MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

Chapter 31 MANTARLAR.
Canlı nedir?Cansız nedir?
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
CANLILARDA ETKİLEŞİM.
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MANTARLAR.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 186 İLKNUR BEKTAŞ 201 SELDA AKAY 3-C CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ.
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
BEYZA AK YAŞAR ACAR FEN LİSESİ
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
Canlıların Ortak özellikleri.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
EŞEYSİZ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
Canlıların Sınıflandırılması ve Canlılar Alemi
CANLILARDA ÜREME.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
MANTAR.
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Mayoz Bölünme.
adresinden alınmıştır
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
CANLILAR ARASINDAKİ ETKİLEŞİM VE BESLENME
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
HAYVANLAR ALEMİ.
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
MANTARLAR.
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
MANTARLAR.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
MANTARLAR VE GENEL ÖZELLİKLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Canlıların Ortak özellikleri.
Canlıların Sınıflandırılması ve Canlılar Alemi.
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
Mantarlar, çok hücreli veya tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsayan bir canlı türüdür.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
Canlıların Sınıflandırılması ve Canlılar Alemi.
BİTKİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR? BİTKİLERLE İLGİLİ GENEL VE İLGİNÇ
TEK HÜCRELİDEN ÇOK HÜCRELİYE
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
CANLILARDA ETKİLEŞİM. 3.1.Canlılarda Beslenme Genel olarak incelendiğinde hayvanların ve bitkilerin benzer besleyici madde ve elementlere gereksinimi.
MANTARLAR ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
Tek bir bireyden çeşitli yollarla yeni yavruların oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Oluşan bireyler birbirleriyle ve ana canlı ile aynı kalıtsal özellik.
Sunum transkripti:

MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati

VIDEO

Hedefler Mantarların genel yapılarını hücre biçimlerini kavramak. Mantarların beslenme biçimlerini ve doğadaki rollerini açıklamak. Mantarların üreme biçimlerini açıklamak. Mantarların ilaçların elde edilmesinde ve sanayideki kullanım alanlarını kavramak.

GENEL ÖZELLİKLER Mantarlar son 2.5 milyar yıldır dünyada yaşamaktadırlar. Yaklaşık 100.000 üzerinde mantar türü tanımlanmıştır. Bütün mantarlar ökaryotik heterotrof hücrelerden oluşmuştur. Maya mantarları hariç birçoğu çok hücreli canlılardır. Maya mantarları ekmek , bira ve şarap yapımında kullanılırlar. Şapkalı mantarlar besin olarak kullanılır fakat zehirli bileşiklerde içerebilirler. Mantar hücrelerin de sil ve kamçı bulunmaz.

Mantarlar çürükçül ya da besinlerini emilimle alan parazitik heterotroflardır. Çoğunluk mantar hücreleri iplik yapılardan hiflerden meydana gelmiştir.Bu hifler yan yana gelerek miselyum adı verilen dokuyu oluşturur. Yedek besin olarak nişasta oluşturmazlar yağ ve glikojen meydana getirirler.

Hifler mantar hücrelerinden meydana gelmiştir aralarında septa adı verilen sınırlar vardır. VİDEO

Mantarlarda beslenme Çürükçül Parazit Mutualist beslenme Mantarların önemli bir kısmı besinlerini ölen canlıların üzerlerinden sağlar bu beslenme sayesinde doğadaki madde döngüsü sağlanır. Bazı mantarlar parazit olarak beslenir ikinci şekilde bir solucanı yakalayan mantar hifleri gösterilmiştir. Mutualist olarak bitki kökleri ile ortak yaşayan mantarlarda vardır.Mantar bitki köklerinden besin alırken çeşitli mineral ve suyu bitki köklerine verir.

Mantarlarda üreme Tomurcuklanma Bira mayası mantarı daha çok tomurcuklanarak eşeysiz yolla üremesini gerçekleştirir. Fragmantasyon(Kırıp parçalanma) Hayvanlar toprağı kazdıkça mantar miselyumları ve hifleri parçalanarak etrafa yayılır daha sonra bu miselyumlardan yeni mantarlar meydana gelir bu da eşeysiz bir üreme biçimidir bitkilerdeki vejetatif üremeye benzetilebilir. Sporla üreme Mantarlar eşeyli ve eşeysiz üreyen hayat evrelerine sahiptir.Bu üreme biçiminde sporla üreme önemli bir yer kaplar.

Küf Mantarları Küf mantarları çok hücreli mantarlardır.Çoğu çürükçül yaşar bitkilerle ortak yaşayan türleri de vardır.Ekmek küfü eşeyli ve eşeysiz üreme gösterir.Eşeysiz üremesini haploid sporlarla gösterir. Eşeyli üremede farklı eşeye ait hifler arasında döllenme olur ve 2n lik zigospor meydana gelir daha sonra mayoz bölünme geçirir ve n koromozoma ait sporları ve onlarda n kromozomlu hifleri meydana getirir.

Askuslu Mantarlar Karasal ve sucul ortamlarda yaşarlar. Genellikle çok hücrelidirler , maya mantarları ise askuslu tek hücreli mantarlardır. Çürükçül yaşayan türleri daha çokdur. Eşeyli ve eşeysiz üremenin ikisini de birlikde gösterirler. Askus adı verilen yapının içindeki sporların etrafa yayılması ile üremelerini gerçekleştirir ler.

Kav mantarları

Şapkalı Mantarlar Birçoğu çok hücrelidir. Genelde çürükçül yaşarlar. Üremleri sıklıkla eşeyli yolla gerçekleşir. İki çekirdekli hücreler sahip olarak (Dikaryotik) bulunabilirler. Şapkaları(Basidiyum) bir gece içerisinde büyüyebilir. Basidiyum Basidiyospor

LİKENLER Mantarları alg ya da cyanobakterilerle birlikte ortak yaşamından oluşan birliktelik ler liken adı verilen yaşam birliğini meydana getirir. Alg fotosentez yaparak mantarın besin ihtiyacını karşılar , mantarda alge su ve karbondioksit verir. Liken birlikteliği bu canlıların tek başlarına yaşayamayacakları kadar zor ortamlara uyum yeteneği verir.

Değerlendirme Mantarların bitkilere benzerlik ve farklılıkları nelerdir. Mantarların üremesi ve beslenmesi nasıl gerçekleşir. Mantarlar insanlara nasıl faydalarda bulunur. Mantarların ilaç yapımındaki önemi nedir. Mantarların doğadaki rolleri nelerdir.