Ekmek İsrafı Yapmayın !!!.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
TÜRKİYE’DE ÇOCUKLAR.
Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Sürdürülebilir Enerji
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
A.7-1 ÇİKOSAN A.Ş. Tek bir üretim bölümünde çeşitli mamuller üretmektedir. Genel üretim giderlerini üretilen mamul maliyetlerine götürü olarak yükleyen.
ÇAMLIDERE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
EV SAHİBİ ÜLKENİN KAZANÇLARI VE KAYIPLARI :
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÜNİTE 4 STOKLAR.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Mehmet Nuri Küçükköylü İ.Ö.O.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Global Hayvancılık Trendleri
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
TÜRKİYE’DE BORU TAŞIMACILIĞI VE PROJELER
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
DÜNYADA TÜRKİYE’DE VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜTÜN SALGINI Prof.Dr Recep Akdur.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
PAKET SİGARA FİYATI 1 ADET SİGARA FİYATI
EKMEK İSRAFI.
Konut Sektörü Değerlendirme Sunumu Haziran
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EĞİTİMİ YÖNETİMİNDE STRATEJİK PLANLAMA GEREKSİNİMİ Öğrt. Fatma CEYHAN.
KIZILÇAM ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARI
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
GENÇLERDE SİGARA SALGINI
TÜKETİM DAĞITIM ÜRETİM.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
Doğal Sayılarla Çıkarma İşlemi.
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
HARİTALARDA UZUNLUK HESAPLARI
CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
1.durum: x 6 = TL x 0.09 = TL MALİYET 2.durum: x 4 = TL
ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan, 
Adı: Soyadı: Sınıfı: Numarası: Fakirlere yardım edelim Öğretmenin adı: Yusuf Ziya Öğretmenin soyadı: Kınacı 1.
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
MİLLİ GELİRİN HESABI.
Mühendislik Ekonomisi
ÖRNEK:RMC Şirketi küçük bir boya fabrikasına sahiptir ve bu şirket toptan satış şeklinde bir dağıtım için iç ve dış cephe ev boyaları üretmektedir. İki.
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
DÜNYADA TÜKETİCİ HAKLARI ve UYGULAMALARI
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
Ünite 11: İndeksler Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
Sunum transkripti:

Ekmek İsrafı Yapmayın !!!

Ekmek Hayattır Hayatımızı İsraf Etmeyin !!!

Ekmek İsrafı Ekmek deyip atma, bir gün muhtaç olursun Bir dilim ekmek diye, bin gün gezip durursun. Allah her şeyi vermiş, kıymetini bilelim Yerlere atmak yerine, verdiği için şükredelim. *** Kurulan her sofrada başımızın tacı, Her gün doyurur milyonlarca açı. Kaç buğday tanesinin öyküsünün adı Ekmek,  milli servetin  damaktaki tadı. Çöpe giden her ekmek fakirin hakkıdır, Düşün o ekmekte kaç Etiyopyalı doyurulur. Zengini, fakiri her gün aynı nimete uzanır. Ekmek israfıyla milli kalkınmaya engel olur. Her dilim ekmek şifanın alın teridir. Buğdayda başak, başak umudun sesidir. Öğütülür, kar beyaz bereketin örneğidir . Ekmek ALLAH’ın kula hediyesidir. *** İşçisi, memuru, amiri onun için neler çeker Onca zorluk onun içindir unutma Çok israf ede elbet yokluğuna gider. Nankörlük yapma, rızkını çöpe atma Tarladan, fırına, sofraya uzanır ekmek. Alın teriyle yoğrulur ekmek. Ekmek binlerce rızkın başı demek, Tek seçenek onu israf etmemek.  

İlk İnsandan Bu Yana Ekmek Hayattır İnsana !!!

Dünya İsrafı Ekmek İsrafı Konusundaki Dünya Verileri Yılda 870 milyon insanın (Dünya nüfusunun % 12,5’i) yetersiz beslendiği, yaklaşık 10 milyon insanın ise açlık ve yetersiz beslenmeden öldüğü dünyamızda, yıllık 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiği tahmin edilmektedir. Bu israfın ekonomik değeri ise 1 trilyon ABD $’na karşılık gelmektedir. Dünya Gıda Örgütü verilerine göre israf edilen veya kayba uğrayan miktar, dünya gıda üretiminin üçte birini oluşturmaktadır. Dünyadaki gıda kaybı ve israfının dörtte birinin önlenmesiyle bile yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde kişi başı gıda israfı yıllık 95-115 kg, Sahra Altı Afrika’sı ve Güney-Güney Doğu Asya’da ise 6-11 kg arasındadır. Gıda kayıp ve israfının ekonomik karşılığı, gelişmiş ülkelerde 680 milyar ABD $, gelişmekte olan ülkelerde ise 310 milyar ABD $’dır.

Ekmeğini Koru Emeğini Koru !!!

Türkiye’de Toplam Ekmek Üretimi, Tüketimi ve İsrafı (ADETLER 250 GR’LIK STANDART EKMEK ÜZERİNDEN HESAPLANMIŞTIR.) EKMEK ÜRETİMİ:  GÜNDE 25 BİN 295 TON (25.295.305 KG), YILDA 9,2 MİLYON TON (9.232.786 TON) EKMEK ÜRETİLMEKTEDİR.  GÜNDE 101 MİLYON (101.181.223) ADET,  YILDA 37 MİLYAR (36.931.146.395) ADET EKMEK ÜRETİLMEKTEDİR. EKMEK TÜKETİMİ:  GÜNDE 23 BİN 800 TON (23.809.128 KG), YILDA 8,7 MİLYON TON (8.690.332 TON) EKMEK TÜKETİLMEKTEDİR.  GÜNDE 95 MİLYON (95.236.515) ADET, YILDA 35 MİLYAR (34.761.327.975) ADET EKMEK TÜKETİLMEKTEDİR. EKMEK İSRAFI:  GÜNDE 1.500 TON (1.486 TON), YILDA 542 BİN TON (542.455 TON) EKMEK İSRAF EDİLMEKTEDİR. GÜNDE 6 MİLYON (5.944.708) ADET, YILDA 2,1 MİLYAR (2.169.818.420) ADET EKMEK İSRAF EDİLMEKTEDİR. TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞI EKMEK TÜKETİMİ VE İSRAFI: EKMEK TÜKETİMİ GÜNLÜK 319 GR,  EKMEK İSRAFI GÜNLÜK 20 GR (19.9 GR)’DIR.  EKMEK İSRAFININ ÜLKEMİZE EKONOMİK YÜKÜ; EKMEĞİN KG FİYATINDAN (2,80 TL/KG) HAREKETLE YILLIK 1,546 MİLYAR TL CİVARINDADIR.

Ekmeğini İsraf Etme Geleceğini Maffetme !

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Türkiye Fırıncılar Federasyonundan (TFF) derlenen bilgilere göre, Türkiye'de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyon 340 bini tüketilirken 4 milyon 600 bini çeşitli nedenlerle israf edilerek çöpe atılıyor. Türkiye'de israf edilen ekmek adedi ülkelerin nüfuslarıyla karşılaştırıldığında ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor. Türkiye'de israf edilen ekmek miktarı 4 milyon 495 bin 404 nüfuslu Hırvatistan, 4 milyon 300 bin nüfuslu Gürcistan ve 3 milyon 596 bin nüfuslu Moldova'dan daha yüksek. Ayrıca, israfın ulaştığı boyut, 2 milyon nüfuslu Kosova, 625 bin 266 nüfuslu Karadağ, 398 bin 534 nüfuslu Malta ve 300 bin 101 nüfuslu İzlanda'nın nüfusunun toplamından daha fazla. Açlıktan insanların hayatlarını kaybettiği bir dünyada, İslam dininde de yasaklanan israfın Türkiye'de çok yüksek seviyelere ulaşmasının üzüntü verici .

Ekmek Evin Bereketi İsraf Etmeyin O Bereketi!!!

Ekmek İsrafının Nedenleri a) Kalitesiz hammadde, yetersiz alet-makine, bilgi ve deneyimsiz eleman ile yeterince kabarmamış, bıçak açmamış, şekli, görünüşü iyi olmayan, kısa sürede bayatlayan ve tüketici talebine uygun olmayan, çok ekmek üretilmesi nedeniyle oluşuyor. b) Bakkal ve bayilerin fazla ekmek almaları, satamayıp ellerinde kalan ekmeklerin fırınlara iadesi ile bir kısmı hayvan beslemede amaç dışı kullanımı ile oluşuyor. c) Toplu tüketim yerleri olarak; hastane, yatılı okul, askeriyede, öğrenci yemekhanelerinde yemek çeşitleri dikkate alınmadan fazla ekmek verilmesiyle oluşuyor. Yemek yiyenlerin ekmek israfına özen göstermemesi (çok ekmek alıp, tabağında bırakması). d) Lokanta, pideci, kebapçılarda ekmek, pide, lavaş ekmeğinin yemekle birlikte fazla sunulması. En önemli ve acil çözüm üretilmesi gereken konu ise ; Atıl kapasite/Haksız rekabet/Kalitesiz üretim koşullarının giderilememesi.

Alınabilir Tedbirler Türkiye’de ekmek; halk ekmek fabrikaları, şirketlere ait büyük kapasiteli tesisler, klasik fırınlar, çeşit ekmek yanında, normal ekmek üreten unlu mamuller, yollar üzerinde kurulan fırınlar, kara fırınlar, bazı kentlerde mahalle fırınlarında üretilmektedir. Ancak İstanbul’da 2 bin civarında, diğer kentlerde 50 -100’lerce olduğu Fırıncılar tarafından belirtilen ruhsatsız, kayıtsız, faturasız un alıp eksik gramajlı ve kalitesiz ekmeği faturasız satanlar, kasabalarda Ekmek Kodeksi Tebliğine uygun olmayan şartlarda ürettikleri ekmekleri kent pazarlarına getirerek etiketsiz, fişsiz satış yapanların, mutlaka en etkin biçimde kontrol edilmeleri ve gerekirse kapatılmaları önleyici bir tedbir olabilir.

HAZIRLAYANLAR Selin URFA 304 Burçin ESER 305 Melek İNCİ 313 Umurbey Ortaokulu 7/B sınıfı öğrencilerinden : Selin URFA 304 Burçin ESER 305 Melek İNCİ 313