SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Advertisements

Diferansiyel Denklemler
9. ADİ DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜMLERİ
Hidrolik Hesaplamalar
17. MEKANİKSEL SİSTEMLER VE TRANSFER FONKSİYONLARI
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritmalara giriş
Bölüm 8: EĞRİ UYDURMA Fizikte laboratuarda yapılan deneysel ölçümlerin ne kadar hata payı içerdiğini, veya belli teorik modellere ne kadar uyduğunu bilmek.
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 6a)
Dr. Can ÜLKER Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü
Lineer Sistemlerin Deprem Davranışı
MATLAB’ de Programlama XII Hafta 12 Matlab Ders Notları.
Hakan Öktem Orta Doğu Teknik Üniversitesi
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Bölüm 4: Sayısal İntegral
AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme
ZORLANMIŞ TİTREŞİMLER
Bölüm6:Diferansiyel Denklemler: Başlangıç Değer Problemleri
Yrd. Doç. Dr. Ayhan Demiriz
Diferansiyel Denklemler
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Mustafa Kösem Özkan Karabacak
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 5)
Bölüm5 :Kök Bulma Sayısal bilgisayarlar çıkmadan önce, cebirsel denklemlerin köklerini çözmek için çeşitli yollar vardı. Bazı durumlarda, eşitliğinde olduğu.
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Bölüm 7: Matrisler Fizikte birçok problemin çözümü matris denklemleriyle ifade edilir. En çok karşılaşılan problem türleri iki başlıkta toplanabilir. Cebirsel.
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
Lineer Cebir Prof.Dr.Şaban EREN
SONLU ELEMANLAR DERS 5.
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
2 Birinci Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler
MEKANİK SİSTEMLERİNİN TEMEL ELEMANLARI
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
SONLU ELEMANLARA GİRİŞ DERSİ
SONLU ELEMANLAR DERS 7.
SONLU ELEMANLAR DERS 4.
Diferansiyel Denklemler
SONLU ELEMANLAR DERS 3.
DİFERANSİYEL DENKLEMLER
SONLU ELEMANLAR DERS 9.
SONLU ELEMANLAR DERS 8.
SONLU ELEMANLAR DERS 6.
Regresyon Örnekleri.
DİERANSİYEL DENKLEMLER
TBF Genel Matematik I DERS – 11: Belirsiz İntegral
Lineer Programlama: Model Formulasyonu ve Grafik Çözümü
Example 2D Beam Bir AL malzemeden yapılmış ankastre kiriş 100 N düşey yük ile zorlanmaktadır. Kirişteki maksimum çökme ve gerilmeyi bulunuz. E=
Yapı Dinamiği Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ 1. GİRİŞ
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
SAYISAL ANALİZ Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Sayısal Analiz Sayısal Türev
Sayısal Analiz Sayısal İntegral 3. Hafta
Sayısal Analiz 7. Hafta SAÜ YYurtaY.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Nümerİk Analİz (SayIsal ANalİz)
DERS 7 SAYISAL İNTEGRASYON DERS 7.1 TRAPEZOIDAL (YAMUK) KURAL
Sinir Hücresi McCulloch-Pitts x1 w1 x2 w2 v y wm xm wm+1 1 '
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
2 Birinci Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
G(s) 2b-1 Laplace Dönüşümü:
Sunum transkripti:

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ PROF. DR. NAZMİYE YAHNİOĞLU nazmiye@yildiz.edu.tr www.yildiz.edu.tr/~nazmiye

KAYNAKLAR J.N. Reddy, An Introduction to the Finite Element Method, Mc Graw-Hill Int. Ed. T.R. Chandrupatla and A.D. Belegundu, Introduction to Finite Elemnts in Engineering, Prentice-Hall Int. B. Nath (Çev. D. Günay) Mühendisler için Sonlu Elemenalr Metodunun Temelleri, Sakarya Ün. Matbaası, Adapazarı, 1993. G.R. Buchanan, Finite Element Analsis, Schaum’s Outlines.

YARALANDIĞI DERSLER Matematik I - IV Lineer Cebir Analitik geometri Nümerik Analiz Bilgisayar Programlama

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ Sonlu Elemanlar Yöntemi, çeşitli mühendislik problemlerine kabul edilebilir bir yaklaşımla çözüm arayan bir sayısal çözüm yöntemidir. Ele alınan mühendislik probleminin çözüm bölgesi alt bölgelere ayrıklaştırılır ve her alt bölgede aranan fonksiyonun ifadesi polinom olacak şekilde seçilir. Belirli işlemler dahilinde her alt bölgede polinom olarak kabul edilen çözümün katsayıları belirlenmeye çalışılır.

TARİHÇE İlk kullanımı 1950’li yıllarda İnşaat Mühendisliği’nde oldu Yöntemin temeli Ritz Tekniği (1909) Etkin kullanımı bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler ile mümkün oldu Matematiksel fizik ve mühendisliğin hemen hemen her dalındaki problemlere uygulanıyor (Örn. Gerilme analizi, akışkanlar mekaniği, ısı iletimi, dalga yayılımı, statik ve dinamik elastisite problemeri vb.

BAZI TANIMLAR Mühendislik problemleri matematiksel modeli Sınır değer problemi Başlangıç değer problemi Çözüm yöntemleri Analitik çözüm yöntemleri Sayısal çözüm yöntemleri (SEY,Sınır elem.vb) Çözüm Kesin/genel/klasik Çözüm Yaklaşık/genelleşmiş/zayıf çözüm

AVANTAJLARI Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) geometrisi karmaşık şekillerin incelenmesine olanak sağlar. Çözüm bölgesi alt bölgelere ayrılabilir ve değişik sonlu elemanlar kullanılabilir. Gerektiğinde bazı alt bölgelerde daha hassas hesaplamalar yapılabilir, SEY değişik ve karmaşık malzeme özellikleri olan sistemlerde kolaylıkla uygulanabilir. Örneğin, anizotropi, nonlineer, zamana bağlı malzeme özellikleri gibi malzeme özellikleri dikkate alınabilir, Sınır koşulları, sistemin temel denklemleri kurulduktan sonra, oldukça basit satır sütun işlemleriyle denklem sistemine dahil edilebilir, SEY matematiksel olarak genelleştirilebilir ve çok sayıda problemi çözmek için aynı model kullanılabilir, Yöntemin hem fiziksel anlamı hem de matematiksel temeli mevcuttur

DEZAVANTAJLARI Bazı problemlere uygulanmasında bazı zorluklar vardır, Elde edilen sonucun doğruluğu verilerin doğruluğuna bağlıdır, Bir bilgisayara ihtiyaç duyar, Kabul edilebilir doğru sonucun elde edilmesi için bölgenin ayrıklaştırılması deneyim gerektirir, Diğer yaklaşık yöntemlerde olduğu gibi, SEY ile elde edilen sonucun doğruluğu üzerinde de dikkat edilmeli ve fiziksel problem iyi incelenmelidir. Çıkabilecek sonuç önceden kestirilmeli ve sonuç ona göre test edilmelidir

SEY İŞLEM ADIMLARI Fiziksel problemin matematiksel modeli kurulur veya hazır alınır. Ele alınan probleme ait Varyasyonel İfade (Formülasyon) kurulur, Çözüm bölgesi sonlu eleman adı verilen alt bölgelere ayrıklaştırılır. Bu işleme ayrıklaştırma veya sonlu eleman ağı (mesh) adı verilir.

AYRIKLAŞTIRMA Bir boyutlu problemler İki boyutlu problemler Ayrıklaştırma hatası İki boyutlu problemler

AYRIKLAŞTIRMA Üç boyutlu problemler Düğüm Noktası (NOD)

SEY İŞLEM ADIMLARI (devam) Her sonlu elemanda aranan fonksiyonun ifadesi polinom olarak kabul edilir. Bu fonksiyonlar Madde 2’de verilen varyasyonel ifadede yerine yazılarak, her sonlu eleman için verilen temel denklemler cebirsel denklemlere dönüştürülür. Örneğin e. sonlu eleman için bu cebirsel denklemler, Sağ taraf (kuvvet) vektörü Katsayılar (Stiffness) matrisi Bilinmeyenleri içeren vektör

SEY İŞLEM ADIMLARI (devam) Her sonlu eleman için ayrı ayrı bulunan (1.1) denklemleri uygun şekilde birleştirilerek bütün sisteme ait cebrik denklemler takımı elde edilir. Bu sisteme sınır koşulları uygun satır/sütun işlemleriyle dahil edilerek, indirgenmiş sistem bulunur.

SEY İŞLEM ADIMLARI (devam) Madde 5’de elde edilen indirgenmiş sistemin çözülmesiyle her bir nodda aranan büyüklükler bulunur. Son olarak elde edilen çözüm, grafik, tablo veya fotoğraf (hazır paket programlar için geçerli) şeklinde kullanıcıya sunulur.

MODEL PROBLEM Problem Datası: Kesin çözüm Problem Datası: Aranan fonksiyonun kendisinin ve türevlerinin katsayı fonksiyonları Diferansiyel denklemein inhomojen kısmı Problemin tanım bölgesi Sınır koşulları Düzgün datalı problem !!!

VARYASYONEL FORMÜLASYON: GALERKİN YÖNTEMİ İşlem Adımları: Hata fonksiyonu elde edilir, Çözüm bölgesi üzerinde hata fonksiyonunun, test/deneme fonksiyonu ile çarpımının integrali sıfıra eşitlenir, Kısmi integrasyon yardımıyla aranan fonksiyon ile test fonksiyonu arasında türev mertebesi eşitlenir, Sınır koşulları kısmi integrasyondan gelen terimlere uygulanır.

MODEL PROBLEMİN VARYASYONEL FORMÜLASYONU Test fonksiyonları homojen sınır koşullarını sağlasın, Test fonksiyonları integrallerini anlamsız yapmasın Varyasyonel ifade