İŞLETME BÜTÇESİNİN HAZIRLANIŞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Kübra Yavuz Kübra Yerli
Advertisements

İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
İşletme bütçesi 2.İŞLETME BÜTÇESİ.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
İşletmelerde Muhasebe Faaliyetleri 8
Finansal Planlama ve Kontrol
Finansal Planlama ve Kontrol
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
ÜRETİM BÜTÇESİ ÜRETİM BÜTÇESİ.
1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEMİ OLARAK FİNANSMAN
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
Finansal planlamada temel amaç;
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
Nakit bütçesi, gelecek bir dönem içinde, (“genellikle bir yıl” veya “altı ay”) nakit giriş ve çıkışlarını gösteren bir tablodur. Bu tablonun yöneticinin.
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Duran Varlıklar Rasyosu
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
MALİYET MUHASEBESİ MALİYET YÖNTEMLERİ Prof.Dr. İbrahim Lazol 2012.
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
BÜTÇELERİN OLUŞTURULMASI
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Finansal Tablolar ve Özellikleri
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
GENEL MUHASEBE Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
İŞLETMELERDE MALİYET MUHASEBESİ UYGULAMALARI
NAKİT YÖNETİMİ M. GÖKHAN GÖKTEPE BURSA KHB / UZMAN.
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
Alacak ve Stok Yönetimi
FİNANS VE MUHASEBE H04.
GİRİŞ Ana Başlıklar: İşletmenin tanımı-işletme türleri-varlık ve kaynakları Muhasebenin tanımı- önemi ve işlevi Muhasebenin temel kavramları Muhasebede.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
SAĞLIK İŞLETMELERİNDE MALİYET DEPO STOK VE ENVANTER YÖNETİMİ
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL ANALİZ.
FİNANSAL YÖNETİM.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
SATINALMA YÖNETİMİ ve TEKNİKLERİ Eğitimi
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İŞLETME BÜTÇELERİ Çağatay ORÇUN.
İŞLETME BÜTÇELERİ-2 Çağatay ORÇUN.
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI
Sunum transkripti:

İŞLETME BÜTÇESİNİN HAZIRLANIŞI

İŞLETME BÜTÇESİ İşletme bütçesi; belirli bir amaca erişmek amacı ile belirli bir süre ardınca gidilecek politikayı gösteren, önceden hazırlanmış finansal bir hesap cetvelidir.

İŞLETME BÜTÇESİNİN ÖZELLİKLERİ İşletme bütçesi basit bir öngörü olmayıp bir plandır, belirli bir zaman süresi için gelecekteki uğraşların önceden hazırlanmış planıdır. Planlamada ve uygulamada gerçekleşen sonuçlar ile öngörülen sonuçların karşılaştırılıp ölçülmesinde kullanılan bir ölçü aracıdır. İşletme bütçesi uygulandığı alanda işletmenin politikasını belirtir. İşletme bütçesinin bir değere sahip olması için değişmez olması gerekirse de değiştirilemez bir araç değildir.

KAR PLANLAMASI ve KONTROLÜ Kar planlaması ve kontrolünün temel prensipleri aşağıdaki gibidir: Yönetimin Desteği Prensibi Organizasyon ve Hesap Planlama Prensibi Sorumluluk Muhasebesi Prensibi Tam Haberleşme Prensibi Gerçekçi Bekleyişler Prensibi Zamanlama Prensibi Esnek Uygulama Prensibi Ferdin ve Grubun Tanınması Prensibi İzleme Prensibi Katılma Prensibi

İŞLETME BÜTÇESİNİN YARARLARI Temel politikaların erken ele alınmasını sağlar. Yönetimde mantıklı ve sistemli karar alma geleneğini yerleştirir. Genel ekonomi ve iş kollarında beklenen trendlerin etkisinin zamanında ve etkince alınmasını sağlar. Çeşitli bölüm yöneticileri arasında karşılıklı sorunlara ilişkin ortak görüş birliğinin yaratılmasına yardımcı olur. İşletme yönetimini, yeterli sonuçlara ilişkin hedefleri rakamsal olarak saptamaya zorlar. Yönetimi, üretim faktörlerinden ve diğer kaynaklardan en ekonomik biçimde yararlanmaya ve planlamaya zorlar.

İŞLETME BÜTÇESİNİN YARARLARI Faaliyetlerin dönemsel analizlerinin yardımları ile verimsizliği zamanında saptama olanağı verir. Tüketici taleplerinin eğilimlerini öngörür. Üretim araçlarını maksimum kapasitede kullanmayı sağlar; eskimeyi, aşınmayı minimuma indirir. Sermayenin en iyi şekilde kullanılmasını planlar ve kontrol eder. Fona gereksinim duyulan zamanı ve tutarı ile ödeme zamanı ve tutarını saptamaya yardımcı olur. Harcamaların belirli bir amaç için ayrılan ödeneklerini kontrol ederek gereksiz ödemelere engel olur.

İŞLETME BÜTÇESİNİN YARARLARI Gelir ve giderler arasında denge kurarak işletme kaynaklarının korunmasına olanak verir. Bilgisayar desteği sağlanarak üretim, satış, stok, muhasebe entegrasyonu ile bütçe olanaklarının izlenmesini sağlar.

İŞLETME BÜTÇESİNDEN BEKLENENLER Bütçeden çok şey beklenmemeli. Kısa bir zaman sürecinde hazırlanması ve uygulanması sakıncalıdır. Uygun olmayan yönetim ve denetim şekilleri kullanılmamalıdır. Organizasyon bu iş için yeterli olmalıdır. Yetersiz genel muhasebe ve maliyet muhasebesi sistemleri bütçelemede sıkıntı yaratır. Geçmişe yönelik istatistiki bilgilerin bulunmadığı hallerde bütçe, yeterli düzeyde hazırlanamaz. Sonuca çabuk ulaşma isteği sıkıntı yaratır. Hatalı işbirlikleri hatalı sonuçları ortaya çıkarır.

İŞLETME BÜTÇE SİSTEMİ

İŞLETME BÜTÇELERİNİN ÇEŞİTLERİ Satış bütçesi Üretim bütçesi Direkt İlk Madde ve Malzeme (DİMM) bütçesi Direkt İşçilik bütçesi Genel Üretim Giderleri (GÜG) bütçesi Satışların Maliyeti bütçesi Faaliyet Giderleri bütçesi Yatırım bütçesi Nakit bütçesi

NAKİT BÜTÇESİ Nakit girişleri bütçesi Nakit çıkışları bütçesi

PROFORMA BİLANÇO ve GELİR TABLOSU Yıllar itibariyle proforma bilançolar Yıllar itibariyle proforma gelir tabloları

İŞLETME SERMAYESİ İHTİYACI TABLOSU Döner varlık kalemleri Kısa süreli borç kalemleri İŞLETME SERMAYESİ İHTİYACI