HAZIRLIYAN BELGÜN ÖZELÇİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOORDİNAT SİSTEMİ.
Advertisements

TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Köy altı yerleşmeleri.
Kazanım 3 Haritalardan ve görsel materyallerden yararlanarak Türkiye’de görülen iklim tiplerinin dağılışında Coğrafi Konumun ve Yeryüzü şekillerinin etkisini.
Enlemler ve Boylamlar.
Yeryüzünde Yaşam
TÜRKİYE’DE İKLİM.
Yeryüzünde Yaşam Konu: Dört Mevsim
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
COĞRAFYA BİLİM YARIŞMASI (CBY)
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
TÜRKİYE’NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir.
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
COĞRAFYA’YI TANIYALIM
COĞRAFİ KONUM ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I.
Doğal afet ne demektir ? Örnek vererek açıklayabilir misiniz ?
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Türkiye Fiziki Coğrafyası
Coğrafi Bölgeler.
Sosyal Bilgiler 6.Sınıf Konusu
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
ADIM ADIM TÜRKİYE.
DÖRT MEVSİM.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Hazırlayan:Celalettin KÜÇÜKÇINAR Hazırlayan:Celalettin KÜÇÜKÇINAR 2 TÜRKİYE GÜRCİSTAN ERMENİSTAN İRAN IRAK SURİYE YUNANİSTAN BULGARİSTAN.
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
Bilimler Formal Bilimler (Matematik, Mantık, İstatistik, Bilgi Teorisi, Bilgisayar Bilimi) Fiziksel Bilimler (Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Yerbilim)
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
SEVGİLİ ÖĞRENCİLER! Soruların yanıtlarını kısa cümleler kurarak SOSYAL BİLGİLER defterlerinize yazarsanız öğrendiklerinizi pekiştirmiş olacaksınız.
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
TÜRKİYE.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
Sınıf: 9. Sınıflar Kazanımlar: A.9.1.(Doğa ve İnsan Etkileşimini Anlamlandırır.), A.9.2. (Doğa ve insan etkileşimini ortaya koymada coğrafyanın rolünü.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
AHMET URAL. İNSAN BitkiHayvan Yer Şekli TaşHavaSuToprak.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
KPSS COĞRAFYA Veysel DİKME
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ KONUMU
DÜNYA’YI KEŞFEDİYORUZ
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
COĞRAFYA HÜSEYİN GEÇİT
DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr
COĞRAFYA HÜSEYİN GEÇİT
ANTROPOLOJİ Kelime anlamı olarak antropoloji; “insanla ilgili düzenli bilgi” anlamındadır. Antropoloji, biyolojik yapısıyla insanı ve insan davranışlarını.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
BİTKİ COĞRAFYASININ (VEJATASYON) KONUSU VE BÖLÜMLERİ
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

HAZIRLIYAN BELGÜN ÖZELÇİ

COĞRAFYA NEDİR? Coğrafya, insanlar ve yer (mekân) ile bunlar arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimdir. Yani yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sadece yerlerin isimlerini ezberleme ve bunların dünya üzerinde nerede olduklarını gösterme değildir. Coğrafya, öğrencilerin çevrelerinde olanları anlamalarına ve insanın çevre ile etkileşimi hakkında bir anlayış geliştirmelerine yardımcı olur. Yerlerin isimlerini, lokayonlarını ve özelliklerini bilmek, coğrafyanın temelini oluşturan unsurlardır. Bu da çok büyük ve oldukça büyüleyici öğrenme alanının bir parçasıdır.

COĞRAFYA BİLİMİNİN İLKELERİ Her bilim dalının olduğu gibi coğrafyanın da kendine özgü metot ve ilkeleri bulunmaktadır. Coğrafya bir olayı incelerken şu ilkelerden yararlanmaktadır. Bu ilkeler şunlardır ; 1. Nedensellik İlkesi : Coğrafi olayların araştırılması sırasında olayların nedenleri sorulmakta ve bunlara yanıtlar aranmaktadır. Örneğin Yağmur nasıl yağmaktadır ? , Deprem neden olan faktörler nelerdir ? 2. Dağılış İlkesi : Coğrafi olayların yeryüzündeki dağılımı incelenmektedir. Coğrafyacı bir olayın sadece nedenini araştırmakla kalmaz bu olayın yeryüzü genelinde dağılımını da incelemektedir. Yukarıda sorulan soruları coğrafyacı şöyle devam eder ; Yağmurun ülkemizdeki coğrafi dağılımı nasıldır ? Türkiye’de depremler hangi sahalarda daha fazladır ? Dağılış ilkesi sadece coğrafya ya haz bir özelliktir. 3. Karşılıklı İlgi İlkesi: Coğrafi olayların birbirleri ile olan bağlantıları da incelenmektedir. Örneğin Yağışın basınçla , sıcaklığın Güneş ışınlarının düşme açısı ile olan ilişkisi ya da Dağlık ve engebelik alanların nüfus ve yerleşme üzerindeki etkileri de incelenmektedir

Coğrafya Biliminin Yararlandığı Diğer Bilim Dalları : 1. Astronomi : Uzay bilimi 2. Jeoloji : Yer Bilimi 3. Jeofizik : Dünyanın iç yapısının inceleyen bilim dalı 4. Hidroloji : Sular bilimi 5. Meteoroloji: Atmosfer olaylarını inceleyen bilim dalı 6. Kartografya :Harita bilimi 7. Zooloji : Hayvan bilimi 8. Botanik : Bitki bilimi 9. Antropoloji : İnsan bilimi 10.Etnoloji : İnsan ırklarını inceleyen bilim dalı 11.Sosyoloji : Toplum inceleyen bilim dalı 12.Demografi : Nüfus bilimi

COĞRAFYANIN BÖLÜMLERİ Coğrafya incelemiş olduğu konuları göre iki bölüme ayrılmaktadır : 1. Genel Coğrafya A. Fiziki Coğrafya a) Jeomorfoloji b) Klimatoloji c) Biyocoğrafya d) Hidrografya

YURDUMUZUN KOMŞULARI 1- Yunanistan - Kuzeybatı 2- Bulgaristan - Kuzeybatı 3- Gürcistan - Kuzeydoğu 4- Ermenistan - Doğu 5- Nahcivan - Doğu 6- İran - Doğu 7- Irak - Güneydoğu 8- Suriye - Güney  

TÜRKİYE’NİN ÖZEL KONUMU 1- Türkiye; Asya, Avrupa ve Afrika Kıta'larının birbirine en fazla yaklaştığı yerde bulunur. 2- Türkiye; hem Asya hem de Avrupa(Trakya) ülkesidir. 3- Türkiye; gelişmiş Avrupa ile Petrol kaynakları bol olan Ortadoğu ülkeleri arasında yer alır. 4- Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir. 5- Ülkemiz, İstanbul ve Çanakkale boğazlarına sahiptir. 6- Ülkemiz de 4 mevsim belirgin olarak görülür. 7- Ülkemiz de Akdeniz, Karadeniz ve Karasal olmak üzere 3 iklim görülür