BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Böbrek Fonksiyon bozukluklarına genel bakış ve tedavi yaklaşımları
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
ENGELLER Dr. Mehmet Kurt Farmakoloji ABD.
Böbrek Fonksiyon Testleri
İLAÇLARIN İTRAHI Doç.Dr.M.Kemal YILDIRIM.
1963 yılında yazılan Böbrek fizyoljisi üzerine bir kitabın konu başlığı. Başlıkta gizem olduğunu görüyoruz.
ÜRİNER SİSTEM ANTİSEPTİKLERİ
Bowman Kapsülü Bowman kapsülü nefronun fincan şeklindeki ağız kısmıdır. Aralarında boşluk bulunun iki katlı epitel hücrelerden oluşur. Dış duvarı basit.
Lojistikte & Tedarik Zinciri Yönetiminde Üst Düzey Yönetim Programı (TMPLSM)
HEMATOKRİT VE ERİTROSİT SEDİMANTASYON HIZI
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XI
TEST – 1.
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
BOŞALTIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ
RENAL FONKSİYON TESTLERİ
Metabolik Asidoz.
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
1 LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VII Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006.
Ek-2 Örnekler.
BÖBREK VE İDRAR BİYOKİMYASI VI
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
Sodyum Dengesi Yetişkinlerde 55 mmol/kg olan toplam sodyum miktarının %30 u kemik yapısında sıkı bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle 40 mEq/kg olan değişebilir.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI IV
Akut Böbrek Yetmezliği: Patofizyoloji ve Tanı Prof. Dr. Uğur Koca
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XV
KBH’de Anemi ve Tedavisi
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Böbrek Patolojilerini Belirlemede Biyokimyasal Testler
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ II
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
MAGNEZYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
İDRAR BİYOKİMYASI VE BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
BOŞALTIM SİSTEMİ.
BÖBREĞİN TOPOĞRAFİK ANATOMİSİ VE FONKSİYONLARI
AKUT BÖBREK HASARI (AKUT BÖBREK YETERSİZLİĞİ)
BÖBREK FONKSİYON BOZUKLUKLARI
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
BÖBREK VE İDRAR BİYOKİMYASI II
BÖBREK VE İDRAR BİYOKİMYASI I
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
ÜRİNER SİSTEM.
ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ
Boşaltım Sistemi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
ÜROGENİTAL SİSTEM.
BOŞALTIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ
BÖBREK FONKSİYONLARI VE İDRAR OLUŞUMU
NEFROLOJİYE GİRİŞ Dr. AHMET AKÇAY. NEFRON Afferent Arteriol Efferent Arteriol.
BÖBREKLERİN GÖREVLERİ ► SU VE ELEKTROLİT DENGESİNİN DÜZENLENMESİ ► YABANCI KİMYASAL MADDELERİN VE METABOLİK YIKIM ÜRÜNLERİNİN ATILMASI  ÜRE  KREATİNİN.
Böbrek Hastalıklarında Biyokimyasal Değişiklikler
Kanatlı Hayvanlarda Boşaltım Fizyolojisi
Böbrek Sintigrafisi Dr. Nalan Alan Selcuk.
Böbrek hastalıkları ve gebelik
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
Böbrek Fonksiyonları Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Boşaltım sistemi.
Sunum transkripti:

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

Böbreklerin işlevleri (fonksiyonları) Düzenleyici işlevler Endokrin işlevler Metabolik işlevler Ekskretuvar işlevler

Böbreklerin endokrin işlevleri 1) PGA2 , PGE2 , PGF2 oluşumu ile vazodilatasyon ve kan basıncını düşürücü etki. 2) Renin-anjiotensin-aldosteron sistemi ile kan basıncını yükseltici etki. 3) Eritropoietin ile eritropoezin uyarılması. 4) İnsülin, glukagon ve aldosteronun yıkılımı. 5) 1,25-dihidroksikolekalsiferol (aktif vitamin D3) oluşumu

Böbreklerin metabolik işlevleri glutaminden amonyak oluşturulması gliserol, fruktoz, amino asitlerin karbon iskeletlerinden glukoz oluşturulması (glukoneojenez)

Böbreklerin ekskretuvar işlevleri istenmeyen metabolik son ürünler ve diyet ile alınan fazlalık inorganik maddelerin idrar içinde atılımı

Böbreklerde ekskretuvar işlev için fonksiyonel ünite nefrondur Böbreklerde ekskretuvar işlev için fonksiyonel ünite nefrondur. Yapılan hesaplara göre her bir böbrekte 1-1,5 milyon kadar nefron bulunmaktadır

Nefron; glomerul, proksimal tübül, henle kulbu, distal tübül ve toplayıcı kanaldan oluşur. Toplayıcı kanallar birleşerek renal kaliksleri meydana getirir.

nefronda glomerüler filtrasyon, tübüler sekresyon ve tübüler geri emilim olayları sonucunda idrar oluşur.

Glomerüler filtrasyon, plazmanın filtrasyon membranından ultrafiltrasyonla süzülerek Bowman kapsülü aralığına geçmesidir. 180-200 L/gün plazma ultrafiltratı oluşur.

Tübüler geri emilim ve sekresyon, proksimal tüpler, Henle kulpu, distal tüpler ve kollektör kanalların fonksiyonudur

inülin, mannitol, sakkaroz, sodyum hiposülfid, sodyum ferrisiyanür gibi idrarla atılan bazı maddeler sadece glomerüler filtrasyona uğrayıp tübüler geri emilim ve tübüler sekresyona uğramazlar. Böyle maddeler eşiksiz maddeler olarak tanımlanırlar.

üre gibi idrarla atılan bazı maddeler glomerüler filtrasyona ve tübüler geri emilime uğrarlar.

kreatinin gibi idrarla atılan bazı maddeler glomerüler filtrasyona ve tübüler sekresyona uğrarlar

Böbrek patolojilerinin belirlenmesi için yapılan testler Glomerüler filtrasyon fonksiyonu ile ilgili testler Proksimal tüp aktivitesi ile ilgili testler Renal ekskresyonu ölçen testler Renal kan akımını ölçen testler Böbrek patolojilerini belirlemede kan analizleri Böbrek patolojilerini belirlemede idrar analizleri

Glomerüler filtrasyon fonksiyonu ile ilgili testler Böbrek fonksiyonel kapasitesinin en sensitif ve spesifik ölçüsü Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR) dır. GFR, fonksiyonel nefron sayısının göstergesi olarak düşünülebilir. GFR, her iki böbrekte bir dakikada oluşan glomerüler filtrat miktarıdır ki normal bir şahısta 125 ml/dk kadardır.

GFR ölçümü için kullanılan yöntemlerin çoğu, endojen veya eksojen maddelerin böbrekler tarafından temizlenme kabiliyetlerini kapsar. Böbreklerin birim zamanda bir maddeden tamamen temizlediği plazma volumü o maddenin renal klerensi olarak tarif edilir. Bir maddenin renal klerensi formülle hesaplanır.

Sadece glomerüller tarafından filtre edilen maddenin klerensi, GFR ölçümünde kullanılabilir. GFR ölçümünde kullanılacak ideal madde; -Fizyolojik olarak inert olmalı Böbrek fonksiyonlarını etkilememeli Glomerüllerden serbestçe filtre olabilmeli Tübüllerden geri emilmemeli veya sekrete edilmemeli Böbrekte metabolize olmamalı depo edilmemeli veya sentez edilmemeli Plazma proteinlerine bağlanmamalı -Plazma konsantrasyonu sabit olmalıdır

Ekzojen inülin klerensi İnülinin renal tübüler reabsorbsiyon veya sekresyonu olmaması ve tamamen glomerüler filtrasyon ile atılması nedeniyle GFR ölçümü için ideal olarak kabul edilir 125 mL/dakika kadardır

-İnülinin enjekte edilebilir formunun elde edilmesinin ve kullanımının zor olması -Zaman alıcı olması, kan ve idrar örneklerinde miktarlarının saptanmasındaki güçlükler -Mesaneye katater takılmasının gerekliliği ve diğer yöntemlere göre daha fazla sayı ve sıklıkta idrar ve plazma örneklerinin alınmasının gerekliliği İnülin klerensinin dezavantajlarıdır.

Kreatinin klerensi 24 saatlik idrar toplanarak saptanan kreatinin klerensi, renal fonksiyonun saptanması için halen en yaygın kullanılan yöntemdir. Kreatinin klerensinin normal değerleri; kadında 95±20 ml/dk, erkekte 120±25 ml/dk’dır

Kreatinin filtrasyon markırı olarak en önemli dezavantajı, tübüler sekresyona uğramasıdır. Eğer tübüler sekresyon ihmal edilirse, aşağıdaki denklem ortaya çıkar.

Kreatinin klerens protokolü: -1-2 ml/min veya daha yüksek bir idrar akım hızı sağlamak için hastanın en az 600 ml ekstra su alması sağlanmalıdır. -Test günü çay, kahve ve ilaç alımı kısıtlanmalı -Aşırı etli yiyecekler alınmamalı -Testten önce ve test sırasında egzersiz yapılmamalı -24 saatlik idrar toplama süresine uyulmalı -idrar toplama periyodunun ortasında kan alınması tavsiye edilir. -İdrarın toplam hacmi ölçülür -Plazma ve idrar kreatinin konsantrasyonu ölçülür. -kreatinin klerensi klasik formüle göre hesaplanır

Üre klerensi GFR’nın %40-70’ini yansıtır İdrar akışı dakikada 2 mL’den fazla ise maksimal üre klerensi hesaplanır. Bu durumda glomerüler filtrattaki ürenin az bir kısmı (%40) tübülüsler tarafından geri emilir. normal değeri 46-99 mL/dakika (75 mL/dakika)

İdrar akışı azaldıkça ürenin tübülüslerden geri emilimi artar İdrar akışı azaldıkça ürenin tübülüslerden geri emilimi artar. İdrar akışı dakikada 2 mL veya daha az ise standart üre klerensi hesaplanır normal değeri 40-60 mL/dakika (54 mL/dakika)