EŞME TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HİJYEN.
Advertisements

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Hacettepe Üniversitesi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SU ve BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR ve KORUNMA
SU ve BESİNLERLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR
DİYARE (İSHAL).
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Hazırlayanlar ulaşıcı astalıklar 01 Amir YETKİN (Yalıntaş İÖO.)
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
GÜVENLİ ANNELİK.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
HAZIRLAYAN: NESLİHAN ERGÜZEL İPEKNUR AYVAZOĞLU
ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

DOMUZ GRİBİ.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET.
67. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası
AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
ROTA VİRÜS.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ 1. AMAÇ Sağlığı olumsuz etkileyen biyolojik risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu etmenlere karşı alınması gereken.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Gastroenterit etkeni virüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Prof. Dr. Serhat ÜNAL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi.
Viral Ansefalitler.
Kızamıkçık (Rubella).
Prof. Dr. Serhat ÜNAL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
 Soluduğumuz hava ile akciğerlere giren Tbc basilinin yol açtığı, asıl olarak akciğerlerde yerleşen,fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen.
Su ve Gıda Hijyeni.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

EŞME TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR ŞUBESİ

Tarihte: MÖ:624-546 Yıllarında şimdiki Aydın/söke ye bağlı Balat köyü yakınlarındaki milet de yaşamış olan THALES demiştir ki:”herşeyin özü SU dur.”

Tarihte: “Biz bu dünyayı babalarımızdan miras almadık,çocuklarımızdan ödünç aldık” “Suyu öldürürseniz yaşamıda öldürürsünüz.Kendinizinkinide tabi.” Kızıldereli Atasözleri..

Su, hayatın varlığı ve devamlılığı için vazgeçilmez bir kaynaktır. İnsanların en önemli haklarından biri de sağlıklı içme ve kullanma suyuna sahip olmaları hakkıdır. Yeryüzündeki tüm hastalıkların yarısı su ile bulaşmaktadır. Su ile bulaşan hastalıklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı problemidir.

Suyla Bulaşan Enfeksiyonların sıklığı; Suyun dezenfeksiyonu ve arıtılması, Atık hijyenin sağlanması, Alt yapı hizmetlerinin gelişmesi ve iyileştirilmesi, Özellikle ilkokuldan itibaren kişilere verilecek sağlık eğitimi ile ilişkilidir.

Dünyada her yıl; Dünya nüfusunun ~%20’si güvenilir olmayan içme suyu kullanmakta, 200 milyon insan kirli sulardan kaynaklanan hastalıklara yakalanmakta, 2 milyon insan bu nedenle ölmekte , Ve her 8 saniyede 1 bebek hayatını kaybetmektedir.

Dünyada her yıl; Gelişmekte olan ülkelerde; Atık suların ancak %5’inin arıtılabilmesi, Endüstriyel ve evsel atıkların çevreye, akarsulara ve yer altı sularına denetimsiz bir şekilde verilmesi de ayrı bir sorundur.

Dünyada her yıl; Sularla bulaşan enfeksiyöz ishaller, dünyadaki tüm ölüm nedenleri içinde 2. sırada yer almaktadır. Sadece ABD’deki ishalli hastaların yıllık tıbbi bakım ve iş gücü kayıplarının maliyeti 6 milyar $’ı bulmaktadır.

TARIMDA KULLANILAN GÜBRE VE ZEHİRLER FABRİKA ATIKLARI LAĞIMLARIN SULARA KARIŞMASI SULARA BIRAKILAN PETROL HAYVANSAL VE EVSEL ATIKLAR

EŞME TSM

EŞME TSM

EŞME TSM

EŞME TSM

EŞME TSM

Su ile bulaşan hastalıkların başında Tifo, Basilli dizanteri(şigellozis), Amipli dizanteri (Entemoeba histoliytica), Akut sulu ve kanlı ishaller, Kolera Hepatit A gibi hastalıklar gelmektedir.

TİFO Etkeni: Bakteriler Bulaşma yolu: Ağız yoluyla kirli (kontamine) su ve gıdaların alınması sonucu bulaşır.

Belirtileri: Baş ağrısı İştahsızlık, kusma, ishal ya da kabızlık Su kaybı (dehidratasyon) Yüksek ateş (40 dereceye kadar) Kol ve bacak ağrısı Dalgınlık Ayrıca karın ve göğüs cildinde döküntüler görülebilir

KOLERA Etkeni: Bakteri Bulaşma yolu: genellikle kirli (kontamine) su ve gıdaların ağız yolu ile alınması sonucu bulaşır.

Belirtileri: Şiddetli ishal ve kusma Hızla gelişen sıvı elektrolit kaybı Hafif ishalden hastayı şoka sokacak kadar ağır tablolara neden olabilir Önemi: Hastalık, daha çok yaz ve sonbahar mevsiminde ve her yaşta görülür. Salgınlar yapar Ölümlere neden olabilir. Tedavi hekim gözetmeninde hastanede yapılmalıdır.

VİRAL HEPATİT A Etkeni: Virüs (Hepatit A Virüsü) Bulaş yolu: Kontamine su ve gıdalarla bulaşır.

Belirtileri: İştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma Koyu renkli idrar çıkarma Göz aklarında ve deride sararma Önemi: Hepatit A virüsünün, karaciğerde hastalık yapması ile ortaya çıkar. Özellikle okul, kreş ve askeri birlikler gibi toplu yaşam alanlarında salgınlara neden olabilir Erişkinlerde karaciğer yetmezliğine neden olabilir Aşısı vardır ancak Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer almamaktadır. Hekime danışılarak yaptırılabilir

Basilli Dizanteri Sebep: Shigella grubu bakteriler Bulaşma Yolu: Su ve besinler Belirtiler: Baş ağrısı, Bulantı-kusma, Hızla 38°C ve üstüne yükselen ateş, Karın ağrısı ile birlikte ishalin başlaması. Tedavi: Hastanın kaybettiği sıvının ağız yoluyla ya da damardan geri verilmesi ve sebep olan mikroorganizmaya etkili antibiyotik verilmesidir. 28

İSHALİN OLUŞ NEDENLERİ İshalin en önemli ve en sık nedeni mikroplardır. Mikroplar temiz olmayan yiyecek ve içeceklerle taşınır ve ağız yoluyla bağırsağa ulaşır. Kirli eller, mikropların önemli bir taşıyıcısıdır. Dışkı ile kirlenmiş sebze, meyve ve diğer yiyecekler, içme ve kullanma suları, eller, tırnak içleri en önemli bulaşma yollarıdır.

Su ile bulaşan hastalıklar, bulaşma yolları dikkate alınarak dört ana grupta değerlendirilebilir: Suyun biyolojik yönden niteliğinin kötü olmasına bağlı hastalıklar Su yetersizliğinden veya su bulunmayışından kaynaklanan hastalıklar Suyun kimyasal yönden niteliğinin kötü olmasına bağlı durumla Su ile bağlantılı vektörlerle bulaşan hastalıklar

1. Suyun biyolojik yönden niteliğinin kötü olmasına bağlı hastalıklar Özellikle ılıman ve sıcak iklimlerde insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen suda mikroorganizmalar rahatlıkla taşınır. Aynı su şebekesinden çok kişinin yararlanması ve bakteriyi alması nedeniyle patlama tarzında salgınlar çıkar. Korunma yöntemi suyun niteliğinin iyileştirilmesidir.

2. Su yetersizliği ve kötü kişisel hijyene bağlı hastalıklar Suyu yetersiz olan yerlerde kişisel hijyenin sürdürülmesi güçleşir. Vücudun, yiyeceklerin, mutfak kaplarının ve giysilerin yıkanamaması nedeniyle hastalıkların bulaşma ihtimali artar.

3. Suyun kimyasal yönden niteliğinin kötü olmasına bağlı durumlar Zehirlenme: Arsenik, demir, bakır, mangan, nitrat vb.

4.Su ile bağlantılı vektörlerle bulaşan hastalıklar Durgun su birikintilerinin ortadan kaldırılması ve suyun borularla taşınması ile önlenebilir.

Bu hastalıklara ait ortak özellikler Bulaşma genellikle fekal-oral yolla olmaktadır. Yaygın epidemilere neden olurlar. Özellikle su ile yayılma olursa patlama şeklinde salgınlar görülebilir. Belirli iklim koşullarını ve özellikle de kötü hijyen koşullarını severler. Yaz aylarında daha sık görülürler. Ekonomik ve sosyal şartların kötü olduğu yerlerde daha çok görülürler.

İçme sularının dezenfekte edilmesi Fiziksel usullerle dezenfeksiyon (kaynatmak), Kimyasal maddeler yardımıyla dezenfeksiyon(klorlama), Diğer usullerle dezenfeksiyon (çok düşük ve çok yüksek pH ortamı meydana getirmek gibi uygulamalar).

Sonuç olarak; Koruyucu hekimliğe önem verilmesi Güvenli içme suyu sağlanması, İnsan atıklarının güvenle ortadan kaldırılması, Gıda güvenliği, Ellerin sabunla yıkanması, Emzirme.

Besinlerle Bulaşan Hastalıklar PARAZİT Askariazis, Teniazis, Giardiazis, Hidatidozis, Amipli Dizanteri VİRÜS Hepatit A, Hepatit E, Çocuk Yaz İshali BAKTERİ Tifo, Basilli Dizanteri, Besin Zehirlenmesi, Tüberküloz, Brusella

Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Besinlerin hazırlanmasında ve saklanmasında gerekli kurallara uyulduğunda bu hastalıklardan korunulabilir.

Biz de diyoruz ki: Kendinizi su ve besinle bulaşan hastalıklardan ve de çevrenizi BÜYÜKLERİNİZDEN koruyun.!!!