MANTAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Advertisements

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
CANLILARDA ETKİLEŞİM.
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MANTARLAR.
HÜCRENİN YAPISI.
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
Canlıların Ortak özellikleri.
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
MANTAR ZEHİRLENMELERİ
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
Funguslarda Spor Yapıları
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
KONULAR 1-BİTKİLER 2-HAYVANLAR 3-MANTARLAR 4-MİKROSKOBİK CANLILAR.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
HAYVANLAR ALEMİ.
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
YENİLEN MANTARLAR.
MANTARLAR.
BİYOLOJİYİ KEŞFETMEYE HAZIR MISINIZ?
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
HÜCRE NEDİR?.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
CANLILARDA ENERJİ.
BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
MANTARLAR VE GENEL ÖZELLİKLERİ
Canlıların ortak özellikleri
MEDİKAL BİYOLOJİ.
Canlıların Ortak özellikleri.
CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Mantarlar, çok hücreli veya tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsayan bir canlı türüdür.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
MANTARLAR ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
Sunum transkripti:

MANTAR

MİKOLOJİ NEDİR?

MİKOLOJİ :Mikoloji veya Mantar bilimi ya da Mantarbilim, Botaniğin, mantarlara ilişkin bölümüdür. Mantarlar alemini, onların genetik, biyokimyasal ve taksonomi özelliklerini ve kullanım alanlarını inceleyen bilim dalına denir. Mikolojiyle ilgilenen bilim adamlarına mikolog ya da mikolojist denir.

İnsanlar çok eskiden beri mantarlarla ilgilenmişlerdir İnsanlar çok eskiden beri mantarlarla ilgilenmişlerdir. Mantarların bazılarının yendiği,bazılarının tehlikeli olduğu biliniyordu. Mantarlara ilişkin ilk temel eser, 16.yüzyılın sonlarına doğru yayınlandı. 1729'da mantarların kendiliğinden değilde sporlardan oluştuğu, sporla çoğaldığı anlaşıldı; daha sonra bu alanda biyolojik incelemeler yapıldı, mantarların çoğalma süreçleri üzerinde duruldu. Böylece mantarbilim alanında çok büyük bir ilerleme oldu ve yüz binden daha fazla mantar türü tanımlandı. Zehirli ve yenebilen mantarların tüm çeşitleri saptandı.Birçok deri ve iç organ hastalığı mantarlardan ileri gelir.Asalak mantarlar bitkilere büyük zarar vermektedir, ancak biramayaları gibi yararlı mantarlar da vardır ve antibiyotiklerin çoğu, mantarlardan elde edilmektedir.(Ör. Penisilin) Mikoloji, önceleri mantarların bitkilerle akraba oldukları düşünüldüğü için botaniğin bir dalı olarak sayılıyordu. Daha sonraları yapılan genetik çalışmalarında mantarların hayvan ya da bitki olmadıkları anlaşılmıştır. Böylece mikoloji bir bilim olarak kabul görmüştür. İlk mikoloji derneği 1896 yılında İngiltere'de kurulmuştur.

Alem : Fungi Bölüm : Chytridiomycota Bölüm : Zygomycota Bölüm : Ascomycota Bölüm : Basidiomycota Alem : Stramenopila Bölüm : Oomycota Bölüm : Hypochytiridiomycota Bölüm : Labyrinthulomycota Alem : Protista Bölüm : Plasmodiophora Bölüm : Dictyosteliomycota Bölüm : Acrasiomycota Bölüm : Myxomycota

MANTAR NEDİR?

Mantarlar (Fungi), çok hücreli[1] ve tek hücreli[1] olabilen ökaryotik[2] canlıları kapsayan bir canlılar alemi ve şapkalı mantarların tümüne halk arasında verilen genel addır. Halk arasında Küf mantarı, Pas mantarı, Rastık mantarı, Maya mantarı, Mildiyö mantarı, Şapkalı mantar, kav mantarı, Puf mantarı gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, mantarlar (Fungi) alemi içersinde incelenirler. Latince Fungi mantarlar, Fungus ise mantar anlamındadır. Dünyanın heryerinde bulunurlar. Fazla nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000[3] kadar türü tanımlanmıştır. Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar.

MANTARLAR NASIL BESLENİR?

Mantarlar saprofit (çürükçül) organizmalardır; yani klorofil taşımazlar dolayısıyla da karbonhidrat sentezi yapamazlar. Onlar da sentez yapıp sağlayamadıkları karbonhidratları ve diğer bazı organik maddeleri yani besinleri bulundukları ortamdan hazır olarak alarak beslenirler. Bir heterotrof beslenme biçimi olan bu yolla, besin maddeleri hücre dışı sindirimden sonra hücre zarları aracılığıyla sağlanır.

MANTARLAR NASIL ÜRER?

Mantarlar eşeyli üreme ve eşeysiz üremeyle çoğalırlar. [2] Mantarlar eşeyli üreme ve eşeysiz üremeyle çoğalırlar.[2]. Her iki durumda da spor oluşturular. Sporlar "humenium" adı verilen yapılarda meydana gelir. Eşeyli üremeleri iki haploid hücrenin birleşmesini içerir. Toprağa dökülen sporlar rüzgarla ya da böceklerle çevreye dağılır ve toprakta yıllarca yaşayabilir. Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha hareket organeli ( yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.

Yaşam döngülerinde iki safha bulunmaktadır. Bunlar: Somatik safha ; mantarın beslenme ve besinsel aktivitelerini yerine getirdiği safha, Üreme safhası ; sporların üretimi, somatik yapıların diğer üreme yapılarında kullanıldığı safha. Üç değişik somatik yapı görülebilir. Bunlar; Plasmodium ya da pseudoplasmodium denilen çok nukleuslu bir yapı, Bir hücereden ibaret bir yapı, hifsi bir yapıdadırlar. Hifler, renksiz,ince,uzun iplikler olup yanyana gelerek miselyum adı verilen dokuyu miselyumlarda tallus adı verilen yapıyı oluşturur...

- Canlı odunda gelişen mantarlar zehirsiz, ölü odundakiler zehirlidir - Canlı odunda gelişen mantarlar zehirsiz, ölü odundakiler zehirlidir. (yanlış) Her iki çeşit odun üzerinde yetişen mantarlar hem zehirli hem zehirsiz olabilir. Örneğin canlı ağaçlar üzerinde yetişen mantarlardan istiritya mantarı, bal mantarı, biftek mantarı yenebilir, ganoderma ve fomes türleri yenilmez. - Kolayca soyulabilen ve cayırlıkta yetişen mantarlar zehirsizdir. (yanlış) Zehirli mantarlar içerisinde yukarıda söylenen uygun türler bulunmaktadır. - İlkbahar aylarında çıkan mantarlar yenebilir. (yanlış) İlkbaharda yetişen ve çok zehirli olan mantar türleri de vardır. - Tuzlu ve sirkeli su ile yıkanırsa mantarların zehri gider. (yanlış) Zehirli bir mantar türü herhangi bir muamele ile hiçbir zaman yenilebilir hale getirilemez. Hiçbir işlem altında zehirleyici etkilerini yitirmezler. - Yüzeyi yapışkan mantarlar zehirlidir. (yanlış) Çam kabara mantarı ve iyi yemeklik mantarlardan çörek mantarı gibi mantarların şapkası yapışkandır.

- Kırıldığı veya ezildiği zaman süt gibi sıvı akıtan mantarlar zehirlidir. (yanlış) En lezzetli mantarlardan biri olan kanlıca mantarı turuncu renkte bir sıvı çıkarır, bunu yanında zehirli olup çıkarmayan russula gibi mantar türleri de mevcuttur. - Suda kaynatıldığında zehri gider. Bazı türler için doğru olsa bile, ancak genelde zehirli bir mantar kaynatmayla zehrinden arındırılamaz. - Hayvanların yediği mantarlar zehirsizdir. İnsanlar için en tehlikeli bir mantar olan ve zehirlenmelerin yüzde 95′ine neden olan ölüm mantarını Amerikan tavşanı severek bolca yer; ama zehirlenmez.”  Doğada yetişen mantarların zehirsiz ve zehirli olanları bulunmaktadır. Şüphe duyulması halinde il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmak vatandaşların sağlıkları açısından faydalı olacaktır. Mantarların klorofil taşımayan, parazit veya sporatif olarak yaşayan ve sporla üreyen canlı organizmalar olduğu, bu bitkilerin yenilebilir ve zehirli türleri bulunduğu ifade edilerek, yenilebilen ile zehirli olanların kesin ayırıcı özellikleri bulunmadığının altı çizildi.

MANTARLARIN BESİN DEĞERİ  Yenen mantarların et kadar lezzetli olduğu söylenir. Protein yüzdesi açısından bakıldığında ete ulaşamazlar, ancak eti lezzetli kılan bazı maddeler mantarlarda da vardır.Agaricus bisporus (Çayır mantarı) için lezzeti temin eden maddeler; 3-oktason, benzaldehit oktanol ve zokten-1 gibi maddelerdir.         Doğaldır ki doğada yetişen mantarlar ile kültürü yapılan mantarlar türlere göre değişen oranlarda besin değerlerine sahiptir. Kültür mantarında; %92 su, %3.5 protein, %0.3 yağ, %4.5 karbonhidrat, %1 mineral madde bulunur ve 272 kcal'lik bir enerji değerine sahiptir. Proteinin sindirilme değeri %72-83 arasındadır. Meyve ve sebzelerle kıyaslandığında iyi bir Lisin, Arginin, Histidin ve Threonin kaynağıdır. İnsan için gerekli tüm aminoasitleri içerir.         Yapılan araştırmalara göre mükemmel bir folik asit kaynağı olan Agaricus bisporus mantarı, kandaki şeker seviyesini düşürdüğü ve kolestrolü azalttığı için kalp ve damar hastalıklarında diyet olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. Mineral madde içeriği açısından da uygun bir besin olduğu ifade edilmektedir..

MANTARLARIN BESİN DEĞERİ       Yenen mantarların et kadar lezzetli olduğu söylenir. Protein yüzdesi açısından bakıldığında ete ulaşamazlar, ancak eti lezzetli kılan bazı maddeler mantarlarda da vardır.         Doğaldır ki doğada yetişen mantarlar ile kültürü yapılan mantarlar türlere göre değişen oranlarda besin değerlerine sahiptir. Kültür mantarında; %92 su, %3.5 protein, %0.3 yağ, %4.5 karbonhidrat, %1 mineral madde bulunur ve 272 kcal'lik bir enerji değerine sahiptir. Proteinin sindirilme değeri %72-83 arasındadır.         Yapılan araştırmalara göre mükemmel bir folik asit kaynağı olan Agaricus bisporus mantarı, kandaki şeker seviyesini düşürdüğü ve kolestrolü azalttığı için kalp ve damar hastalıklarında diyet olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. Mineral madde içeriği açısından da uygun bir besin olduğu ifade edilmektedir.

ZEHİRLİ MANTAR ZEHİRSİZ MANTAR

Mantar

Mikroskobik bir mantar.

YAPAN:YİĞİT SELAMOĞLU

BİYOLOJİ BİRİMİ. ÖĞRETMENLER: DİLEK ÖĞRETMEN, DUYGU ÖĞRETMEN.