FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kaldırma Kuvveti 1. SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ
Advertisements

KALDIRMA KUVVETİ.
Hazırlayan: Ali ATMACA
GAZLAR.
Basınç Adım:Furkan Tugra Soyadım:Özyıldız Ögretmen:Tuncer Altıparmak.
HİDROLİK 4. HAFTA DÜZENLİ AKIMLARDA ENERJİ DENKLEMİ.
Sıvıların Basıncı İletmesi
BASINÇ SORULAR.
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
KILCALIK VE DAYANIKLIK
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF BASINÇ.
İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ 8.SINIF İLKAY UMUR
BASINÇ.
BASINÇ Ali DAĞDEVİREN
BASINÇ ALİ DAĞDEVİREN.
BASINÇ Bir raptiyeyi bir cisme geçirmek için nasıl bastırmalıyız?
BASINÇ.
Kütle Nedir? Kütleyi Nasıl Ölçeriz?
SIVILARIN BASINCI.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
AÇIK HAVA BASINCI Ali DAĞDEVİREN
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
BASINCIN İLETİMİ PASCAL PRENSİBİ
dünya yüzeyinin ¾ ü sularla kaplıdır
BASINÇ A.Ç.
KALDIRMA KUVVETİ İLE CİSMİN BATAN HACMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
BASINÇ günlük hayattan birkaç örnek:
BASINÇ Hazırlayan : Metin ÇİÇEKLİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SORU.
YA BASINÇ OLMASAYDI? SIVI BASINCI OĞUZHAN BIYIK ZEYNEP ÇINAR.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BASINÇ
HİDROLİK 2. HAFTA HİDROSTATİK.
KALDIRMA KUVVETİ ve YOĞUNLUK İLİŞKİSİ
BASINÇ TEST : 1.
BASINÇ 1 . BASINÇ BİRİMLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
SIVI VE GAZLARIN KALDIRMA KUVVETİ
HİDROLİK 2. HAFTA HİDROSTATİK. Durgun halde bulunan sıvıların yerçekiminden ve diğer ivmelerden doğan basınçları ve kuvvetleriyle uğraşır (Denge halindeki.
KALDIRMA KUVVETİ.
SIVILARIN BASINCI İLETMESİ
HİDROLİK 3. HAFTA HİDROSTATİK.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
ADHEZYON VE KOHEZYON KUVVETLER
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
Adezyon ve Kohezyon Kuvvetleri
GAZLAR 6. Ders.
Kuvvet ve Hareket.
Arşimet Prensibi Ders:Fen Bilgisi Adı:Onur Soyadı:Barış Ders Öğretmeni:Ebru Kayırga.
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
KALDIRMA KUVVETİ SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ GAZLARIN KALDIRMA KUVVETİ
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Biz Kimiz? ve Neyi Amaçlıyoruz?
BASINÇ.
KALDIRMA KUVVETİ.
DÜZENLİ AKIMLARDA ENERJİ DENKLEMİ
HİDROLİK SUNUM 2 HİDROSTATİK.
BASINÇ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ SIVILARDA BASINÇ

FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Denizde derinlere daldıkça üzerimizde bulunan su vücudumuza baskı yapar. Derine indiğimizde üzerimizdeki suyun ağırlığı artmış olur dolayısıyla vücudumuza yapılan baskı da artar. Bu baskı sıvı basıncından kaynaklanmaktadır.

FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Sıvılar ağırlıklarından dolayı içinde bulundukları kaba basınç uygular.   Katılardan farklı olarak sıvılar akışkandır. Sıvılar, konuldukları kabın sadece tabanına değil, temas ettikleri tüm yüzeylerine kuvvet uygular. Sıvı içindeki birim yüzeye sıvı tarafından uygulanan dik kuvvete basınç denir.

! FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Özdeş kaplara farklı yüksekliklerde, aynı sıvılardan koyduğumuzda sıvıların ağırlıklarının değiştiğini görürüz. Sıvılarda basınç, ağırlıktan kaynaklandığından sıvının derinliği arttıkça sıvı basıncı artar. ! Sıvının yüzeye uyguladığı basınç ile sıvının derinliği (yüksekliği) doğru orantılıdır.

FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Cam huninin geniş ağzına lastik balon gerilerek takılır ve sıvı basıncı ile ilgili şekildeki düzenek hazırlanır. Hortumun ucundaki huniyi cam kaptaki su içinde farklı derinliklere daldırılarak U borusundaki civa yüksekliklerinin değişimi gözlenir. Huni yukarı hareket ettirildiğinde U borudaki civa seviyesi düşer, sıvı basıncı azalır. Huni aşağı doğru hareket ettiğinde U borusundaki civa seviyesi yükselir, sıvı basıncı artar.

FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Sıvı dolu bir kabın yan yüzeyinden farklı yüksekliklerde özdeş delikler açıldığında en alttaki delikten fışkıran sıvının hızının en büyük olduğu ve en uzağa fışkırdığı görülür. Çünkü en alttaki deliğin olduğu yerde sıvı basıncı fazladır.

PC= PD > PB> PA FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Aynı sıvı içinde verilen seviyelerdeki sıvı basınçlarını karşılaştıralım. Sıvı basıncı, sıvının derinliği (sıvının açık yüzeyine olan düşey uzaklığı) ile doğru orantılıdır.   PC= PD > PB> PA

Kabın tabanına uygulanan sıvı basıncı 2 kat artar. FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Yanyüz Sıvı Sıvı Yatay Düşey kesiti şekildeki gibi olan her tarafı kapalı, 5 hacim bölmeli kapta bulunan sıvının kabın tabanına uyguladığı sıvı basıncı, kap yan yüzeyinin üzerine çevrilirse nasıl değişir? Kabın tabanına uygulanan sıvı basıncı 2 kat artar.

FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Özdeş üç kaba aynı yükseklikte sıvılar doldurulup tarttığımızda ağırlıkları farklı oluyorsa bu durum bize kabın içindeki sıvıların yoğunluklarının farklı olduğunu gösterir. Yani kaplardaki sıvılar farklıdır. Bu özdeş kaplarda sıvının yoğunluğu arttıkça ağırlığının arttığını ve kabın tabanına yaptığı basıncın arttığını söyleyebiliriz.

Aynı derinlikte zeytinyağının uyguladığı basınç suya göre daha azdır. FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Özdeş kaplara eşit yükseklikte su ve zeytinyağı konulur. Hortumun ucundaki huniyi cam kaptaki su ve zeytinyağı içinde aynı derinliğe daldırılarak U borusundaki civa yükseklikleri karşılaştırılır. Zeytinyağının yoğunluğu, suyun yoğunluğundan küçük olduğu için zeytinyağı bulunan kaptaki U borusundaki civa seviyesi su bulunan kaptakinden daha düşüktür. Aynı derinlikte zeytinyağının uyguladığı basınç suya göre daha azdır.

! FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ PA < PB PA < PB Bir kaptaki sıvı basıncı, kaptaki sıvının derinliğine ve sıvının yoğunluğuna bağlıdır. Sıvı basıncı, sıvının derinliği ile doğru orantılıdır. Sıvı basıncı, sıvının yoğunluğu ile doğru orantılıdır. 2h h d d h d 2d h A B A B PA < PB PA < PB

FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ Sıvı basıncı, kaptaki sıvının miktarına bağlı değildir. Sıvı basıncı, kabın şekline bağlı değildir. h d d h h d d h A B A B PA = PB PA = PB