Otomotiv Sektöründen Temiz Üretim ve Eko-inovasyon Uygulama Örnekleri Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.

Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Enerjisi Sistemi
1979 – ASMETAL’in kuruluşu 50’den fazla marka araç için 1600’ü aşkın ürün çeşidi 5.000m2 kapalı alanlı fabrikasında 110 adet, konusunda uzman çalışan.
İÇİNDEKİLER Hakkımızda Üretim Üretim Alanımız Makine ve Ekipmanlarımız Finansal Veriler ve Müşteriler Kalite Anlayışımız İletişim Bilgilerimiz.
Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş.
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü
İÇİNDEKİLER Önsöz Şirket Profili Çalışma Alanlarımız
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Hacettepe üniversİtesİ hastanelerİ Tip bİlİşİmİ derneğİ başkani
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
Sanayide Enerji Verimliliği Etüdü Çalışmaları
Konuları hakkında temel bilgi sahip olacaksınız.
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
Dökmecilik Sektörü İçin Mevcut En Uygun Teknikler (BAT)
“ÇEVRE YATIRIMLARI” FAALİYET YIL
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
ÇALIŞMA RAPORU GİRİŞ KALİTE KONTROL FAALİYETLERİNİN DIŞ KAYNAK KULLANIMI İLE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ HAZIRLAYAN : Hakan KORKMAZ.
ANTAKYA KENT MERKEZİ YAPI STOĞUNA GENEL BİR BAKIŞ.
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
AYDIN TORNA SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
DUYARLI TÜRK İŞLETMELERİNİN YAPAY İKLİM DEĞİŞİMİNİ ÖNLEMEDE ETKİLİ OLABİLECEK VE SOSYAL SORUMLULUK BAĞLAMINDA ELE ALINABİLECEK ÖRNEK UYGULAMALARI Gökhan.
Müşteri-Sektör-Rekabet
The art of Engineering The art of Engineering.
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
KIRMA-ELEME TESİSLERİNDE
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
Temiz Üretim, Eko-Verimlilik ve Çevre Dostu Ürünler: Genel Uygulama Örnekleri Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği.
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
Otomotiv Sanayi ve Çevre Prof. Dr. Göksel N
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Akıllı Tesislerde Akıllı Cihazlar. Akıllı Tesislerde Geleneksel Bir Sektör: Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhane 2.
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
Temiz Üretim, Eko-Verimlilik ve Çevre Dostu Ürünler: Temel Yaklaşım, Teknikler, Yöntemler ve Bilgi Kaynakları Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
SEDAT KAYA ÖN KAPUT YAN BAĞLANTI PARÇASI PROF.DR.KERİM ÇETİNKAYA.
ELEKTRİK MOTORLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
Belirlilik Koşulu Altında Yatırım Projeleri Değerlendirme
MOTOR BALATA MONTAJ KULAKÇIĞI PARÇASININ ÜRETİMİNİ SAĞLAYACAK KALIBIN KULLANIMI Aysun Kaya
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜBİTAK KİMYASAL TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ATIK PİLLERİN BERTARAFI ve GERİ KAZANIM TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Bayram Andak 22 Ekim 2015 Ankara.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
PİROLİZ.
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Etik Tasarım Danışmanlık Eğitim Üretim Ltd. Şti. tanıtım.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
ŞİRKET SUNUMU 2018.
Sunum transkripti:

Otomotiv Sektöründen Temiz Üretim ve Eko-inovasyon Uygulama Örnekleri Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bursa Otomotiv Yan Sanayiine Yönelik Otomotiv Kümeleri için Kapasite Oluşturma Projesi – OKÜMKAP Otomotiv Sektörü için Rekabet Odaklı Enerji ve Çevre Eğitimi Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 25 Kasım 2008 TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi

ATIK SÜLFÜRİK ASİT ÇÖZELTİSİ A.G. SIMPSON CO. LTD. (Oshawa, Ontaria, Kanada) A.G. Simpson Co.Ltd. tampon başta olmak üzere farklı otomotiv bileşenleri üreten bir firmadır. 3300 kişinin çalıştığı tesiste bu bileşenlerin kromla kaplanması ve boyanması da gerçekleştirilmektedir. Hedef: Demir ve nikelle kontamine olmuş, %70’lik atık sülfürik asit çözeltisinin %50 daha az üretimi ve tesis dışında tasfiye gereksiniminin tümüyle ortadan kaldırılması Sonuç: 8000 kg (%50) sülfürik asit atığının üretimi önlenmiş, 4000 kg atığın arıtma tesisine yollanması yerine, yeniden kullanılması sağlanmıştır. Varolan uygulamaların ve atık üretiminin detaylı bir incelemesi sonucu, olası geri kazanım olasılıkları belirlenmiş ve en uygun yöntem basit bir proses modifikasyonu ile hayata geçirilmiştir. Yatırım Maliyeti: 25.000 Dolar Yıllık Kazanç: 212.500 Dolar Kaynak: http://www.on.ec.gc.ca/pollution/third-auto-parts/intro.html Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

DURULUMAMA SUYU AZALTIMI JOHN CRANE CANADA INC. (Bundy of Canada, Bramalea) Bundy Şirketi entegre sıvı ve buhar transfer sistemleri, borulama (tubing) ve montaj sistemleri üreten, dünyanın önde gelen otomotiv endüstrisi tedarikçilerinden birisidir. Tesiste otomotiv yakıt ve fren sistemlerinin elektrokaplamasının yapıldığı bir proses yer almaktadır. Hedef: Elektrokaplama işlemlerinden taşan durulama suyunun birim parça üretimi başına %20 azaltılması Sonuç: Kullanılan debi kontrolü ve geliştirilmiş proses yönetimi ile tesisteki su kullanımı ile arıtma tesisindeki kimyasal kullanımı azaltılmıştır. Gerçekleştirilen çalışma sonrasında, iki yıl boyunca üretim %20 artmasına karşın, su kullanımı sabit kalmıştır. Yatırım Maliyeti: Yok Yıllık Kazanç: Toplam su kullanımı ve arıtma maliyetinin % 20’si Kaynak: http://www.ec.gc.ca/cppic/En/refView.cfm?refId=722 Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

METAL İŞLEME SIVI GERİ DÖNÜŞÜMÜ BURLINGTON TECHNOLOGIES INC. (Burlington, Kanada) Burlington Inc. aliminyum pres döküm işleri yapan ve hassas makina parçaları (precision machined components) üreten bir otomotiv firmasıdır. Bu işlemlerde ısı giderimi ve sürtünmenin azaltımı için yoğun olarak metal işleme sıvıları (soğutucu, yağ, vd.) kullanılmaktadır. Hedef: Çeşitli makina işlemlerinden kaynaklanan metal işleme sıvılarının geri kazanımı ve yeniden kullanımı Sonuç: Atık metal işleme sıvıları üretim miktarında %90, yeni metal işleme sıvıları satın alım miktarında %50 azaltım. Bu uygulama sonrasında atık sıvı tasviyesi için harcanan miktar %98 oranında azaltılmış, buradan edilen tasarrufla bu işlemi yapan firmadan kullanılmış (atık) yağ geri dönüşümü için hizmet alınmıştır. Yatırım Maliyeti: Yok Yıllık Kazanç: 25.000 Dolar. Kaynak: http://www.ec.gc.ca/cppic/en/search.cfm?txtSearchString=automotive Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

YAŞ ALMA İŞLEMİNDE KULLANILAN ÇÖZÜCÜNÜN AZALTIMI LONG MANUFACTURING LTD. (Mississauga, Kanada) Long Manufacturing Ltd. Motor ve şanzıman yağ soğutucuları, klima buharlaştırıcıları ve radyatör üreten, toplam dört fabrikada üretim yapan ve 700 kişinin çalıştığı bir firmadır. Mississauga fabrikasındaki üretim işlemleri elektrokaplama, metal baskı (stamping), yağ alma, kaynak, boyama ve montajı içermektedir. Hedef: Yağ alma çözücüsü olarak kullanılan 1,1,1-trikloroetan kaynaklı hava emisyonlarını ve atık 1,1,1-trikloroetanın tasfiye için tesis dışına gönderilmesini önlemek Sonuç: 1,1,1-trikloroetan satın alımında %100’lük azaltım. Baskı işleminde kullanılan yağın bir sonraki işlem öncesi parçaların üzerinden temizlenmesi gerektiği için, yapılan proses modifikasyonu ile yağ alma işlemi metal baskı işlemi sonrasında gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bunun için ise baskı kalıpları yağ alma işlemi gerektirmeyen biçimde alternatif bir yöntem çerçevesinde modifiye edilmişlerdir. Yatırım Maliyeti: 42.000 Dolar. Yıllık Kazanç: 77.000 Dolar. Kaynak: http://www.ec.gc.ca/cppic/en/search.cfm?txtSearchString=automotive Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Örnekler sadece bunlarla sınırlı değil ! Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

ABD’DEN BÜYÜK ÖLÇEKLİ BİR ÖRNEK UYGULAMA Azaltım % -26,7 % -63,1 % -21,0 % -60,1 GLPT: Great Lakes Persistent Toxic Substances TRI: Toxic Release Inventory Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE KİRLİLİK ÖNLEME OLANAKLARI Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

TEŞEKKÜRLER Prof. Dr. Göksel N. Demirer Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tel: 210 58 67, 210 26 41 Faks: 210 26 46 e.posta: goksel@metu.edu.tr Prof. Dr. Göksel N. Demirer, Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara