ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“İnsanoğlu hakkında en çok ney şaşırtır sizi?…”
Advertisements

BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
PARAGRAF.
HABER YAZILARI.
CÜMLEDE ANLAM.
Her sabah Afrika’da bir gazal uyanır.
BİR HAYAT REHBERİ! BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız! ♫ Lütfen sesi açınız!
DERS: TÜRKÇE KONU: ANLAM BİLGİSİ.
ETKİNLİĞİ HAZIRLAYANLAR
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
PARÇADA ANLAM.

Türklerde Tarih Yazıcılığı
Okuyucu, öğretici metni inceledikten sonra metnin yapısı, düşüncesi, anlatımı, yazılış amacıyla sezdirdiği anlamı, metnin anlamının zaman içinde değişip.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
YAZMA UĞRAŞI (Kompozisyon) Hüdayi Can Çankırı, 2014.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
POWERPOINT SUNUM İLKELERİ
Öz et.
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
TASARRUF NE GÜZELDİR.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Cümlede Anlam.
DİL VE ANLATIM.
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
Güzel bir gün geçirmeniz dileğiyle !
ANLATIMIN NİTELİKLERİ
Hayat.
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
İLAÇ BAĞIMLILIĞI PSİKOTROP BİR İLAÇ SSS ARASINDAKİ ETKİLEŞMEDEN DOĞAN KENDİNİ PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK BELİRTİLERLE GÖSTEREN VE İLACA KARŞI ÖZLEM YA DA.
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır.
Çocuk ve Yas.
HAZIRLAYAN: hüseyin çaglar Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Bu ay değerler eğitimi kapsamında Görgü ve Nezaket Kuralları üzerinde duracağız. Hepimiz nezaket ve görgü kurallarını küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
Ben beni herkesin çözebileceği bir denklem olmak isterdim.Herkes tarafından çözümlenebilmek güzel olsa gerek. Ben özdeşlik olmak isterdim... Her bilinmeyen.
İnsanoğlunun kendini geliştirmesi ( bugünkü medeniyet seviyesine ulaşması ) dil aracılığı ile olmaktadır. Dil sayesinde bütün birikimlerini sonraki kuşaklara.
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 12 Öğrenmek İçin Okuma.
Bilal BİLGİN - Gazi Anaokulu- Rehber Öğretmeni
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
EĞİTİMLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
ANLATIMIN VE ÖZELLİKLERİ
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
Anlatmaya Bağlı Metinler
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
1.Sınıfımızdaki arkadaşlarımızla benzerlikleriniz veya farklılıklarınız nelerdir ? Söyleyiniz.
EDEBİYATIN SOSYAL VE SİYASİ HAYATLA İLİŞKİSİ-11.SINIF TÜRK EDEBİYATI
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI
TÜRK DİLİ II Okutman Vedat BALKAN Hafta 2. Fransızcadan dilimize geçmiş olan “Kompozisyon” düzenlemek, parçaları bir araya getirmek, birleştirmek anlamlarına.
KELİME OYUNU Hazırlayan Hakan ALTINAY Türkçe Öğretmeni.
METİN- EDEBÎ METİN Yeşim ÖZDEMİR BAŞAKŞEHİR ANADOLU LİSESİ
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Turkceciler.com DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI HİLÂL KARAGÖL DEMİR ALTINKAYA ANADOLU LİSESİ.
Anlat ı m Türleri ve Özellikleri. Bir düşünceyi, duyguyu ya da olayı sözle (konuşma) veya yazıyla ifade etmeye anlatım denir. Her anlatım farklı bir amaca.
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
HABERİN NİTELİKLERİ DOĞRULUK
KLASİK MANTIK.
Yazılışları farklı , anlamları aynı olan kelimelere
HAZIRLAYAN: Kübra ASLAN Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Her sabah Afrika’da bir gazal uyanır.
Sunum transkripti:

ANLAM

Öğretici metinlerde söz ve söz öbekleri (grupları) daha çok ilk anlamlarıyla kullanılır. Bundan dolayı öğretici metinlerde anlam okuyucuya, mekâna ve zamana göre değişmez. Yani okuyucu, zaman ve mekân faktörleri öğretici metinlerin anlamını etkilemez. Bu bakımdan öğretici metinler edebî metinlerden farklılık gösterir.

İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor. Sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye lâyık görmediği için. Düşünmekten korkuyor sorumluluk getireceği için. Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için. Duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için. Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğin kıymetini bilmediği için. Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için. Ve ölmekten korkuyor aslında yaşamayı   bilmediği   için.. W..SHAKESPEARE   Yukarıdaki metinde insanların korkma nedenleri açıklanmıştır. Dolayısıyla bu metinin yazılış amacı açıklamaktır. Metinde kelimeler ilk anlamlarıyla kullanıldığı için her okuyucu bu metinden aynı anlamı çıkarmaktadır.

Tabiat ile hayat, insanoğlunun şekil vererek güzel ve faydalı eserler vücuda getirebileceği muazzam bir malzeme deposudur. Resim mi yapmak istiyorsunuz? Dünyada renkten ve boyadan çok ne var? Hakiki bir ressam konu bakımından da bir sıkıntı çekmez. Bütün tabiat ve hayat işlenecek konu ile doludur. Mühim olan, herhangi bir konu etrafında bir renk kompozisyonu  vücuda getirmektir. Mehmet KAPLAN  Mehmet Kaplan'a ait olan ikinci metin okuyucuyu aydınlatmak amacıyla yazılmıştır.

Yalınlık; sadelik, gösterişsizlik, bir düşünceyi herkesin anlayabileceği bir açıklıkla anlatma; süssüz ve kısa, anlamı kuvvetli ve kesin sözdür. Hiçbir özentiye yer vermeyen cümle; gereksiz süslerden, eskimiş, anlamı iyi bilinmeyen kelimeleri kullanmaktan çekinme yalınlık için gereklidir.   Yukarıdaki metin, yalınlık hakkında bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yine bu metinde kelimeler öz anlamlarında kullanıldığı için her okuyucu metinden aynı anlamı çıkaracaktır.