Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bitkilerde Taşıma Sistemi
Advertisements

RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTE KRİTERLERİ
Su Ürünleri Yetiştirme Havuzları
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
Başlıca Çevre Sorunları
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
Soğutma Kuleleri.
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
MADDE DÖNGÜLERİ
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
MODİFİKASYON ve MUTASYON
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Canlıların Ortak özellikleri.
STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar
Akıntılı Havuzlarda Yetiştiricilik
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Ekosistemler Siyah Ayı, Güney Carolina Shenandoah Ulusal Parkı’nda, Ayılar İçin Deneme Çöp Tankı.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
EKOSİSTEMDE ENERJİ AKIŞI
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
CANLILAR ARASI ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
MADDE DÖNGÜLERİ
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
BALIK HASTALIKLARI 14. Hafta.
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Canlıların Ortak özellikleri.
BalıK BİYOLOJİSİ 3. Hafta.
Deniz BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Su ürünleri sağlığı ve BALIK HASTALIKLARI
Sunum transkripti:

durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen faktörler içinde, doğal iklim şartları •İklim kuşakları arasındaki verim farklılıkları, belirgindir.

Su miktarı: •Havuzlarda yapılan balık yetiştiriciliğinin yoğunluğu; kullanılan su miktarına ve uygulanan yemlemeye göre değişir. •Akar durumda bol miktardaki su, balık yetiştiriciliği için büyük bir avantajdır.

Bol Akarsu; •Büyümeyi önleyici faktörleri ortamdan uzaklaştırır. •Bol miktarda O2sağlar ve stoklama yoğunluğunu arttırır. •Üretim durgun sulara göre 100 ile 1000 kat daha fazla olabilir.

Su Kalitesi Soğuk su balıkları yetiştiriciliği; su kanallarında ve su değişim oranının yüksek olduğu şartlarda yapılır. Su değişimi; Metabolizma artıklarını ortamdan uzaklaştırır, Patojen organizma yoğunluğunu seyreltir.

Ilık su balığı yetişiriciliği, su değişimini gerektiren bir yetiştirme şekli değildir. Ilık su balıkları genelde yüksek kaliteli suya ihtiyaç gösterir, Bazı türler ise çevre şartlarındaki değişimlere geniş tolerans gösterir.

Ilık su balıkları; Soğuk su balıklarına göre sıcaklık değişimlerine ve daha düşük erimiş O2 ihtiyacına karşı daha dayanıklıdır. Ilık sular soğuk sulara göre daha yüksek sıcaklığa sahip olduğundan, taşıdığı O2 miktarı daha azdır.

Ilık su Soğuk su Patojen organizmaların üreme oranları Hastalık Stoklama oranı

Su kalitesini etkileyen faktörler: Fiziksel Kimyasal Biyolojik

Fiziksel faktörler: Sıcaklık, ışık periyodu, su akım hızı (debi) gibi parametreler Fiziksel faktörler iklim şartlarına bağlı olduğundan, kimyasal faktörlere göre daha yavaş gelişir ve sucul organizma popülasyonun azalmasında daha fazla etkilidir.

Kimyasal faktörler: Erimiş gazlar, pH, elektriksel iletkenlik, azot- fosfor bileşikleri, inorganik iyonlar ve alkalilik gibi parametreleri kapsar. •Sucul sistem içerisinde oluşan kimyasal olaylar su içi canlılarının yaşamsal faaliyetlerindeki optimum şartları aşabilir.

Biyolojik faktörler Su kalitesini etkileyen biyolojik faktörler iç ve dış faktörler olarak iki şekilde incelenebilir. En önemli dış faktörler: Patojenler, spesifik olmayan düşmanları ve besine ortak olan türlerdir. İç faktörler ise birey fizyolojisi ve onun çevre ile olan ilişkilerindeki tepkidir.

Sınırlandırıcı faktörler Balığın yaşaması, Büyümesi, Üremesi için gerekli ihtiyaçlarıdır.

Su sıcaklığı Oksijen miktarı Gazların emilme oranı Balığın metabolizma hızını Patojen organizmaların hayat potansiyelini etkiler Çevresel faktörler içerisinde en önemlisi Yüksek sıcaklıklara olan tolerans; ılık su balıklarını soğuk su balıklarından ayırır. Düşük sıcaklıklara olan tolerans; ılık su balıklarını, tropikal balıklardan ayırır.

Su sıcaklığı ile üretim ilişkisi Su ürünleri yetiştiriciliğinde diğer faktörlerin uygun olmasına karşılık suyun sıcaklığının türün optimum gelişmesine uygun olmaması, verimi önemli derecede etkiler. Ilık su balıkları, sıcaklığa karşı geniş tolerans gösterdikleri halde, su sıcaklığındaki ani değişimler balığın sağlığı üzerinde olumsuz etki yapar (± 3o C).

Işık periyodu: Işık periyodunun, ılık su balıklarının yaşamları üzerinde önemli derecede etkisi yoktur. Bazı türlerde düşük ışık yoğunluğu yemleme aktivitesini artırır ve yetiştirme ortamı etrafındaki dış etkenlerden etkilenmeyi azaltır.

Su akış hızı: Balıklarda, su akımına karşı yüzme eğilimi vardır. Hızlı su akımı yem alma aktivitesini etkiler. Hızlı akış, uzun süre devam ederse, yorgunluğa neden olur. Su akış hızı üretim alanını ve yetiştirilecek türü tespit etmede etkilidir. Tabanda yaşayan bentik türler, yumuşak zeminli yerleri ve düşük su akışını tercih eder.

Çözünmüş oksijen Çözünmüş oksijen seviyesi, suyun kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Suda yeterli seviyede oksijen yoksa; balıklar stres altında kalarak hastalıklara ve parazitlere kolayca yakalanırlar. Oksijen yetersizliğinde balıklar yemi alamayacaklarından, büyüme ve yem değerlendirme faktörleri bozulacaktır. Yem kaybı olacaktır.

Sularda oksijen kaynağı; atmosfer ve fotosentezdir. Mekanik havalandırma ile oksijen seviyesi artırılabilir. Oksijen, solunum ile tüketilir. Gündüz fotosentez yapan organizmalar, fazla oksijen üretirler. Gece bitkiler ve hayvanlar solunum yaparlar dolayısıyla oksijen üretimi yoktur. Oksijen, organik maddelerin bakteriler tarafından parçalanmasında da tüketilir.

Oksijen tüketimi Sıcaklık artışına Sucul organizma büyüklük azalmasına bağlı olarak artar. Yemlenmiş balığın yemlenmemiş balığa göre oksijen tüketimi % 20-30 daha yüksektir. Su ürünlerinde oksijen tüketimi 0.006-0.04 mg O2/1000kg balık / gün arasında değişir.

Çözünmüş oksijen ihtiyacı Hayatın devamı için yeterli ve sürekli çözünmüş O2 gereklidir. 2mg/lt gibi çok düşük seviyede O2, balıkların çoğunda yem alımını durdurur. Hareket kabiliyetini azaltır. Kapalı üretim sistemlerinde, yeterli O2 seviyesini özellikle yemleme süresince muhafaza etmek gereklidir. Suda çözünmüş oksijen 5mg/lt ve daha fazla olmalıdır. Bazı türler, daha düşük oksijene tolerans gösterir; Tilapya türleri 1 mg/lt O2 Kanal yayını 2-3mg/lt O2 rahatsız olmadan yaşayabilirler. Kaynak: Atay, D, Aydın, F, Yavuzcan, H. 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri . Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Ders Kitabı