HALK EDEBİYATI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Vay aslanım!.. Vay yiğidim!.. Vay ki vay!..
Advertisements

BİRLİKTE YAŞAMA VE KARDEŞLİK
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENİ & EĞİTİM KOÇU
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
29.mayıs.1976 milliyet gazetesi günün şiiri İLKAN SAN
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRKÇE / Şiir.
ŞİİRDE YAPI Her edebi yapıtta bir "iç yapı " bir de "dış yapı" söz konusudur.Toplumların gelişim sürecinde sanata bakış açılarına göre, bunlardan bire.
Şiir ve Gelenek.
ÂŞIK ŞİİRİ SEÇİL MERT.
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
YAŞ OTUZBEŞ.
CAHİT KÜLEBİ Hayatı Sanatı Eserleri Seçme Şiirleri.
HALK EDEBİYATI.
dünyanın “NEHİR”lerindeki her damla su...
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.
ÂŞIK EDEBİYATI’NDA NAZIM
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
ŞİİRDE ŞEKİL.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
KONULARINA GÖRE ŞİİR TÜRLERİ
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
ŞİİR.
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
MELEK GİBİ ( ŞİİRİ ) Melek oldum rüyamda, İpekten kanatlar taktım.
DİVAN EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ
KAFİYE ( UYAK ) : Dize sonlarındaki ses benzerliklerine “uyak” denir.Dize sonların- daki ses,anlam ve görevce farklı sözcük,ek ya da seslerden oluşur.
SES BİLGİSİ.
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
HALK ŞAİRLERİ.
UYAK (KAFİYE) KAFİYE ŞEMASI
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
TÜM SANATÇILARA SEVGİ VE SAYGIYLA…
GAZEL Gazel divan edebiyatının en yaygın kullanılan nazım biçimidir. Önceleri Arap edebiyatında kasidenin tegaüzzül adı verilen bir bölümü iken sonra ayrı.
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
RUBAİ Fars edebiyatından alınmış nazım biçimidir.
ŞİMDİ EN AÇIK RENGİNDE GÖZLERİN
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
HALK EDEBİYATI.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
ŞARKI Divan şiirine Türklerin kazandır- dığı bir nazım şeklidir. Divan şiirinde bestelenmeye uy- gun ölçü kalıpları ile yazılan ve çoğunlukla 4 dizelik.
O, şiirinin yanı sıra, eleştirici denemeleriyle de Türk şiirine biçim açısından değerli tohumlar eken yenilikçi bir yazın adamı. Şiirinin dünya şiiriyle.
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
Yusuf Emre Atalay Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi Aydın / Kuşadası.
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat türüdür. Türklerin.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
COŞKU ve HEYECANI DİLE GETİREN METİNLER(ŞİİR)
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
HALK EDEBİYATI ÖZELLİKLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
KARACOĞLAN.  17'nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
KARACAOĞLAN
Sunum transkripti:

HALK EDEBİYATI

Halk Edebiyatı

KOŞMA? Vara vara vardım ol kara taşa Hasret ettin beni kavim kardaşa Sebep ne, gözden akan kanlı yaşa Bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm Nice sultanları tahttan indirdi Nicesin gül benzini soldurdu Nicelerin, gelmez yola gönderdi

Koşmanın Özellikleri Halk edebiyatının en sık kullanılan nazım biçimidir. İslamiyet öncesindeki ………….. Halk edebiyatındaki karşılığıdır. Nazım birimi: Ölçü sistemi: Kafiye düzeni: - - - - -

Konular: Kullanılan kafiyeler: Dil: Koşmanın son dörtlüğünde dizelerden birinde halk ozanının adı ya da takma adı geçer. Kullandıkları takma ada ‘‘ ……………..’’ denir. Konusuna göre 4 türü vardır:

Güzelleme Doğa güzelliklerini anlatmak ya da sevilen varlıkları övmek için yazılan şiirlere ‘‘…………….’’ denir. Karacaoğlan en önemli temsilcisi kabul edilir.

Yeni edebiyata etkisi: GÜZELLEME Evinizin önünde dolaşsam Seni bulamazdım, Sen gözlerinde bahçeler olan Şimdi evimdeki karım. Senin kadar güzel olsun çocuklarım Gökyüzü bugün ne kadar da çok Yıldızlarla dolu avuçların Cahit Külebi

Taşlama Bir kimseyi yermek ya da toplumun bozuk yönlerini eleştirmek amacıyla yazılan şiirlere ‘‘…………….’’ denir. Taşlamalar divan edebiyatında bir tür olarak hicviyye karşılığını bulur.  Taşlamanın en önemli temsilcileri ise Dertli,Ruhsati ve Seyrani gibi ozanlardır.

Yeni edebiyata etkisi: ‘‘Ünlü yayınevlerinde  Halka ışık tutan bütün romancılar  Öfkeli öfkesiz bütün ressamlar  Ve bütün ince kemancılar  Büyük adamların anlayışlı eşleri  İnsan pazarının reklam şairleri  Ben gidince geriye kalacaksınız benden’’ Afşar Timuçin

Koçaklama Coşkun, yiğitçe bir üslupla savaşları ve kahramanlıkları anlatan şiirlere ‘‘………………..’’ denir.  Köroğlu ve Dadaloğlu önemli temsilcileridir.

Örnek… ‘‘Dadaloğlu yarın kavga kurulur Öter tüfek davulbazlar vurulur Nice koç yiğitler yere serilir Ölen ölür kalan sağlar bizimdir’’ Dadaloğlu

Ağıt Bir kimsenin ölümü üzerine duyulan acıları anlatmak amacıyla söylenen şiirlere ‘‘……………..’’ denir. Divan edebiyatında bu tarz şiirlere mersiye, İslamiyet öncesinde ise sagu denir. ‘‘Ceyhun kardeş sen bu ilden gideli Dağlarım yıkıldı, çöllerim bomboş. Söğütlü dereler, iğdeli beller, Kuraktan çatlamış göllerim bomboş.’’