BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler B) Gelişimin Doğası Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler Gelişim Dönemleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Advertisements

Danışma Kuramları I & II
ANA BABA VE ERGENLİK.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
MENEMEN HALK EĞİTİM MERKEZİ
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
Orta Yetişkinliğin Doğası Fiziksel Gelişim Bilişsel Gelişim Kariyer, İş ve Boş Zaman Din ve Hayatın Anlamı.
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
Kişilik Kuramları ve Gelişim İstikrar ve Değişim Yakın İlişkiler.
Fiziksel ve sosyal-duygusal gelişim
Prof. Dr. Kurtman ERSANLI
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Okul Rehberlik Servisi
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
AİLE VE ERGEN HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
Psikososyal Gelişim Erik Erikson, Freud’un kuramını ergenlikten sonra yaşlılığa kadar genişleterek sekiz psikososyal gelişim dönemini tanımlamıştır. Gelişimde.
Oyunun Özellikleri ve Önemi
ÇOCUKTA OYUN GELİŞİMİ Oyunun Tarihçesi ve Oyun Kuramları
BEYİN ve BİLİŞSEL GELİŞİM
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
Kişilik Kuramları Giriş ve kavramlar.
BÖLÜM 1 Giriş. BÖLÜM 1 Giriş Tüm Dünyada Bugünün Ergenleri Giriş Bölüm 1 GİRİŞ Tarihsel Bakış Açısı Tüm Dünyada Bugünün Ergenleri Gelişimin Doğası.
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
ÇOCUK GELİŞİMİNE FARKLI BAKIŞ AÇILARI
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
BÖLÜM 4 KURAMSAL MODELLER: NASIL DÜŞÜNMELİYİZ?.
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
TÖREL- AHLAK GELİŞİMİ AHLAK; Bir toplumda bireylerin tümü için geçerli ve uyulması gereken davranışlar, kurallar bütünlüğüdür. AHLAKLI OLMA; Toplumun gelenek,
BİREY MERKEZLİ TERAPİ.
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
ERGENLİK.
GELİŞİMİN KRİTİK DÖNEMLERİ ve
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
OYUN KURAMLARI Doç. Dr. Ender DURUALP.
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
ANA BABA VE ERGENLİK.
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN.
Ergenlik Döneminin Tanımı, Önemi ve Sınıflandırılması
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
BEDENSEL VE DEVİNSEL GELİŞİM
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
KİŞİLİK GELİŞİMİ PSİKOANALİTİK KURAM.
Çocuk Gelişiminde Kuram ve Araştırma
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOL
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Özel Eğitim Öğretmenliği Programı Öğretim Yılı Güz Yarıyılı AÖE 105 ÇOCUK GELİŞİMİ Dr. Ayşegül Ergül.
EĞİTİMİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ Öğr. Gör. Osman ALBAYRAK RİZE.
GELİŞİM.
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ (3-6)
Sunum transkripti:

BÖLÜM 1

Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler B) Gelişimin Doğası Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler Gelişim Dönemleri Yaşın Önemi Gelişimsel Konuları

a) Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler Üç temel gelişimsel süreç biyolojik, bilişsel ve sosyoduygusal süreçlerdir. Gelişim boyunca bu süreçler arasındaki yoğun bağlantılar sürer.

Bilişsel Süreçler: Bireyin düşünce, zekâ ve dilindeki değişimler. Biyolojik Süreçler: Bireyin fiziksel doğasındaki değişimler. Sosyoduygusal Süreçler: Bireyin diğer insanlarla ilişkilerindeki, duygularındaki ve kişiliğindeki değişimler.

b) Gelişim Dönemleri Yaşam uzamı genel olarak şu periyotlarda ele alınır: Doğum öncesi, bebeklik, ilk çocukluk, orta ve ileri çocukluk, ergenlik, ilk yetişkinlik, orta yetişkinlik ve ileri yetişkinlik. Son zamanlarda yaşam boyu gelişimcileri, insanın yaşam uzamını dört çağ halinde, özellikle de üçüncü ve dördüncü çağlara ve genç-yaşlı ile en yaşlı-yaşlı arasındaki ayırıma vurgu yaparak tanımlamaktadır. Yaşam boyu gelişimin önemli bir yönü, gelişim dönemleri arasında bağlantılar içermesidir.

Doğum öncesi dönem, döllenmeden doğuma kadar olan zamandır. Bebeklik, doğumdan 18 veya 24. aya kadar olan dönemdir. İlk çocukluk, bebeklik döneminin bitiminden 5 veya 6 yaşına kadar olan gelişimsel dönemdir ve bazen “okul öncesi yılları” da denir.

Orta ve ileri çocukluk, yaklaşık olarak 6-11 yaşları arasındaki döneme, hemen hemen ilkokul yıllarına denk gelir. Ergenlik, gelişimin çocukluktan ilk yetişkinliğe geçiş dönemidir ve yaklaşık 10-12 yaşlarında başlayıp 18-21 yaşlarında biter.

İlk yetişkinlik, 20’li yaşların başında başlar ve 30’lu yaşlar boyunca devam eder. Orta yetişkinlik, yaklaşık 40 yaşından 60 yaşına kadar olan gelişim dönemidir. İleri yetişkinlik, 60’lı veya 70’li yıllarda başlayan ve ölüme kadar süren dönemdir.

Dört Çağ: Yetişkin gelişimine ve yaşlanma konusuna odaklanmış olan yaşamboyu gelişimcileri, yaşam boyu gelişimi, genellikle dört “çağ” ile tanımlamaktadır (Baltes, 2006; Willis ve Schaie, 2006): 1) İlk çağ: Çocukluk ve ergenlik 2) İkinci çağ: İlk yetişkinlik (20-50 yaş arası) 3) Üçüncü çağ: Yaklaşık olarak 60-79 yaşlar arası 4) Dördüncü çağ: Yaklaşık 80 yaş ve yukarısı

c) Yaşın Önemi Gelişim dönemlerini betimlerken her bir dönem için yaklaşık yaş sınırını da belirttik. Fakat bunun yanı sıra aynı yaştaki bireylerin yetilerinde farlılıklar olduğunu da vurguladık ve yaşla ortaya çıkan değişmelerin nasıl abartılabileceğini de gördük. Bir bireyi anlamaya çalışırken yaş ne kadar önemlidir?

d) Gelişimsel Konular Kalıtım-çevre Tartışması: Gelişimin öncelikli olarak kalıtımdan mı çevreden mi etkilendiği tartışmasıdır. Kalıtım organizmanın biyolojik mirasını ifade ederken, çevre çevresel deneyimleri ifade eder. “Kalıtım destekçileri” biyolojik mirasın, “çevre destekçileri” ise çevresel deneyimlerin gelişim üzerinde en önemli etkiye sahip olduğunu iddia etmektedir.

Durağanlık-değişme Konusu: Ne ölçüde, önceki deneyimlerimizle uyumlu biri olarak geliştiğimizle (durağanlık) ya da ne ölçüde önceki gelişim dönemlerinde olduğumuzdan farklı biri olarak (değişim) geliştiğimizle ilgilidir.

Süreklilik-süreksizlik Konusu: Gelişimin ne ölçüde tedrici ve birikimli (süreklilik) veya birbirinden farklı dönemler (süreksizlik) halinde ortaya çıkan bir değişim olduğuna odaklanır.

C) Gelişim Kuramları Psikanalitik Kuramlar Bilişsel Kuramlar Davranışsal ve Sosyal Bilişsel Kuramlar Etolojik Kuram Ekolojik Kuramlar Eklektik Kuramsal Yönelim

Bilimsel Yöntem: Doğru bilgiye ulaşmak için kullanılan bir yaklaşım Bilimsel Yöntem: Doğru bilgiye ulaşmak için kullanılan bir yaklaşım. Şu adımları içerir: (1) Problemi kavramsallaştırma, (2) veri toplama, (3) sonuç çıkarma ve (4) araştırma sonuçlarını ve kuramı gözden geçirme. Kuram: Olayları açıklamaya ve yordamalar yapmaya yardımcı olan, birbirleriyle bağlantılı ve uyumlu düşünceler seti.

Hipotezler: Doğruluğu sınanabilen belirli varsayım ve yordamalar. Psikanalitik Kuramlar: Gelişimi temel olarak bilinçdışıyla ve duygularla açıklar. Davranış yalnızca yüzeysel bir özelliktir ve davranışı anlamak için zihnin sembolik işleyişi analiz edilmelidir. Ebeveynlerle yaşanan erken dönem deneyimler vurgulanmaktadır.

Psikanalitik Kuramlar Erikson’ın Psikososyal Kuramı: Freud’un Kuramı Psikanalitik Kuramlar Erikson’ın Psikososyal Kuramı:

Erik Erikson bir sanatçı olan eşi Joan ile. Erikson, 20 Erik Erikson bir sanatçı olan eşi Joan ile. Erikson, 20. yüzyılın en önemli gelişim kuramlarından birinin sahibidir. Erikson’ın kuramına göre hangi dönemdesiniz? Erikson’ın bu döneme ait tanımlaması size uyuyor mu?

Erikson’ın Kuramı: İnsan gelişimini sekiz dönem içinde ele alır. Her dönem, bireyleri, çözmeleri gereken bir kriz ile yüz yüze getiren özgün bir gelişimsel görev içerir..

BİLİŞSEL KURAMLAR