Ipv4 nedir? IPv4 sistemi kurumsal olarak 4 milyar farklı adrese imkan tanıyan bir protokol olmasına rağmen sınıf sistemi nedeniyle verimli kullanılamamaktadır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

TCP/IP Mimarisi ve Katmanları
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Bölüm 6 IP Adresleme ve Yönlendirme
ANLATANLAR SEYİTHAN AVCI RASİM ÇEKİK
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
IP ADRESLEME / YÖNLENDİRME
TTNET IPv6 Geçiş Stratejisi
BİLİŞİM VE İNTERNET ARAŞTIRMA KOMİSYONU
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
 Meltem KORCAY  Ayşe KUBİLAY
Alt Ağlar.
3/10/2003Onur BEKTAŞ TUBİTAK ULAKBİM UlakNet IPv6 Planlananlar ve IPv6 Güvenliği Onur BEKTAŞ TÜBİTAK - ULAKBİM.
“Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi”
“IPv6 Balküpü Tasarımı”
1 İnternet ve Harekât Araştırması Uygulamaları Cihan Ercan Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü Harekât Araştırması Doktora Programı Mustafa Kemal.
TCP/IP (Devam).
Internet Nedir? Birbirine bağlı bilgisayarlar topluluğudur.
3. HTTP.
Numbers of Opcodes Nihal Güngör.
AĞ PROTOKOLÜ.
IP Adresleme Mekanizması - Adres Sınıfları ve Altağlar Sistem Adresi ve Ağ Adresi Kaynaklar: Ilker Temir, Yrd.Doc.Dr. Sirin Karadeniz, Rize Univ.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Dağıtık Ortak Hafızalı Çoklu Mikroişlemcilere Sahip Optik Tabanlı Mimari Üzerinde Dizin Protokollerinin Başarım Çözümlemesi I. Ulusal Yüksek Başarım ve.
Yard. Doç. Dr. Şirin KARADENİZ
AĞ KATMANI (GENEL BİLGİ).
IPv4-IPv6 Yılmaz Can ANUK
Ağ PROTOKOLLERİ.
İnternet Katmanı Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
ANLATANLAR SEYİTHAN AVCI RASİM ÇEKİK
ALT AĞLAR.
Büyük Risk Bilgisayar Ağları Network Soru-Cevap 1 Bilgisayar Ağları
IP Adresleme ve Alt Ağlar (subnets)
BİLGİSAYAR AĞLARI.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
E-Devlet SANAL DEVLET E-devletin bilgi sağlama, sorgulama ve çevrim içi işlemleri içerdiği vurgulanır.
3- IP ADRESLEME Yrd. Doç. Dr. Ersoy ÖZ.
Anahtar link-katmanı cihazı: hublardan daha zeki, aktif rol üstlenir
BİLGİSAYAR AĞLARI GÜZ DÖNEMİ
3. Bölüm Taşıma Katmanı Computer Networking: A Top Down Approach 4th edition. Jim Kurose, Keith Ross Addison-Wesley, July Transport Layer.
TCP/IP Protokolü.
BLM619 Bilgisayar Ağları ve Uygulamaları
NAT: Network Address Translation (Ağ Adres Dönüşümü)
TCP/IP – DHCP Nedir?.
Türkiye’de IPv6’ya Geçiş ve Stratejiler
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Chapter 5. Ağ Protokolleri
Adres Kısmındaki Kelimelerin Anlamları
IP ADRES SINIFLARI.
Ethernet Anahtarlama.
Yönlendirici (Router) Güvenliği
1- YEREL ALAN AĞI - LAN 2-GENİŞ ALAN AĞI - WAN
Altağlara Bölme (Subneting). Alt ağlar İletişimin daha sağlıklı yapılabilmesi için ya da gereksinimlerden kaynaklanan çeşitli network senaryoları için.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
TCP/IP. Network Katmanı ● Bu katmanda IP'ye göre düzenlenmiş veri paketleri bulunur. ● İletim katmanından gelen veriler burada Internet paketleri haline.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
IPv6.
Bilgi İşlem Organizasyonu
TCP/IP (Devam).
İnternet Adresleri IP Kavramı
Active Directory.
ARP-RARP MERVE AYDIN
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
TCP/IP İnternet Adresleri
Bilgisayar Ağları Ders Notları
TCP-IP.
TCP/IP’nin DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI
Sunum transkripti:

Ipv4 nedir? IPv4 sistemi kurumsal olarak 4 milyar farklı adrese imkan tanıyan bir protokol olmasına rağmen sınıf sistemi nedeniyle verimli kullanılamamaktadır. Örneğin bir şirket IP bloğu için başvurduğunda hepsini kullanabilecek kapasitesi olmamasına rağmen en az 256 IP’lik bir C sınıfı almak zorundadır. 1980’li yıllarda 4 milyar adresin yetmeyeceği düşünülmemiştir. Günümüzde halen internet protokolü olarak kullanılan IPv4, bilgisayarların iletişim sırasında uçtan uca adreslenebilmesini sağlamaktadır. IPv4 adresleri 32 bit ve teorik olarak 4.294.967.296 adet dir. Ancak pratikte verimsiz adres atama mekanizmalarından dolayı etkin adres sayısı bu sayıya hiçbir zaman ulaşamamaktadır. 1990 lı yıllarda patlayan internetteki host sayısındaki ve web sayfalarındaki artış nedeniyle IPv4, ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaya başlamıştır.

IPv6 nedir? Internet protokollerinden sorumlu Internet Engineering Task Force (IETF) 1990 yıllarının başında yeni bir çalışma grubu kurulmuş ve o zamanki adıyla IPng (Internet protocol, next generation ) çalışma grubu , yeni IP protokolünün geliştirilmesi görevini üstlenmiştir. İnternet mimarisinin temel prensiplerinin korunarak sağlıklı gelişiminin sağlanması ve yeni uygulamaların önünün açılabilmesi için IP protokolünün yeni bir sürümünün geliştirilmesi öngörülmüştür. Yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir endüstri, akademi, hükümetler ve çeşitli organizasyonların ortak çalışması sonucu IPv6 protokolü oluşmuştur.

IPv6 nedir? IPv6 protokolü, IETF’ in yayınlamış olduğu bir seri RFC dokümanı vasıtasıyla tanımlanmıştır. IPv6’yı IPv4’ten ayıran en temel özellik 128 bitlik genişletilmiş adres alanıdır. Bu genişlemenin sağlamış olduğu teorik adreslenebilir düğüm sayısı 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adettir. Böylesine geniş bir adres alanının şu an yaşadığımız adres sıkıntısını çözmenin yanında internet uygulamalarında yeniliklere de yol açması beklenmektedir. Öte yandan, IP üzerinde yapılan değişiklikler sadece bununla da kalmayıp, protokolün tam anlamıyla tekrar gözden geçirilmesi ve yenilenmesi de söz konusu olmuştur. Bunlar arasında basitleştirilmiş ve 64 bitlik işlemcilere göre düzenlenmiş paket başlığı paket bölünmesinin sadece uç noktalarda yapılacak olması yönlendiricilerin veri trafiğini daha seri bir şekilde işleyebilmesi için yapılan değişikliklerdir. Temel IP başlığının yanı sıra ihtiyaca göre eklenebilir uzantı başlıklarının tanımlanabilmesi protokolün esnekliğini artıran bir faktör olmuştur. Güvenlik için IPsec ( IP Security protocol ) şartı da IPv6 ile gelen özellikler arasında yer almaktadır.

Ipv6’ ın getirdikleri nelerdir? Daha çok IP adresi IPv4 adresleri tükenmek üzere Uzakdoğu ülkeleri geçmiş durumda Daha kolay yapılandırma (Autoconfiguration) Sorunların giderilmesi (örnek: multicast) Daha hızlı Daha güvenli Daha iyi servis kalitesi yönetimi