Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Politik Fay Hatları (cleavages)
Advertisements

Hayali Bir Seçim Kampanyası
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ileri kapitalist ülkeler, (en başta da Avrupa) bugün bile hala nedenlerini tartıştığımız.
◦ Siyasi ◦ Ekonomik ◦ Askeri ◦ Sosyokültürel ◦ Çevre.
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
HÜKÜMETLER-DIŞI ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER (Sivil Toplum Örgütleri)
KARŞILAŞTI RMALI SİYASAL ANALİZ DERSİ Yrd. Doç. Dr. Cenk AYGÜL
İDEOLOJİK SAVAŞLAR DÖNEMİ. İhtilal Dönemi ( ) İhtilal dönemi ulus devletlerin ve milliyetçiliğin oluşumunu belirleyen zaman olarak kabul edilmektedir.
Karşılaştırmalı Siyasette Araştırma Gelenekleri ve Kuram
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
AVRASYA POLİTİĞİNDE ÇİN
NÜFUS POLİTİKALARI.
KSB: Geçmiş ve Bugün Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI & Bilgehan EMEKLİER
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
ÜLkeLer Arası KöprüLer
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
ORDUDA NİTELİK Mİ NİCELİK Mİ? 1 Sayılarla Yapılan Bir Analiz.
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
Ovid Training Dept OvidSP Nedir?. 2 Gündem Bu 6 dakikalık eğitimde şunları göstereceğiz: –OvidSP Nedir? –OvidSP’yi kim sunmaktadır? –OvidSP’yi hangi profesyoneller.
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
TÜRKİYE ORTADOĞU İLİŞKİLERİ VE SURİYE KRİZİ
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
BİRLİK.
Bölgeselcilik ve Küresel Siyaset I.Bl.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar derebeylik (feodal) düzenin hâkim olduğu Japonya, dış dünyaya kapalı bir ülkeydi. Şogun adı verilen ordu komutanı bu.
Marksizm.
KUZEYDOĞU ASYA’DA GÜVENLİK
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
ULS2008 ULUSLARARASI GÜVENLİK KURAMLARI ve ANALİZİ
Bugünlerde basın ve yayın organlarında Filistin,Lübnan,Irak gibi yerlerde Müslüman Halklara yapılan işkence ve baskılar yer almaktadır.Bizler Türk Milleti.
Uluslararası Örgütler
BBY24 Uluslararası Kültürleri Tanıma Genel Tanım
21. YY Eğitimi. Nedir? Nereden kaynaklanmaktadır? Niçin başvurulur? Nasıl önlenir? Terörizmden neden korkarız?
Sesi Açınız. Geçişler İçin Tıklayınız
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
Küresel Rekabetin Merkezindeki Afrika Ufuk TEPEBAŞ
GENÇLERDE UYUM.
SİYASAL İDEOLOJİLER 5. HAFTA MUHAFAZAKÂRLIK.
LİBERALİZMİN TEMEL TARTIŞMALARI
SİYASAL İDEOLOJİLER 3. HAFTA LİBERALİZM.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
KALKINMA EKONOMİSİNİN DOĞUŞU- BUGÜNÜ- GELECEĞİ
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
Uluslararası İlişkiler Disiplininin Kuramsal Gelişimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar derebeylik (feodal) düzenin hâkim olduğu Japonya, dış dünyaya kapalı bir ülkeydi. Şogun adı verilen ordu komutanı bu.
1 ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
TEST.
“Liberal” terimi, 14. Yüzyıl’dan beri kullanılmaktadır ama çok çeşitli anlamlara gelmektedir. Liberalizm, bireysel özgürlük üzerine kurulan bir siyasi.
Sunum transkripti:

Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül

Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada, Japonya ve Kanada’da parti sistemleri ciddi olarak dağıldı. Güney Afrika, Hindistan, Meksika, Kore ve Tayvan’da çok ciddi dönüşümler ortaya çıktı ve Soğuk Savaş düzeni dağıldı. Dünyanın yeni bir büyük siyasi dönüşüm sürecine girdiği algısı güçlendi. Artık dünya klasik üç dünya teorisi ile açıklanamıyor.

Bu dönüşüm dönemi ayrıca eski varsayımlarımızı test etmek fırsatı sunuyor bize. Eski bilgiler her zaman işe yaramayabiliyor. (*Yirminci yüzyılda iki kere olmuştu bu) Bu yeni dönemde neler oldu? Soğuk Savaş süresinde dünyanın uluslar bloğu ve kutuplara bölünmesi süreci ortadan kalktı. Çin’i tanımlamak hala zor. Üçüncü dünya ülkelerinin elitleri ülkelerini artık eskisi gibi otoriter yöntemlerle yönetemiyor. Zengin ülkeler işlerin başka ülkelere kaydığını gördüler. Üçüncü Dünya’da genç liderler, yükselen orta sınıflar, asker dışında siyasi partiler ve grupların yükselişi ve etnik, dinsel. Bölgesel ve dilsel hareketlerin uyanışı var. Yeni uluslar ortaya çıktı. Bölgesel gruplanmalar, AB, NAFTA, ASEAN öne çıktı ve ulus-devletler küreyerelleşmeyle karşılaştı.

Siyasal rejimler Muhafazakar: inanç, gelenek, ülke. Liberalizm: özgürlük, akıl, bireycilik. Sosyalizm: Eşitlik, güvenlik, dayanışma. Soğuk Savaş sırasında öne çıkan bu ideolojiler arasındaki çatışma idi. Şimdi daha karmaşık.

Muhafazakarlık Sosyalizm Liberalizm

MuhafazakarlıkSosyalizm