Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BASINÇ Ali DAĞDEVİREN www.fendosyasi.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BASINÇ Ali DAĞDEVİREN www.fendosyasi.com."— Sunum transkripti:

1 BASINÇ Ali DAĞDEVİREN

2 SIVI BASINCI Sıvıların basıncı,sıvının derinliğine,yoğunluğuna ve o yerin çekim alanı şiddetine bağlı olarak değişir. Sıvılar,ağırlıklarından dolayı bulundukları kabın iç yüzeylerine basınç uygularlar. Sıvıların basıncı,sıvı miktarına ve kabın şekline bağlı değildir.

3 Formülünden hesaplanır. Birimi; P=pascal veya baridir
Sıvı basıncı; P=h.d.g h=derinlik,d=öz kütle g=yer çekim ivmesi Formülünden hesaplanır. Birimi; P=pascal veya baridir Pd>Pc>Pb>Pa

4 BASINÇ KUVVETİ Herhangi bir yüzeydeki basınç kuvveti,bu yüzeyin tüm noktalarına yapılan basınçların toplamına eşittir. F=h.d.s Formülünden hesaplanır. s=yüzey alanı,h=derinlik d=özkütle Basınç kuvveti etkidiği yüzeye daima diktir.

5 BİLEŞİK KAPLAR VE U BORULARI
U borusu en basit bileşik kaptır. U borusunu,birbirine karışmayan sıvıların konumlarından yararlanarak,bu sıvıları ayırt etmek için ve öz kütlelerini bulmak için kullanırız. P1=P2 h1.d1=h2.d2 dir.

6 ATMOSFER BASINCI Canlıların içinde yaşadığı hava küre,ağırlığından dolayı hem yeryüzüne hem de kendi içinde bulunan cisimlerin yüzeylerine kuvvet uygular.Bu kuvvetin yüzeye etkisine açık hava veya atmosfer basıncı denir. Atmosfer,içindeki bütün cisimlere itme uygular.

7 SIVIYA BASINÇ UYGULA HER TARAFA İLETSİN
PASCAL PRENSİBİ Kapalı kaptaki sıvıların bir noktasına uygulanan basınç sıvı tarafından her noktaya aynen iletilir. Pascal prensibinden yararlanılarak su cenderesi yapılır

8 SU CENDERESİ Sıvıların sıkışmazlığı ve basıncı iletmelerinden yararlanılarak yapılan araçlardır. Su cenderelerinde,az kuvvet uygulayarak büyük kuvvetler elde edilir.


"BASINÇ Ali DAĞDEVİREN www.fendosyasi.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları