AKCİĞER KİST HİDATİĞİ Dr. Salih TOPÇU Göğüs Cerrahisi AD.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİST HİDATİK HASTALIĞI
Advertisements

OLGU SUNUMU Dr. Bilun Gemicioğlu.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ.
Echinococlar AKARDEREVET.
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
T.C Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı
Parankimde dansite azalması, kistler, hava yollarına ait anormallikler
HAYVANLAR.
YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 18 Şubat 2015 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Zeynep Şahin.
Merkezi Sinir Sistemi Enfeksiyonları
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SESTODLAR VE PARAZİTLİKLERİ
Özofagus atrezisi nedir? Çocuklarımızı neler bekler...
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HÜCRE.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
24 yaşında Bayan İzmir Öğretmen
Helmintolojiye giriş, sınıflandırma ve genel özellikler
NADİR GÖRÜLEN AKCİĞER HASTALIKLARI
KOLZA.
Tüberküloz .
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ I
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
HELMİNTLER VE PARAZİTLİKLERİ
Dipylidium caninum Köpek tenyası
HAYVANLAR ALEMİ.
Taenia Türleri ve Taeniosis
ECHİNOCOCCOSİS KİST HİDATİK
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Akciğer Yerleşimli Hidatik Kistler
Akarlar ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
AKCİĞER HİDATİD KİST HASTALIĞI.  Cestode sınıfının  Cylophyllidea takımının  Taenidea familyasına ait bir parazit  ECHİNOCOCCUS dur.
Kancalı Kurtlar ve Parazitliği
Schistosomiasis Prof.Dr. İzzet ŞAHİN.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Cryptosporidium Cyclospora Isospora
Sestodlar (şeritler).
Helmintolojinin konusu solucanlar, şeritler. 5 ayrı Filum
Toxocara canis ve T.cati (visceral larva migrans)
Strongyloides stercoralis
MANTARLAR VE GENEL ÖZELLİKLERİ
Çocuklarda İnvajinasyon
Canlıların ortak özellikleri
Plathelminthes Trematoda  
GİARDİASİS Etiyoloji:
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
AKUT BATIN Dr. Gülsün ATEŞ Hamburg Üniversitesi, Tıp Fakültesi ALMANYA
ECHİNOCOCCOSİS (Ekinokok)
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.
BRONŞEKTAZİ.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MADDE VE YAPISI TEST.
Sunum transkripti:

AKCİĞER KİST HİDATİĞİ Dr. Salih TOPÇU Göğüs Cerrahisi AD

Sınıfı : Cestoda Takım: Cyclophyllidea Familya: Taenidea Cinsi: Echinococcus Türü: Echinococcus granulosus Echinococcus multilocularis Echinococcus vageli Echinococcus oligarthrus İnsanda ilk ikisi en sık hastalık yapar. Echinococcus granulosus: Kistik ekinokokkozis Echinococcus multilokularis: Alveolar ekinokok kozisine neden oluyor İnsanda Echinococcosun LARVA (metasestod şekli hastalık yapmaktadır.

ECHİNOCOCCUS GRANULOSUS (EG) 2-7 mm boyutunda 0,6 mm eninde 3-4 halkadan oluşan parazittir. 1. Halka baş kısmı (skoleks) 4 vantuz 30-40 çengelli yapı 2. Halka: boyun 3. Halka Testis ve ovaryumları içerir Hermafrodittir 4. Halka Gebe halka Yumurtaları içerir Yumurtlama deliği yok

YAŞAM ÇEMBERİ Ana Konak : (Son veya kesin konak) İntestinal parazitoza neden olur Organ hastalığı yapmaz Ara Konak : Organ hastalığına neden olur

EG TİPLERİ KOYUN ++++ AT KÖPEK AT MAYMUN - SIĞIR + DEVE GEYİK DOMUZ ANA KONAK ARA KONAK İNSAN HASTALIKLARI KOYUN KÖPEK KURT ÇAKAL KOYUN İNSAN ++++ AT KÖPEK AT MAYMUN - SIĞIR SIĞIR BUFALO + DEVE GEYİK KURT KÖPEK DOMUZ

Erişkin parazit köpek barsağında 5 ay yaşar Yumurta haznesi parçalanır Dışkı ile yumurtalar yayılır Yumurtalar 40 mikron büyüklüğünde, Suda 1 hafta, buzda 4 ay, toprakta 10 ay canlı Sıcak ve kurumaya hassastır Yumurta içinde 3 çift çengel içeren embriyo vardır.

Sindirim yolu ile yumurtalar (embriyo içerir) alınır. Emriyo (onkoster) çengelleri ile barsak duvarına yapışır Kan damarları Karaciğer %60-70 KC’e tutunamazsa AC %20-25 AC’tutunamazsa sistemik dolaşım %10

Organa yerleşen parazit Hidatik kist hastalığını oluşturur. Larva formudur Konsantrik olarak büyür

HİDATİK KİSTİN YAPISI Üç tabakadan oluşur Perikist (adventisya): Parazite ait değildir. Konak kist etrafında oluşturduğu fibröz kapsüldür. Ekzokist (Kutikula, laminer membran) Kistin dış tabakasıdır. 1 mm kalınlığında, Selektif geçirgenliği vardır. Endokist (germinal membran, çimlenme zarı) Tomurcuklanarak kız vezikul oluşturur Kız veziküllerin içinde protoskoleksler vardır

Kist İçeriği Berrak sıvı ile doludur. Dansitesi 1007-1015 pH 7.2-7.4 Sterildir Antijenik özelliği vardır. Kız veziküller açılması ile protoskoleksler kist dibinde bulunur (Hidatik kum)

Kist herhangi bir şekilde parçalanırsa Protoskoleksler yayılır Yeni kistler oluşturur Canlı kistlerin köpekler tarafından yenilmesi ile son konak (ana, kesin konak) enfeksiyon zinciri tamamlanır.

Kistin Özellikleri En sık yerleşim yeri karaciğerdir %60-70. Akciğer % 20-25 Böbrekler Kalp Kemik % 10 SSS % 85-90 tek organ tutulumu % 70 inde tek kist

Bulaşma Yolu Enfekte köpeklerden olur. Kedilerde olgun ve gebe halkalar olgunlaşmadan parazit düştüğü için bulaşma görülmemiştir.

AKCİĞER TUTULUM YOLLARI Karaciğer kapillerine tutulamayanlar akciğer kapillerine yakalanırlar İnce barsak lenfatiği ductus torasicus Sağ kalp AC Portokaval anostomozlar

KLİNİK Çoğunluğu semptomsuzdur En sık Rüptüre olursa Öksürük Yan ağrısı Hemoptizi Rüptüre olursa Kaya suyu Membran ekspektorasyonu

RADYOLOJİ PA akciğer grafisinde Rüptüre olmamış kistler Düzgün sınırlı Oval yada sferik Homojen dansite artışı

Derin inspiryum ve ekspiryumda kistin basıklaşmasına Escudero - nenerow arazı denir. HİLAL ARAZI : Perikist ile membran arasına hava girerse intakt kist üzerinde hilal şeklinde gölge olması Rüptüre olacağını gösterir

ÇİFT KUBBE : Rüptüre olan kislerde membran içine hava girer.

NİLÜFER ARAZI : Rüptüre kistte kaya suyunun bir kısmı ekspektore edildiğinde membranın kaya suyu üzerindeki görünümü

TORAKS CT Erken tanı Rüptüre HK ların ayırıcı tanısında yardımcıdır. Kesine yakın tanı koydurur Kistin sayı ve lokalizasyonu için yardımcıdır.

TANI Öykü : Kaya suyu ve membranın ekspekterasyonu PA akciğer grafisi Toraks CT İmmunolojik testler (Ig G ELİSA, Ig M ELİSA, lateks aglutinasyon, immun elektroforez, spesifik Ig E ELİSA)

AYIRICI TANI Tbc Akciğer absesi Bronşektazi Akciğer malignitesi

TEDAVİ Temel tedavi parankim koruyucu cerrahidir. Kistotemi+ kapitonaj en cok yapılan operasyon şeklidir. Enuklasyon+kapitonaj Rezeksiyon İkinci seçenek medikal tedavidir.

Medikal Tedavi Endikasyonları <2 cm kistlerde Sayılamayacak kadar çok kistlerde Cerrahi sonrası inokulasyondan şüphelenilen kistlerde Cerrahiyi kabul etmeyen olgularda uygulanır.

Medikal Tedavi Mebendazol : 40-50 mg/kg/gün Albendazol 10 mg/kg/gün Üç hafta ilaç bir hafta ara şeklinde

PERKUTAN ASPİRASYON (PAIR) Akciğer hidatiklerinde kontrendikedir

KORUNMA ve KONTROL Köpeklere yönelik Eğitim Örgütleme Biyolojik çemberin kırılmasında çok önemlidir. Temastan kaçınma Başıboş köpek kontrolu Praziquantel ile enfekte köpek tedavisi Eğitim Örgütleme Mezbahane kontrolu EG95 aşısı : Koyun ve keçilerde % 95 koruyucu oldukları ileri sürülmektedir