ? . ‘’ , !.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
.Korkuyla ( ) “Bana niçin kızdın ( )”diye sordu ( ) Yukarıdaki cümlede parantez içindeki yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
YAZIM KURALLARI.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
CÜMLEDE ANLAM.
O’ nun adı Noktaydı. Üzgündü. Ağlayarak yolda giderken öğretmenle karşılaştı. Öğretmen ona neden üzüldüğünü sordu. Noktada öğrencilerin onu unuttuğunu.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ SUNUSU
Sunum transkripti:

NOKTALAMA İŞARETLERİ

A)Neden bana kızdı anlayamadım B)Ne yaptığının farkında değil SORU:1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinİn sonuna farklı bir noktalama işareti konulmalıdır? A)Neden bana kızdı anlayamadım B)Ne yaptığının farkında değil C)Sözlerindeki mana neydi bilmem D)Buraya geliş nedenini mi söyledi C)

Cevap:D Şıkkı

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır? Soru:2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır? A)Bu olayı ben hiç görmedim, dedi. B)Ülkemizin en büyük problemleri:işsizlik,sağlık,eğitim… C)Söylediklerini duymadım:yoksa not etmez miyim? D)Aniden elimden düşmesin mi! A

Cevap:c Şıkkı

SORU:3 Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi, kendisi ile ilgili yanlış bilgi vermiştir? A)Üç nokta tamamlanmamış cümlelerin sonunda B)Ünlem seslenme cümlelerinin sonunda C)İki nokta eş görevli sözcüklerin arasında

Cevap:C Şıkkı

Soru:4 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna ünlem işareti(!) getirilmelidir? A)Ekmek aldın mı B)Bir ok attım karlı dağın altına C)Hava ne kadar da sıcak D)Kardeşim oyuncaklarına el sürsürmez

Cevap:C Şıkkı

Soru:5 Aşağıdakicümlelerin hangisinin sonuna soru işareti getirilmez? A)Gideceğini neden haber vermedin B)Öğretmen,bana da aynı şeyi sordu C)Problemi nasıl çözdün D)Beni hiç dinlemeyecek misin

Cevap:B Şıkkı

Soru:6 Jean Paul Sartre’ın( )”Yazar( )neyi yazacağını değil( )nasıl yazacağını iyi bilendir( )” sözünü severim. Boş bırakılan yerlere sırasıyla hangileri getirilir? A)(,)(,)(.)(.) B)(;)(:)(,)(.) C)(:)(,)(,)(.) D)(;)(,)(:)(,)

Cevap:C Şıkkı

Soru:7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta getirilmelidir? A)Ne zaman döneceğimi biliyor musun B)Neyi okuyacağıma karar veremedim C)Bu durumu size nasıl anlattı D)Aman,çocuğa iyi bak

Cevap:B Şıkkı

Soru:8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır? A)26.06.1913’da Kadıköy’de doğdu. B)Bu Peyami Safa’nın bir romanıdır. C)Şu konuşan Ankara’ lı mıydı? D)Uçağı 16:10’da kalkacakmış.

Cevap:C Şıkkı

Soru:9 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısa çizgi doğru kullanılmamaıştır? A)Tuba’yla-en iyi arkadaşımla-görüştük. B)1978-1980 yıllarında bulundum. C)Seninle iyi-kötü günlerimiz oldu. D)Antalya-İzmir arasında mekik dokuyoruz.

Cevap:C Şıkkı

Soru:10 Hangi cümlenin sonuna nokta konur? A)Bu kadar mı soru çözdün B)Seni soran Ahmet’ti C)Karşıda yemyeşil bir ova D)Yetişin yangın var

Cevap:B Şıkkı

Soru:11 Aşağıdaki dizelerin hangisinde paranteze virgül getirilmez? A)Islandı yine geceler()gönül sırılsıklam. B)Sokaklar ıslak()rüyalar ıslak C)Seni getirsinler()son nefesimde D)Susayan() gönüller bir yudum su ister

Cevap:D Şıkkı

Soru:12 Hangisinin sonundaki noktalama işareti yanlıştır? A)Bütün bunlara ben mi sbep olmuşum. B)Annem yarın ki toplantıya gelecek. C)Sende bizimle gelebilirsin. D)Eyvah!Arabanın tekeri patladı.

Cevap:A Şıkkı

Soru:13 Aşağıdakileirn hangisinde virgül kaldırılırsa cümlenin anlamı değişir? A)Hasta,yorganın altında kıvrılmış yatıryordu. B)Kadın,sesini yükseltip bağırmaya başladı. C)Ahmet, ağabeyini çok seviyordu. D)Çocuk,,onu damarına basmıştı.

Cevap:C Şıkkı

Soru:15 Aşağıdaki cümleleerin hangisinde virgül kaldırılırsa anlamda değişiklik olmaz? A)Genç,avukattan yardım istedi. B)Yaşlı,doktora hüzünle baktı. C)Kardeşim sınava girecek. D)Küçük,bahçeye tohum ekti.

Cevap:C Şıkkı

Soru:16 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışlığı yapılmıştır? A)Kitabını,defterini özenle koydu. B)Sher,vakti hüzün verir insana! C)Hey!Bana bakar mısın? D)Selin geldi ama annesi neden gelmedi?

Cevap:B Şıkkı

Soru:17 Aşağıdakilerden hangisinde noktalama ve yazım yanlışı yoktur? A)Türkiye’ni en büyük ozanı,Ben ağlarsam sazım da ağlar.Dedi. B)Türkiyenin en büyük ozanı;”Ben ağlarsam sazım da ağlar.”dedi. C)Türkiye’nin en büyük ozanı:”Ben ağlarsam sazım da ağlar.”dedi. D)Türkiye’nin en büyük ozanı,”Ben ağlarsam sazım da ağlar” Dedi.

Cevap:C Şıkkı

Soru:19 Gökyüzünü şunlardan dolayı severim()Bembeyaz bulutlar()ışıl ışıl yıldızlar() A)(.)(,)(…) B)(:)(…)(.) C)(.)(…)(…) d)(;)(,)(…)

Cevap:D Şıkkı

Soru:20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı yoktur? A)Edebiyatımızdaki bazı düz yazı türleini sayalım:roman,deneme B)Tüh,yine geç kaldık! C)Hemen yola çıkmalısın:yoksa iş işten geçecek. D)Hayran olduğum iki şey var;su,toprak

Cevap:B Şıkkı

Soru:21 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışlığı yapılmıştır*? A)Hayat,engellerle dolu bir yol. B)İyilik,güzellikimutluluk insan için önemli. C)Şair hissettiklerini yzabilendir… D)İnsanlar karşısındakin neden anlamaz?

Cevap:C Şıkkı

Soru:22 Hangi cümlenin sonuna nokta konur? A)Ah bir çocuk olsaydım B))Ne ahrika bir resim bu böyle C)Sen mi sordun beni dün D)Şiiri neden bu kadar çok seviyorum bilmiyorum

Cevap:D Şıkkı

Soru:23 Hangi cümlede noktalama yanlışı vardır? A)Serin bir sonbahar günüydü! B)Adam:”Hoş geldin dostum!”dedi. C)Mehmet,komşularının oğluydu. D)”Yavrum!” diyerek bağrına bastı.

Cevap:A Şıkkı

Soru:24 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır? A)Sevdiğim tek insan;annem. B)Ben,kim ne derse desin,bunu yapmam. C)Ona:”Buraya gelme.”dedim. D)Duygu,onu sabah mı gördü?

Cevap:A Şıkkı

Soru:25 Hangi cümlenin sonuna nokta konur? A)Düşüncelerimi ah bir anlatabilsem B)Ne güzel okudun C)Beni mi çağırdılar D)Bu konular bizi ilgilendirmiyor

Cevap:D Şıkkı

Soru:26 Aşağıdaki cümlelerden hangisine soru işareti konulmalıdır? A)Niçin gelmediğini bilmiyorum B)Nedir o kaybettiğiniz şey C)Beni mi çağırdılar D)Nereden aldığını söylemei

Cevap:B Şıkkı

Soru:27 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kaldırıldığında anlam değişmez? A?O,evde yalnız yaşıyordu. B)O,bu yöreyi iyi bilrdi. C)Yaşlı,kadına adresi sordu. D)O,güzel günlerine tekrar dönebilse.

Cevap:B Şıkkı

Soru:28 Hangi cümledeki virgül kaldırılırsa anlam değişir? A)Geç kalınca,sizi aramaktan vazgeçti. B)Çocuklar,koşarak gözden k ayboldu. C)Bu genç,doktorla görüşmeye gitti. D)Bir varmış,bir yokmuş.

Cevap:C Şıkkı

SORU:29 Hangisinin sonuna farklı bir noktalama işareti konmalıdır? A)Beni görür görme mi durdun B)Bu durum,onu üzecektir değil mi C)Böyle gelmeli bahar geldi mi D)Yemesine de mi dikkat etmiyor

Cevap:C Şıkkı

Soru:30 Hangisinde virgüL kaldırılırsa anlam değişmez? A)Kalabalık,meydana doğru ilerliyordu. B)İnsan,düşenme yeteneğine sahiptir. C)Çocuk ,elbiselerini dolaba koydu. D)Zavallı,insanlardan hiç iyilik görmemişti.

Cevap:B Şıkkı