PET 447 Petrol Mühendisliğinde Seçilmiş Konular Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

MADDE ve ISI.
Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
SU HALDEN HALE GİRER.
GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
Katılar & Kristal Yapı.
Verim ve Açık Devre Gerilimi
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ÇELİK ÜRETİMİNDE OKSİJEN KONTROLU
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
HAL DEĞİŞİMİ.
ISI VE SICAKLIK.
ISI ve SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
Karışım ve özelikler.
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
KARIŞIMLAR.
ISI VE SICAKLIK.
KARIŞIMLAR.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
Dünyanın Dönmesi Rüzgarlar kuzey yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar. Rüzgarları saptıran bu kuvvete Koriyolis Kuvveti denir. 1/43.
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
TERMAL (TERMİK) GRADYAN KAVRAMI
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
ALAŞIM
ISI.
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
Temiz Enerji Kaynakları
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
Madde ve özellikleri.
Kimya Koligatif Özellikler.
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
KARIŞIMLAR.
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Karbonlu Sedimanter Kayaçlar
SU VE HAYAT. Su yaşamın ana kaynağıdır. Yaşadığımız gezegenin yüzde 70 i suyla kaplıdır. Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
KAYA GAZI MÜCAHİT YÜKSEK
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Maddenin Halleri.
ISI VE SICAKLIK.
ÜNİTE DEĞERLENDİRME FeNTeK D D Y Y D Y Y Y Y ÇÖZÜMLÜ ETKİNLİKLER M.C.O.
Jeotermal Kuyulardan Hızlı Üretim Yapmanın Olumsuz Etkileri
ISI VE SICAKLIK.
HAZIRLAYANLAR: MELİS ŞAKAR (767) BEYZANUR ÖZGÜL( ) ECRİN AÇIKGÖZ( ) SINIF:10/G DERS:KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ.
TERMİK SANTRAL NEDİR Yanmayla ortaya çıkan ısı enerjisinden elektrik enerjisi üreten merkez. Yanma, bir kazan yada buhar üretecinde gerçekleştirilir ve.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler. Molekülleri birarada tutan kuvvetlere moleküllerarası kuvvet denir. iyon –iyon etkileşimi iyon –dipol kuvvetleriİyonik.
PERMEABİLİTE Bir rezervuar kaya için porozitenin yanısıra permeabilite (geçirimlilik) de son derece önemli bir özelliktir. Darcy formülüne göre K (P1-P2)
Sunum transkripti:

PET 447 Petrol Mühendisliğinde Seçilmiş Konular Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi

Tüm dünyada petrol ve doğal gaz sahalarında hidrokarbonlarla birlikte büyük miktarlarda su üretilir. Su üretimi miktarları petrol ve doğal gaz sahalarında üretimle birlikte gittikçe artar. Üretilen su petrol ürünleri ile birlikte üretilen ana ürün olarak görünür ve etkin bir şekilde yönetilmeyi gerektirir. Tüm dünyada petrol ve doğal gaz sahalarında hidrokarbonlarla birlikte büyük miktarlarda su üretilir. Su üretimi miktarları petrol ve doğal gaz sahalarında üretimle birlikte gittikçe artar. Üretilen su petrol ürünleri ile birlikte üretilen ana ürün olarak görünür ve etkin bir şekilde yönetilmeyi gerektirir. Petrol ve gaz üretimine bağlı olarak zamanla üretim kuyularına ulaşır ve üretilmeye başlanır. Su üretiminin toplam üretimin % olması durumuna kadar kuyudan üretime devam edilir. Şekil 1’de tipik bir petrol sahasında su ve hidrokarbon üretimi profili gösterilmektedir. Petrol ve gaz üretimine bağlı olarak zamanla üretim kuyularına ulaşır ve üretilmeye başlanır. Su üretiminin toplam üretimin % olması durumuna kadar kuyudan üretime devam edilir. Şekil 1’de tipik bir petrol sahasında su ve hidrokarbon üretimi profili gösterilmektedir.

Su, petrol ve doğal gazla birlikte üretildiği ve rezervuar basıncını artırmak veya çevresel nedenlerden dolayı tekrar yer altı formasyonlarına enjekte edilmesi (basılması) gerektiği için akışkan akışı hesaplamalarında yerini alır. Bu nedenle üretilen suyun fiziksel özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir. Su, petrol ve doğal gazla birlikte üretildiği ve rezervuar basıncını artırmak veya çevresel nedenlerden dolayı tekrar yer altı formasyonlarına enjekte edilmesi (basılması) gerektiği için akışkan akışı hesaplamalarında yerini alır. Bu nedenle üretilen suyun fiziksel özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir. Üretilen su istenmeyen ürün olduğu ve içerdiği kimyasal maddelerden dolayı teknik, ekonomik ve çevresel sorunlar yarattığı için kontrol altında tutulması ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için kimyasal özelliklerinin de iyi bilinmesi zorunlu olmaktadır. Üretilen su istenmeyen ürün olduğu ve içerdiği kimyasal maddelerden dolayı teknik, ekonomik ve çevresel sorunlar yarattığı için kontrol altında tutulması ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için kimyasal özelliklerinin de iyi bilinmesi zorunlu olmaktadır. Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi

Araştırmaların sonuçlarına göre üretilen suyun içindeki zehirli maddeler bazıları etrafındaki çevreye geri dönüşümsüz hasarlar vermektedir. Bu nedenle çok sayıda petrol şirketi söz konusu potansiyel riskin üstesinden gelmek için önemli çabalar harcamakta ve üretilen suyu istenilen şekilde yönetmek için yeni teknikler geliştirmektedir. Araştırmaların sonuçlarına göre üretilen suyun içindeki zehirli maddeler bazıları etrafındaki çevreye geri dönüşümsüz hasarlar vermektedir. Bu nedenle çok sayıda petrol şirketi söz konusu potansiyel riskin üstesinden gelmek için önemli çabalar harcamakta ve üretilen suyu istenilen şekilde yönetmek için yeni teknikler geliştirmektedir. Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi

Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi SAF SU Yeryüzündeki sıcaklıklar altında, katı, sıvı ve gaz halinde bulunan biricik doğal madde. Sürekli etkileşim, değişim ve hareket halinde İki hidrojen bir oksijem molekülünden oluşan sihirli madde

Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi SAF SU Evrensrl Çözücü Evrensrl Çözücü Farklı formlarda moleküler dizilim gösterebilen Farklı formlarda moleküler dizilim gösterebilen Isı kapasitesi yüksek Isı kapasitesi yüksek

Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi SAF SU Yüzey gerilimi yüksek- Kayaçların çoğunluğu su ıslatımlı

Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi SAF SU Katı halindeki yoğunluğu sıvı halinden düşük

32°F ve atmosferik basınçta (14.7 psia) lb/ft3 32°F ve atmosferik basınçta (14.7 psia) lb/ft3 100°F ve atmosferik basınçta (14.7 psia) lb/ft3 100°F ve atmosferik basınçta (14.7 psia) lb/ft3 Yoğunluk : Yoğunluk : 39.2°F ve atmosferik basınçta (14.7 psia) 1 g/cm3 39.2°F ve atmosferik basınçta (14.7 psia) 1 g/cm3 212°F ve atmosferik basınçta (14.7 psia) g/cm3 212°F ve atmosferik basınçta (14.7 psia) g/cm3 NOT: NOT: 1 gallon = 4 quarts = 8 pints = 128 ounces = 231 cubic inches 1 liter = gallons = quart = cubic inches 1 million gallons = acre-feet = 133, cubic feet 1 gallon = 4 quarts = 8 pints = 128 ounces = 231 cubic inches 1 liter = gallons = quart = cubic inches 1 million gallons = acre-feet = 133, cubic feet Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi SAF SU

Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi Saf Suyun Özellikleri

Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri

Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi SU Dağılımı