SANAL ARAŞTIRMA ORTAMLARI ve AÇIK VERİLER Bülent Karasözen, ODTÜ INER-TR 05 9-11 Aralık 2005, Bahçeşehir Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Advertisements

Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
EGEE GRID UYGULAMALARI Dr. Burcu Akcan TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
Grid Nedir? Cevat Şener BMB-ODTÜ
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Kocaeli Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi (DEKART)
SAN-TEZ Bilgilendirme ve Tecrübe Paylaşım Günü
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara üniversitesi
Digital (elektronik) Kütüphanelerin Gelişimi Bülent Karasözen ODTÜ Geleneksel kutuphanelerin temel gorevleri –Koleksiyon geliştirme ve saklama –Bilgi hizmetleri.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
GRİD HESAPLAMA PARALEL HESAPLAMA
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Türkiye’de Yüksek Başarımlı Hesaplama Prof. Dr. Cevdet Aykanat Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
Elibrary.worldbank.org World Bank eLibrary Sunumu.
Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
dijitalleşme ve Kütüphaneler
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
İNTERNET NEDİR? DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ VERİ TABANLARINI VE BİLGİSAYARLARI BİRBİRİNE BAĞLAYAN BİLGİSAYAR AĞI OLARAK TANIMLANABİLİR.
Geleceğin Kütüphanelerinde Değişen Hizmetler ve Kütüphanecilerin Yeni Rolleri Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi 51. Kütüphane Haftası, Geleceğin Kütüphaneleri.
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
SANAL ARAŞTIRMA ORTAMLARI ve AÇIK VERİLER
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS - Picture Archiving and Communication System) Yasin KAYA – Karadeniz Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Sunum transkripti:

SANAL ARAŞTIRMA ORTAMLARI ve AÇIK VERİLER Bülent Karasözen, ODTÜ INER-TR Aralık 2005, Bahçeşehir Üniversitesi

E-bilim Bilim ve teknolojide yeni problemlerin çözümü için giderek artan küresel işbirliği ve kaynakların ortak kullanımı 1990, Tim Barnes Lee, CERN, World Wide Web 1990, J.C.R. Licklider, ARPANET

Avrupa: 267 enstitü, 4603 kullanıcı Diğer ülkeler: 208 enstitü, 1632 kullanıcı CERN kullanıcıları

Parçaçık fiziği –Deneylerde elde edilen verilerin küresel düzeyde paylaşımı ve simulasyonlarda kullanımı Astronomi –Teleskoplardan elde edilen verilere dayalı ‘sanal gözlem evleri‘ oluşturulması Kimya –Deney aletlerinin uzaktan kontrolü ve elektronik labrotuvar kitapçığı Bioinformatik –Verilerin bütünleştirilmesi, veri akış planları, veriye dayalı bilgi üğretimi Sağlık - normalize edilmiş mammogramların paylaşımı Çevre –İklim modellemesi E-bilim projelerinden bazı örnekler

E-Bilimi itekliyen ana etkenler Büyük çaptaki sayıları az pahalı labratuvar, super bilgisayar ve veri depolarına erişim: –CERN LHC Açık kaynaklı, kaliteli ‘grid middlewaere’nın oluşturulması: - OMII, NMI, C-Omega Araştırmacıların karşısına çıkan veri seli: –Parçacık fiziği, astronomi, bioinformatik Açık erişim hareketi: –Bilimsel yayınlara ve verilere açık erişim

digital lab book

Crystallographic e-Prints  Direct Access to Raw Data from scientific papers Raw data sets can be very large and these are stored at National Datastore using SRB server

NSF ‘Atkins’ siber altyapı raporu: Bir çok bilim dalında en son buluşlara ve yeniliklere erişim WEB üzerinden gerçekleşmekte Yüzlerce ve binlerce terabyte bilimsel verinin arşivlenmesi ve erişime sunulması, bilim ve teknolojinin ilerlemesi için artık vazgeçilemez bir gereksinim MIT’nin DSpace vizyonu: Araştırmacılar tarafından üretilen makaleler, raporlar, veri setleri, deney sonuçları genellikle kişisel veya bölüm WEB sayfalarında saklanmakta. Araştırmacıların ayrılması veya bölümlerin zaman için de değişime uğramasıyla kaybolabilmekte

Veri Seli Büyük bir roman: 1 Mbyte İncil: 5 Mbytes Bir Mozart semfonisi (sıkıştırılmış): 10 Mbytes OED on CD: 500 Mbytes Dijital film (sıkıştırılmış): 10 Gbytes Hakemli bir derginin bir yıllığı (~20k dergi; ~2M makale): 1 Tbyte Library of Congress: 20 Tbytes Internet arşivi (10 milyon sayfa) ( 1996 – 2002 arası): 100 Tbytes Yıllık basılı, film, optik ve manyetik medya üretimi: 1500 Pbytes Basılı kaynaklar, toplam saklanan bilginin sadece 0.003% ‘ünü oluşturmakta Önümüzdeki beş yılda e-bilim projelerinden, insanlık tarihindeki tüm verilerin toplamından kat, kat fazla petabyte büyüklüklerinde veri üretilecek

Grid, middleware Grid: birbirinden farklı çeşitli bilgisayarların ortak kullanımının sağlandığı ortam Büyük çapta çok disiplinli, araştırmacıların farklı yerlerde olduğu ortak projelerin statik WEB sayfaları aracılığıyla gerçekleştirilmesi mümkün değil Middleware: bilgisayar ağıyla, uygulamalar arasında iletişimi sağlayan yazılım

British Atmospheric Data Centre British Oceanographic Data Centre Simulations Assimilation Complexity + Volume + Remote Access = Grid Challenge

X-Ray e-Lab Analysis Simulation Video Diffractometer Grid Middleware Structures Database Comb-e-Chem Project Properties

Açık veriler için metadata standartları San Diego metadata şeması: Verilerin saklaması ve erişimi için gerekli sistem metadata Verinin özelliklerini içeren Dublin Core’a dayalı metadata Kullanıcının erişim bilgilerini ve haklarını içeren metadata Araştırma alanına özgü bilgileri içeren metadata

veriden bilgiye semantik ‘grid’ Hesaplamaların karmaşıklık derecesi Verinin Karmaşıklık derecesi

NERC Data Grid Metadata Taxonomy

Önümüzdeki on yıl içersinde üniversite kütüphanelerinin en önemli görevi, üniversitede üretilen bilimsel yayınların saklanması ve açık erişime sunulması olacak Bilimsel yayınların yanı sıra, araştırmalarla ilgili verilerin de erişime sunulması ve saklanması önem kazanmakta E-bilim ve kütüphaneler

Verilerin bakımı Hastahanelerdeki milyonlarca filmin arşivlenmesi, işlenmesi Farklı dillerdeki yazılımların ilerde de kullanılabilirliği Zaman içinde değişen verilere uygun metadata standartları geliştirilmesi Farklı formatlardaki veriler arasında iletişim sağlanması (interoperability)