Antidepresan ilaçların sınıflandırılması ve etki düzenekleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Advertisements

Oktay ERBEY CRM & B2B Ürün Satış Hizmet Yöneticisi
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
KİŞİSEL KAMP MALZEMEN Kamp malzemelerini şu ana başlıklar altında düşünebilirsin. Uyku malzemesi Yemek malzemesi Temizlik malzemesi Zorluklara karşı hazır.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Algoritmalar DERS 2 Asimptotik Notasyon O-, Ω-, ve Θ-notasyonları
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
T.Ü.T.F Aile Hekimliği AD Araş. Gör. Dr. Dilek YETİM Aralık 2006
DEPRESYON BİRİNCİ BASAMAĞA YÖNELİK TANI VE TEDAVİ REHBERİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Fluoksetin Majör depresif bozukluk Obsesif kompulsif bozukluk
T.Ü.T.F Aile Hekimliği AD Araş. Gör. Dr. Dilek YETİM Aralık 2006
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Yaşlılık Döneminde Depresyon
Huzursuz Bacaklar Sendromu Semptomları agreve eden durumlar: Uyku deprivasyonu Alkol Aşırı fiziksel aktivite Kafein Nöroleptikler Trisiklik antidepresanlar.
Doç.Dr. Aslı Kuruoğlu GÜTF Psikiyatri AD
HAZIRLAYAN Mevsim ÖZDEMİR.
DİRENÇLİ DEPRESYON TEDAVİSİ
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Antidepresanların klinik kullanımı
Benzodiazepinlerin 5 Temel Farmakolojik Etkisi
Mukavemet II Strength of Materials II
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
Diferansiyel Denklemler
1 DEĞİŞMEYİN !!!
ANTİDEPRESAN İLAÇ ÇEŞİTLERİ
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Arter Kan Gazları: Örnek Olgular
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ECHİNODERMATA Kambriyen – Güncel tümüyle denizel Filum
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
Yrd.Doç.Dr.Saliha BAYKAL Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi
DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI, TEDAVİSİ Sıla Yıldız Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2015 Skrik (çığlık ) Edvard Munch.
ANTİDEPRESAN İLAÇLAR Depresyon, sık görülen bir hastalıktır ve tedavi edilmediği zaman kişiye ve topluma önemli bir yük getirir.Depresyon sık görülen ve.
Burak Okumuş, Mine Toptan, Fatma Kitapçı, Çiçek Hocaoğlu
Prof Dr Süheyla Ünal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
DEPRESYON NÖROBİYOLOJİSİ
BİRİNCİ BASAMAK HASTALARINDA ANTİDEPRESANLAR VE HİPERTANSİYON GELİŞİMİ
Sunum transkripti:

Antidepresan ilaçların sınıflandırılması ve etki düzenekleri Prof. Dr. Nevzat Yüksel GÜTF Psikiyatri Anabilim Dalı

Antidepresan ilaçların sınıflandırılması 1- Monoamin oksidaz inhibitörleri a- Seçici olmayan ve geri dönüşsüz monoamin oksidaz inhibitörleri İproniazid İzokarboksazid Tranilsipromin Fenelzin b- Seçici ve geri dönüşsüz monoamin oksidaz inhibitörleri Klorgilin c- Seçici ve geri dönüşlü monoamin oksidaz inhibitörleri Moklobemid Brofaromin Taloksaton Befloksaton Cimoksaton

Sınıflandırma (devam) 2- Trisiklik antidepresanlar İmipramin Desipramin Klomipramin Amitriptilin Nortiriptilin Dothiepin Lofepramin 3- Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) Sitalopram Essitalopram Fluoksetin Fluvoksamin Paroksetin Sertralin Zimelidin

Sınıflandırma (devam) 4- Serotonin ve noradrenali geri alım inhibitörleri (SNRI) Venlafaksin Milnasipran Duloksetin 5- Serotonin geri alım inhibitörü ve 5-HT2 blokörleri (SARI) Trazodon 6- Noradrenalin seçici geri alım inhibitörleri (NARI) Reboksetin 7- Noradrenalin ve dopamin geri alım inhibitörleri (NDRI) Bupropion Minaprin

Sınıflandırma (devam) 8- Noradrenerjik ve spesifik serotonerjik antidepresanlar (NaSSA) Mianserin Mirtazapin İdozoksan 9- Kısmi 5-HT1a agonistleri İpsapiron Gepiron Buspiron 11- Benzodiazepinler Alprazolam Adinazolam Zometapin 12- Diğerleri - Tianeptin

Eski görüşler Rezerpin etkilerinin gözlenmesi Serotonin geri alım inhibisyonu Noradrenalin geri alım inhibisyonu

Geri alım inhibisyonu ve klinik etkiler Mianserin ve mirtazapin geri alım inhibisyonu yapmaz. Venlafaksin Venlafaksinin serotonin taşıyıcısına afinitesi orta derecededir. Norepinefrin taşıyıcısına afinitesi ise zayıftır. Tianeptinin etkisi

Merkezi sinir sistemi düzeyinde Lokus seruleus ve Raphe çekirdekleri ve bağlantıları klinik etkide daha önem taşımaktadır.

Hücresel düzeyde Hücre içi bilgi taşınması Adaptif süreçler Protein sentezi, genomik etkiler

Serotonerjik düzenekler Akut etki serotonin geri alım inhibisyonudur. Bu işlemi serotonin taşıyıcısının negatif allosterik modülasyonu yolu ile yapar. Uzun süreli etki ise adaptif süreçleri başlatmalarıdır.

Serotonin taşıyıcısında Sodyum SSRI bağlama bölgeleri vardır.

Taşıyıcıya Sodyum bağlanması serotoninim bağlanmasını arttırır. SSRI ise serotoninin taşıyıcıya bağlanma afinitesini azaltır.

Serotonin reseptörleri Stahl, 2000

Serotonin ve noradrenalin etkileşmesi

Serotonerjik nöronlarda Presinaptik yerleşimli α2 adrenerjik reseptörler de bulunur. Bunlar ‘heteroseptörler’dir. Bu reseptörler noradrenerjik uyarı yanında bulundukları serotonerjik nöronda serotonin salınımını da kontrol ederler. α1 aracılığı ile noradrenerjik uyarı serotonin salınımını arttırır.

α2 heteroseptörler (Stahl, 2000)

Noradrenerjik uyarı Kortikal etkiler inhibitördür. Beyin sapındakiler eksitatördür.

Raphe çekirdeğinden Frontal kortekse giden uyarılar duygudurumda önemlidir. Mezokortikal alanlarda serotonerjik uyarı dopaminerjik aktiviteyi azaltarak apatiye neden olur (2a) Bazal gangliyonlara giden uzantılar Hareketlerin kontrolu (2a) Obsesif kompulsif bozukluk belirtlerinden sorumludur.

Raphe çekirdeği (devam) Limbik alanlara giden uyaranlar ajitasyon, anksiyete oluşumu ve panik belirtilerinden ve kontrolundan sorumludur. (2a, 2c) Hipotalamusa giden uyaranlar iştah ve yeme davranışının regülasyonunda önemlidir. Beyin sapı uyku merkezlerine giden uyaranlar uyku regülasyonunda (uyku sorunları ve myoklonus) önem taşır.

Raphe çekirdeği (devam) Spinal korda giden uyaranlar ile 2a inhibisyonu spinal refleksler ve cinsel yanıtları (örneğin orgazm ve ejekülasyon) kontrol eder. Beyin sapı kemoreseptör trigger zona giden uzantılar bulantı ve kusmada önem taşır. (5-HT3)

Periferik serotonerjik uyarılar İştah Gastrointestinal sistem motilitesi (5-HT3 ve 4)

SSRI etkileri Geri alım bloku Sinaptik aralıkta serotonin artar. Bu artış Raphe çekirdeği hücre gövdelerinde daha fazla olur. Presinaptik 1a uyarılır. 1a down regülasyonu olur.

SSRI etkileri (devam) Duyarsızlaşma geri bildirim düzeneğini bozar. Salınım dizinhibe olur.

SSRI etkileri (devam) 5-HT2 duyarsızlaşması Bu duyarsızlaşma yan etkilere tolerans gelişmesine katkıda bulunur. Farklı ilaçlar farklı reseptörlerde farklı etkiler yol açabilir. Klomipramin hayvanlarda hipokampusta postsinaptik 1a duyarlılaşmasına neden olur.

SSRI arasındaki farklar NE geri alım bloku DA geri alım bloku 2c agonist etki Antikolinerjik etki 5-HT3 üzerindeki etkiler σ reseptörlerine etkisi Nitrik oksit sentaz üzerine etkisi CYP enzim sistemi üzerindeki etkileri

SSRI’a yanıt alınanlarda Yorgunluk Apati Konsantrasyon yetisinde azalma Dikkat bozukluğu Yönetici işlev bozuklukları devam edebilir. Bu belirtiler noradrenalin yetersizliğine bağlıdır. Bu olgulara NRI eklenmesi yanıtı arttırır.

Lokus seruleus üzerinde antidepresan ilaçların etkileri Antidepresan ilaçlar lokus seruleus aktivitesini baskılarlar.

Tedavide temel yaklaşımlar Belirtilerin kontrolu sorunu kalıcı biçimde çözmez. Yineleme önemli bir sorundur. Uzun vadede amaç korunma olmalıdır.

Nüks-depreşme Akut dönem geçtikten sonra belirtilerin yinelemesidir. İki ay iyi kalan bir hastada belirtilerin yinelemesi ise “yineleme, rekürens” olarak bilinir.

İlacın kesilmesinin ardından Yinelemenin en sık olduğu dönem ilk 3-6 aydır.

Hasta ile iletişim Bilgilendirme işbirliğini arttırır. Tedavi süresi Öncül belirtiler Daha önceki yinelemeler hakkında bilgi alınmalı ve gerekli uyarılarda bulunulmalıdır.

Temel tedavi İlaçtır. Birçok olguda Destekleyici ve/veya Bilişsel tedavi gerekir.

İlaç seçimi Hastaya özgü olmalı

İlaç seçimi Daha önce kullanılan ilaçlar Eşlik eden ve antidepresana bağlı kötüleşebilecek tıbbi durumlar İlaç etkileşmeleri İlacın kısa ve uzun sürede yan etkileri Atağın özellikleri Depresyonun alt tipi, baskın belirtiler Hekimin ilaçla olan deneyimi Birinci derece akrabaların ilaca yanıt öyküsü Hastanın seçimi İlacın kısa ve uzun vadede etkinliği İlacın güvenliği Uygulamanın basit veya karmaşık oluşu Tedavinin maliyeti gibi özellikler

İlaç seçimi Genellikle SSRI’lar ilk seçenektir. Yanıt % 50-75 kadardır. Bu oranlar yanıltıcı olabilir. Gerçek oran çok daha az olabilir.

İlaç seçimi İkinci ilaç farklı etki düzeneğinde bir ilaç olmalıdır. Bazen 2. bir SSRI denemek rasyonel sayılmaktadır.

İlaç seçimi Ajitasyon ve huzursuzluğu olan hastalarda sedasyon yapan antidepresan ilaçlar (mirtazapin, fluvoksamin, sitalopram) retarde ve inhibe depresyonlarda ise uyarıcı etkili antidepresan ilaçlar (fluoksetin, sertralin, essitalopram) ilk seçenek olmalıdır.

İlaç seçimi Atipik özellikler (aşırı yeme, aşırı uyuma) Fluoksetin Sertralin Moklobemid

İlaç seçimi Melankolik özellikler (ilgi ve zevk azlığı yanında belirgin psikomotor retardasyoın, ve vejetatif belirtiler) Paroksetin Venlafaksin

İlaç seçimi Anksiyete ön planda ise SSRI Venlafaksin Mirtazapin

Tedavi aşamaları Akut dönem: Belirtilerin kontrol altına alınması Sürdürüm dönemi: Düzelmeyi izleyen 16-20 haftalık dönem İdame dönemi: 2 yıl, 3-5 yıl (??).

Bipolar olgularda Antidepresanlar tek başına verilmez. Verildiğinde de olağan dozların yarısı dozlar seçilmelidir. Belirtilerin kontrol altına alınmasından sonra da makul bir sürede kesilmelidir.

Yaşlılar Düşük dozda başlanmalı

Sürdürüm dozu Akut dönem dozu olmalıdır.

İlaç kesimi 4-6 aya yayılarak kesilmelidir.