DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
TAMLAMALAR.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
TAMLAMALAR.
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
DEĞERLENDİRME SORULARI
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
YAPI BİLGİSİ.
TAMLAMALAR.
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
İSİM TAMLAMALARI.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI.
AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği,
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ZAMİR (ADIL).
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
İSİM GRUBU.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
DEĞERLENDİRME SORULARI
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim

İSİM TAMLAMALARI Cemil’in kitabı Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan söz öbeklerine “isim tamlaması” denir. Bu Cemil Şu an Cemil ve kitap arasında bir ilgi yok. Bu da kitap Cemil’in kitabı Peki ya şimdi iki sözcük arasında bir ilgi var mı?

Evin bacası tütüyordu. İsim tamlamaları iki unsurdan oluşur: Yardımcı Unsur 1-) Tamlayan ( ………………………) Ana Unsur 2-) Tamlanan ( ………………………) Evin bacası tütüyordu. Tamlayan Yard. Unsur Tamlanan Ana Unsur Böyle bir cümle duysan dikkatini nereye yöneltirsin?

1- Belirtili İsim Tamlaması * Tamlayan ilgi eki alır: -ım, -im, -um, -üm, -(n)ın, -(n)in, -(n)un, -(n)ün * Tamlanan iyelik eki alır: -ım, -im, -um, -üm, -(n)ın, -(n)in, -(n)un, -(n)ün, -(s)ı, -(s)i, -(s)u, -(s)ü  Ayşe’nin mutluluğu yüzünden okunuyor.  Arabanın tekerleği  Yüzüklerin Efendisi  Türkiye’nin başkenti  Güllerin kokusu

Aşağıda karışık olarak verilen kelimelerden belirtili isim tamlaması yapınız. Koltuk At Tat Armut Renk Işık Yele Mum

Adamın sönük bakışları Belirtili İsim Tamlamaları ile İlgili Birkaç Özellik: a- Tamlayan ve tamlanan arasına sıfat girebilir: Adamın sönük bakışları Tamlayan Tamlanan Sıfat b- Tamlayan bazen tamlananla yer değiştirebilir: Birçok faydası vardır meyvelerin Tamlanan Tamlayan

Bilgisayarlardan biri çalışmıyor. c- Tamlayan ilgi eki olarak “-den, -dan” hal ekini alabilir: Bilgisayarlardan biri çalışmıyor. Tamlayan Tamlanan (Bilgisayarların biri çalışmıyor.) d- Zamirlerle de belirtili isim tamlaması oluşturulabilir: Onun kitabı Bizim dünyamız Arkadaşlardan birçoğu

Gözleri ışıl ışıl yanıyordu. Kardeşin bugün okula gelmedi. e- Bu tamlamalarda kimi zaman tamlayan düşebilir: Gözleri ışıl ışıl yanıyordu. Tamlanan (Onun gözleri) Kardeşin bugün okula gelmedi. Tamlanan (Senin kardeşin)

2- Belirtisiz İsim Tamlaması * Tamlayan ek almaz: * Tamlanan iyelik eki alır: -(s)ı, -(s)i, -(s)u, -(s)ü  Turizm cenneti  Çarşamba günü  Türkçe köşesi  Su bardağı Not: Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayan sadece ilgi eki alamaz, onun dışında diğer ekleri alabilir.  Kapıcılar kralı

Pirinç pilavı Domates salçası Üzüm pekmezi Belirtisiz İsim Tamlamaları ile İlgili Birkaç Özellik: a- Tamlayan, tamlananın neyden yapıldığını bildirir. Pirinç pilavı Domates salçası Üzüm pekmezi

Kağıt helvası Pamuk helvası b- Tamlayan, tamlananın neye benzediğini bildirir. Kağıt helvası Pamuk helvası Aşağıdaki belirtisiz isim tamlamalarından hangisi tamlayan ve tamlanan arasındaki anlam ilişkisi yönüyle diğerlerinden farklıdır? A- Marul salatası B- Sigara böreği C- Bulgur pilavı D- Vişne reçeli

Aşağıda karışık olarak verilen kelimelerden belirtisiz isim tamlaması yapınız. Tekne Balkon Telefon Fabrika Ekmek Un Cep Kapı

3- Zincirleme İsim Tamlaması En az üç ismin bir araya gelmesi ile oluşan tamlama çeşididir. Okul Kapı 1 Kol 2 3 Okulun kapısının kolu

Zincirleme İsim Tam. Ahmet’in kardeşi ders notları nin Aslında zincirleme isim tamlaması farklı bir tamlama türü olmayıp belirtili ve belirtisiz isim tamlamalarının iç içe geçmiş şeklidir. Not Ahmet’in kardeşi ders notları Tamlayan Tamlanan Tamlayan Tamlanan Belirtili İsim Tam. Belirtisiz İsim Tam. nin Zincirleme İsim Tam.

Sınıf başkanı nın adı Arabanın kontak anahtarı

4- Takısız İsim Tamlaması * Tamlayan ve tamlanan ek almaz Tahta kaşık Cam bardak Neden yapıldığını bildirir. Yün kazak

İpek saç Örümcek adam Neye benzediğini bildirir. Altın kalp