Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Advertisements

•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
Besin nedir?.
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
Hazırlayan: Özgür Taylak Veteriner Hekim Çiftlik-Birlik Temsilcisi
SÜTÇÜ İNEKLERDE DÖL TUTMA
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Hekzos dönüşümleri ve Uronik asit yolu
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
Proteinler.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XI
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK Biyokimya Anabilim Dalı
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
Bitki Besin Elementleri
Trigliseridler gliserol-3-fosfat ve yağ açil CoA prekürsörlerinden sentezlenir.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİN MADDELERİ.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
1. Giriş.
Metabolizma ve Beslenme
Başlıca Süt Bileşenlerinin Biyosentezi
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Sindirim Sistemi Kimya.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
Süt Sığırlarında Geçiş Dönemi Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları
Glukoneogenez.
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
Fermente Süt ÜrünleRİnİn Beslenme Değerİ
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Sunum transkripti:

Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları 10 April 2017

İnekler zirvedeki atlet gibidirler Çünkü; Genetik potansiyelleri yüksek miktarda süt üretmeye programlanmışlardır. Doğum sonrası enerji gereksinimleri artmaktadır. Doğumdan ± 6 hafta sonrası en yüksek verime ulaşırlar Doğumu izleyen ilk 3 ay içerisinde yem tüketimleri en yüksek düzeydedir. Bu kritik dönemlerde Glükojen eksikliği sorun olmaktadır Glükoz oluşumunu başlatacak etkenler azdır. Yağ rezervleri kullanılır (ketonlar oluşur) Karaciğer işlevleri yeterince gerçekleşmez. Kızgınlık gösterme gecikir Döl tutma gecikir 10 April 2017

Negatif Enerji dengesi 10 April 2017

Besin maddesi Sentez tipi Yem Süt Yemin Süte dönüşümü Yağ Lipidler Yağ Fatty acids Lipidler Yağ Selloz Şekerler Nişasta Asetik Asid Butirik Asid Propionik Asid Glükoz Şekerler Laktoz Protein Amino asitler Proteinler Protein 10 April 2017

Erken laktasyon döneminde Glükoz ihtiyacı Süt laktozu Genel metabolisma(br) Bağırsaklardan çok az miktarda glükoz emilir. Rasyondaki miktarı azdır Rumendeki organizmalar tarafından kullanılır Glükoz metabolizmasını asıl tetikleyen propionik asittir (>50%) Rumende nişasta ve diğer karbonhidratlardan sentezlenir. Glükoz sentesi için diğer başlatıcı unsurlar Amino asitler (gluconeogenesis) Gliserol 10 April 2017

Küf (Mantar) kontrolü Temelde propionik asidin kalsiyum ve sodyum tuzlarıdır. Propionik asit süt protein ve laktoz miktarını artırarak süt veriminin de artmasına yol açar Propionik asidin tuz formları Rumen PH’sının düşmesini de önleyici rol oynar. Sp1 propionik asidin yüksek oranda kalsiyum içeren tuz formudur (250 g/kg) Aynı zamanda yemde küf önleyici rol oynamaktadır. 10 April 2017

SP 1’in besin madde değerleri NEL (MJ/kg) Ca Propiyonik Asit SP1(Kalsiyum Propiyonat) 9.0 210 g/kg 690 g/kg 10 April 2017

Sonuç Yüksek süt verimli inekler, laktasyonun erken döneminde : Enerjiye ihtiyaç duyarlar Ca, Na, Mg, Zn, cu, Co gibi minerallere daha fazla ihtiyaç duyarlar Propiyonik asidin tuzları, organik minerallerle birlikte Laktasyonun bu erken dönemdeki enerji ve mineral gereksinimlerinin karşılanmasında oldukça etkilidir. 10 April 2017

10 April 2017