FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kimyasal Tepkimelerde Hız
Advertisements

KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
5. BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Element ve Bileşİk.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
MADDE VE ATOM.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Bileşikler ve Formülleri
· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
Bileşikler Ve Formülleri
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
PBL – 1 MDN 2016 MADENCİLİKTE TEMEL MÜHENDİSLİK PRATİĞİ (PBL)
Kimyasal Tepkimeler.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
KİMYASAL TEPKİMELER.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL TEPKİMELER.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Duygu ALTUN Aycan ERİKLİ
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Basit Tepkime ve Denkleştirme
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
Bileşik ve formülleri.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bileşikler ve Formülleri
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
Elementler ve Bileşikler
Bileşikler ve Formülleri
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYA VE MADDE Giriş Kimya nedir?
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
STOKİYOMETRİ Kimyasal ve fiziksel değişmelerdeki kütle ve enerji değerlerinin, kimyasal prensipler ve mol kavramından çıkarılan bilgiler yardımıyla hesaplanmasına.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİLERİ
Mol Kavramı Hafta 10.
3.HAFTA KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİSİ
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
KİMYADA PROBLEM ÇÖZÜMÜ - I Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Element , Bileşik ve Karışımlar
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Kimyasal Reaksiyonlar
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Atomlar, Moleküller, İyonlar
Sunum transkripti:

FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ ?

Azot N Oksijen O Kükürt S Su H2O Karbondioksit CO2 Metan CH4 FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Azot N Oksijen O Kükürt S Elementler sembollerle: Su H2O Karbondioksit CO2 Metan CH4 Bileşikler formüllerle:

Tepkimeler ise denklemlerle gösterilirler. FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Tepkimeler ise denklemlerle gösterilirler. NH3 + HCl → NH4Cl 2H2O → 2H2 + O2 Tepkimeye Tepkime Ürünler girenler oku Tepkimeye girenler Tepkime oku Ürünler

2H2 + O2 → 2 H2O FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Kimyasal tepkimede atomlar yok olmaz, yeni atomlar oluşmaz. Dolayısıyla kimyasal tepkimelerde atom sayısı korunmaktadır. Kimyasal tepkimelerde atom sayısı korunduğundan, tepkimeye giren atom sayıları ile tepkime sonucunda oluşan atom sayıları birbirine eşit olmalıdır.

- MOLEKÜLDEKİ ATOM SAYILARI - FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Element Atom Sayısı Atom Sayısı Atom Sayısı NaCl 1 Sodyum 1 Klor Fe2O3 2 Demir 3 Oksijen C3H6 3 Karbon 6 Hidrojen H2SO4 2 Hidrojen 1 Kükürt 4 Oksijen Fe2(SO4)3 2 Demir 3 Kükürt 12 Oksijen NH3 1 Azot 3 Hidrojen - MOLEKÜLDEKİ ATOM SAYILARI -

FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Kimyasal tepkimeler denkleştirilirken dikkat edilmesi gerekenler neler peki? *Tepkime denkleminde tepkimeye giren ve tepkime sonucu oluşan ürünlerin atom sayılarının eşit olup olmadığına bakılır. *Eğer eşit değilse, eşit olacak şekilde en küçük katsayılar eklenir. *Katsayılar konulduktan sonra tekrar kontrol edilir. N2 + 3H2 → 2NH3 N2 + H2 → 2NH3 N2 + H2 → NH3

FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Al2O3­ +­ HCl → AlCl3 + H2O 6 2 3

Yanma Tepkimeleri FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Yanma olaylarını ısı ve ışığın gözlemlendiği kimyasal olaylar olarak niteleriz çoğu zaman. Odunun yanması, mumun yanması, kağıdın yanması ısı ve ışık veren yanma olaylarıdır.

Yanma Tepkimeleri FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Fakat ısı, ışık verme ve karbondioksit gaz çıkışı her yanma olayı için geçerli olmaz. Demirin paslanması ve gümüşün kararması gibi kimyasal olaylar da yanma tepkimeleridir. demirin paslanması

Yanma Tepkimeleri FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Fakat ısı, ışık verme ve karbondioksit gaz çıkışı her yanma olayı için geçerli olmaz. Demirin paslanması ve gümüşün kararması gibi kimyasal olaylar da yanma tepkimeleridir. gümüşün kararması

FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Yanma tepkimeleri maddelerin oksijenle verdikleri tepkimeler olarak nitelendirilirler.

CH4 + O2 → CO2 + H2O CH4 + O2 → CO2 + 2 H2O CH4 + 2 O2 → CO2 + 2 H2O FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ CH4 + 2 O2 → CO2 + 2 H2O CH4 + O2 → CO2 + 2 H2O CH4 + O2 → CO2 + H2O

2Cu + O2 → 2 CuO Cu + O2 → CuO Cu + O2 → 2 CuO FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ 2Cu + O2 → 2 CuO Cu + O2 → 2 CuO Cu + O2 → CuO

Yanma tepkimeleri C2H4 ­+­ 3O2 → 2CO2­ +­ 2H2­O ­­ FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Yanma tepkimeleri C2H4 ­+­ 3O2 → 2CO2­ +­ 2H2­O ­­ C4H8­ + 6­O2 → 4CO2 ­ ­ + 4H2O ­­

FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ Kim­ya­sal­ tepkimelerde atom sayısı korunur.­ Dolayısıyla kütle ­de ko­run­mak­ta­dır.

FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ C­ +­ O2 → ­CO2 6 gr 16 gr + 22 gr =

FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ ? Aşağıda verilen yanma tepkime denkleminde denkleştirme yapabilirsiniz. ? ? ? ? C3H6 + O2 → CO2 + H2O + ısı

FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ 18