Rutherford Saçılması ve Simülasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Advertisements

PARÇACIK KİNEMATİĞİ-I
Hazırlayanlar Murat Kaya Emel Yıldırım Fevzullah Kurt
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ATOM TEORİLERİ.
ATOM MODELLERİ HAZIRLAYANLAR : ERDOGAN YILMAZ TACETTİN ŞIHMAN
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
MADDENİN YAPISI VE ATOM
ATOMUN YAPISI.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Filtrelemenin X-ışını Spektrumu Üzerindeki Etkileri ve Simülasyonu
X-ışınları 5. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Atom ve Yapısı.
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
Basit elastik saçılma Ders 3 Çekirdek fizigi I ders 2.
ATOM MODELLERİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Ayşe KARAHANÇER 1985: Doğum yeri KAYSERİ 2003: Mezuniyet Kayseri Sağlık Meslek Lisesi 2006:Erciyes Üniversitesi Radyoterapi terk 2006:Kırklareli Devlet.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
KIMYA.
Büşra Özdemir.
FİZİK BİLGİ YARIŞMASI.
Kimya performans ödevi
YÜKLÜ PARÇACIKLARIN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ
ATOMUN YAPISI.
Atatürk Üniversitesi Kazımkarabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitim Ana Bilim Dalı.
Atomun Yapısı.
Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Maddenin yapısı ve özellikleri
ATOM.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
ATOMUN YAPISI.
ATOM VE KURAMLARI.
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar.
Atom Molekül Dersi (Kerem Cankoçak) Bu belgeler ders notları olarak değil, Atom Molekül Ders konularının bir kısmına yardımcı olacak materyeller olarak.
Atom ve yapısını inceleyelim
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
Elektrik Alan.
Çizgisel Momentum ve Çarpışmalar
KİMYA Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi M. Utkucan isenlik.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Konu: Radyasyonun madde ile etkileşmesi
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ATOMUN YAPISI.
ATOM VE YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

Rutherford Saçılması ve Simülasyonu Hazırlayan ve Sunan: Aydın Çirkin Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bozkurt

Rutherford Atom Modeli Atomun hacminin büyük bir kısmı boş bir uzay parçasıdır. Kütlesinin çok büyük bir kısmı ve pozitif yükünün tümü, çekirdek denen çok küçük bir bölgede toplanmıştır. Pozitif yükün büyüklüğü, atomdan atoma değişir. Çekirdeğin dışında, çekirdek yüküne eşit sayıda elektron bulunur.

Amaç ve Kapsam Atomların farklı yüklü parçacıklardan saçılmasını incelemek. Grafikler yardımıyla malzemelerin yüklü parçacıklarla etkileşmelerini analiz etmek ve kıyaslamak. İncelenen elementler: Ag, Al, Au, B, Be, C, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, In, Mn, Ni, Os, P, Pd, Si, Sn, Zn. Yüklü parçacıklar: Alfa ve Proton. Başlangıç enerjileri: 1-4-7-10 MeV.

Yöntem: Rutherford Saçılması Rutherford çok ince altın levha üzerine α ışınlarını düşürdü. Altın levha üzerine gelen α taneciklerinin, büyük çoğunluğu sapmaya uğramadan geçtiler. Bazı α tanecikleri, levhayı geçerken büyük sapmaya uğradılar. Parçacık hedef çekirdeğe, itme kuvvetinin olmaması durumunda geçebileceği ve çekirdeğe b uzaklığındaki bir doğru boyunca yaklaşır. d: Çekirdeğe yaklaşabilecek minimum uzaklık. θ: Saçılma açısı.

Yöntem: Rutherford Saçılması θ açısı ile saptırılan α taneciklerinin başlangıçtakilere oranı; T: Kinetik enerji σ: Tesir kesiti Ω: Katı açı MATLAB ile; Veri elde etme Veri analizi ve inceleme Görsellik ve görüntü işleme Modelleme ve simülasyon Programlama ve geliştirme yapabiliriz. MATLAB’ in bu özelliklerinden dolayı bu program kullanıldı.

Kaynaklar Nükleer Fizik, 2. cilt. Kenneth S. Krane. Çeviri Editörü Başar Şarer. Palme Yayıncılık. (2001) Atom ve Kuantum Fiziği. H. Haken, H. C. Wolf. Çeviri Dr. İbrahim Okur. Değişim Yayıncılık. (1999) Atomun ve Molekülün Yapısı. Prof. Dr. Gazi İrez. Muğla Üniversitesi Yayınları. (2001) Matlab. Yrd. Doç. Dr. Ömer Gündoğdu. Prof. Dr. Osman Kopmaz. Arş. Gör. M. Akif Ceviz. Paradiğma Akademi Yayınları. (2003)