Nonfermentatif Gram-negatif Çomaklar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİĞER BETA-LAKTAM ANTİBİYOTİKLER ve LİNKOZAMİDLER
Advertisements

Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Operasyon Öncesi Hazırlık
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
VAN TÜRKİYE’ DE YANIK YARASI İZOLATLARININ BAKTERİYOLOJİK PROFİL VE ANTİBİYOGRAMININ ÜÇ YILLIK İNCELEMESİ Araş. Gör. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent Danışman:
Pseudomonas aeruginosa diversity in distinct paediatric patient groups
FEN HASTALARINDA KLİNİK İZLEM
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Araş.Gör.Dr.Fatma Esenkaya Taşbent Danışman: Doç.Dr.Mehmet Özdemir
- LAKTAM ANTİBİYOTİKLER = - Laktinler
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Bu çalışma için herhangi bir kurumdan maddi destek alınmamıştır.
Hastane Enfeksiyonlarında Sorun Mikroorganizmalar
CBÜ HAFSA SULTAN HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
HASTANE iNFEKSİYONLARI TANIMI, EPİDEMİYOLOJİSİ VE RİSK FAKTÖRLERİ
Cerrahi profilaksi Dr. Güray ARSU.
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
CBÜ HAFSA SULTAN HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 2011 OCAK-ARALIK 2012 OCAK- MART VERİLERİ.
Nosocomial Pnömonilerin Önlenmesi
Problem Olgu sunumu Doç. Dr. Bilgin ARDA
YBÜ Enfeksiyonları ve Ventilatörle İlişkili Pnömoni
SEPTİK ŞOK DR BARIŞ VELİ AKIN BAKIRKÖY DR SADİ KONUK EĞİTİM VE
Hemodiyaliz Ünitelerinde Enfeksiyon Kontrolü
ŞARBON HASTALIĞI.
Non fermantatif bakteriler
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
FEN ve Antibiyotiklere Direnç Sorunu
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
Ampirik Antibiyotik Tedavisi
Escherichia coli ve diğer Enterobactericeae (Fırsatçı patojenler)
Antibiyotikler Uygun olmayan ve yaygın kullanılan ilaçların başında
Panel Enfeksiyon kontrol mevzuatında güncel durum
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
HASTANE KAYNAKLI PNÖMONİLER - 1
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Ventilatör İlişkili Pnömoni
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
İDRAR YOLU İNFEKSİYONLARI
Sepsis Tanı ve Tedavisi
HASTANE İNFEKSİYONLARINI ÖNLEME VE KORUNMA
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
YENİDOĞANDA AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Dr. Ferhan KARADEMİR MART 2007.
Hastane Enfeksiyonları
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
Hastane kökenli pnömonide antibiyotik kullanımı endikasyonunun konulması ve seçimi Doç. Dr. Akın KAYA Ankara Ün. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
HASTANE ÇALIŞANLARINDA EL HİJYENİ
HASTANE ENFEKSİYONLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ
HASTANE ENFEKSİYONLARI
Arzu Altunçekiç Yıldırım GİRESUN
HASTANE ENFEKSİYONLARI
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
MBEK değerleri aralığı (µg/ml) MIK değerleri aralığı (µg/ml)
ANTİMİKROBİYAL FARMAKOLOJİ
TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERDE OLGU SINIFLAMALARI
STAFİLOKOK ENFEKSİYONLARI
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. , Antalya
Mastitis.
Akılcı İlaç Kullanımı: Bakteriyel enfeksiyonlara yaklaşım
Bakteri- Virus- Mantar
HOŞGELDİNİZ … © Diaverum September 2018.
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
GENİŞLETİLMİŞ SPEKTRUMLU VE İNDÜKLENEBİLİR BETA- LAKTAMAZLAR EXTENDED SPECTRUM AND INDUCTABLE BETA-LACTAMASE (ESBL)
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

Nonfermentatif Gram-negatif Çomaklar Dr Gökhan AYGÜN Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Nonfermentatif Sporsuz Aerobik Glikozu fermentasyon dışında bir yolla kullanan Karbonhidratları hiç kullanamayan (asakkarolitik) Özel besinlere ihtiyaç duyanlar (fastidious)

NONFERMENTATİF GRAM (-) ÇOMAKLARIN PRATİK SINIFLANMASI Polar flagella ile hareketli grup (Pseudomonaslar) Peritrikoz flagella ile hareketli grup Hareketsiz Oksidaz (+) bakteriler Oksidaz (-) bakteriler Pseudomonas ailesi Alcaligenes ailesi Alcaligenes, Achromobacter, Bordetella, Kerstersia, Oligella cinsleri Flavobacteria ailesi Chryseobacterium, Weeksella, Myroides cinsleri ve CDC grupları Acinetobacter spp Burkholderia ailesi Burkholderia, Ralstonia, Cupriavidus, Pandoreae, Inquilinus, Lautropia cinsleri Rhizobacteria ailesi Rhizobium-Agrobacterium cinsi Sphingobacteria ailesi Sphingobacterium, Pedobacter cinsleri CDC Grup NO-1 Comamonas ailesi Acidovorans, Facilis-Delafieldi grupları Brucella ailesi Ochrobactrum cinsi Moraxella ailesi Moraxella, Psychrobacter, CDC EO grupları Bordetella holmesii Caulobacter ailesi Brevundimonas-Diminuta grup Neisseria cinsi Gilardi grup 1 CDC Grup EO-5 Xanthomonas ailesi Stenotrophomonas cinsi Sphingomonas ailesi Sphingomonas cinsi Oceanospirilla ailesi Balneathrix cinsi Oxalobacteria ailesi Massilia, Herbaspirillum cinsi Alteromonas ailesi Shewanella, Alischwanella grup Halomonas ailesi Halomonas cinsi Methylobacteria ailesi Methylobacterium, Roseomonas

Flouresans grubu Bu gruptaki suşların özelliği suda eriyen ve uzun dalga boylu ultraviyole ışığında florasan veren piyoverdin (sarı-yeşil) pigmentinin olmasıdır. Bu grubun iki üyesi piyoverdin üretir. Fakat sadece P. aeruginosa, mavi renkli piyosiyanin pigmentini üretir.

DİRENÇ MEKANİZMALARI Süper Mikrop Geçirgenlikte azalma (barikat) Parçalayıcı enzim (silah) Hedef değişimi (kamuflaj) Pompalama (sınır askerleri) Süper Mikrop

Long survival time on inanimate surfaces In vitro survival time 329 days (Wagenvoort JHT, Joosten EJAJ. J Hosp Infect 2002;52:226-229) 11 days survival on Formica, 12 days on stainless steel (Webster C et al. Infect Control Hosp Epidemiol 2000;21:246) Up to 4 months on dry surfaces (Wendt C et al. J Clin Microbiol 1997;35:1394-1397)

Acinetobacter baumannii ÇEVRE Acinetobacter baumannii Islak çevre ..P.aeruginosa DEZENFEKTAN, sıvı sabunlar

NFGNB’ler ve Ülkemiz YBÜ’lerinde Etkenlerin Dağılımı %54.4 %

P. aeruginosa: ** Mavi-yeşil pigment (piyosiyanin) (piyorubin, piyomelanin) Meyve kokusu (aminoasetofenon)

P.aeruginosa Genel kullanım besiyerlerinde optimal 30-37C’lerde ve hafif alkali ortamda bol olarak ürer. 42C’de üreyebilme yeteneği vardır. Üremesi için oksijenli ortam gerekir. (zorunlu aerop)

P.aeruginosa Hareketli Beta hemolitik

P.aeruginosa P. aeruginosa çevre koşullarına en fazla uyum sağlayan vejetatif bakteridir. Eğer yeterli nem varsa çok az besinle uzun süre yaşayabilir. Hastanedeki solunum tedavi araçları, banyo, su, su musluğu, lavabo delikleri, hasta odalarındaki çiçekler vb. çeşitli çevre örneklerinde Pseudomonas izole etmek mümkündür. Hastanelerde kullanılan krem, merhem ve sıvılarda kolayca barınırlar steril saf su içinde bile ve oda derecesinde üreyebilirler.

P.aeruginosa P. aeuruginosa basit organik molekülleri karbon ve enerji kaynağı olarak kullanabilir Zayıf antiseptikler, tuz ve sabun solüsyonlarında bile üreyebilirler. Kimyasal dezenfektanlara çok dayanıklıdır.

Antijenik yapı P. Aeruginosa yapısında O antijeni bulunmuştur. Serotiplendirme mümkün Pseudomonas’larda ayrıca H antijenleri, başka ısıya duyarlı antijenler, pilus antijenleri de saptanmıştır. Faj tiplendirme olası fakat pratik değil

P.aeruginosa ve kistik fibroz KİSTİK FİBROZ olgularında kolonizasyon ve önemli etken (mukoid=alginat kapsül) KF’te en önemli patojen Pseudomonas aeruginosa (tüm hastaların %80’i zamanla, mutlaka bu bakteri ile enfekte olmaktadır) Kronik kolonizasyon, hastalarda solunum fonksiyonlarında hızla bozulmaya ve hastalığın kötüleşmesine yol açar

P.aeruginosa (klinik) Hastane infeksiyonları !!! Dezenfektanlara direnç nedeniyle salgınlar ! (nötropenik, kateteri olan YBÜ, ventilatör tedavisi...) Bakteriyemi /sepsis .....ektima gangrenosum Pnömoni Yanık yarası ve yanık hastalarında enfeksiyonlar

P.aeruginosa (klinik) Otitis eksterna (yüzücü kulağı) kulağa su kaçması sonucu akıntılı tablo Malign otitis externa Diabetiklerde hızla ilerleyen, kemik yapıyı etkileyen ciddi klinik tablo

P.aeruginosa Lastik ayakkabı / travma ... Osteomiyelit, kondrit Keratit /göz enfeksiyonları Yüzeyel yara enfeksiyonları ….

P.aeruginosa ve kistik fibroz P.aeruginosa öncelikle solunum yolu epiteline bağlanır. Eğer bu dönemde, erken ve agressif bir antimikrobiyal tedavi verilmezse, eradike olamaz ve akciğerlerde kronik kolonizasyon meydana gelir. Zamanla, kronik olarak kolonize olan bakteri, aljinat salgılayarak mukoid koloniler haline gelir Salgıladıkları bu biyofilm sayesinde antibiyotiklere dirençli hale gelir. P.aeruginosa suşlarının yüzeye tutunmasından sonra yaklaşık 15 dakika içinde aljinat sentezini sağlayan algC geninin regülasyonunun arttığı, pili ve flajel sentezini sağlayan genlerin ise represe olduğu gösterilmiştir

Sorunlu mikroorganizmalar-Pseudomonas aeruginosa Çevre şartlara ve dezenfeksiyona dirençli Pnömoni, yara inf, ÜSİ,... Lavabolar, dezenfektanlar, kravat vb. giyecekler ile oluşan salgınlar olası Antibiyotik direnci önemli. Tedavi sırasında direnç gelişimi riski var.

Tedavi sürecinde direnç riski

Uygunsuz Antibiyotik Kullanımı ve Mortalite % Leibovici L, et al. J Intern Med 1998;244:379-386 Ibrahim EH, et al, Chest 2000;118:146–155 Valles J, et al. Chest 2003;123:1615–1624 Kollef M, et al. Chest 1999;115:462-74

Yetersiz Ampirik Tedavi Sonunda Etkenler Alvarez-Lerma F. Intensive Care Med 1996;22:387

Tedavi yaklaşımı Antimikrobial kombinasyon tedavisi kullanılır. Ampirik olarak; Bir aminoglikozid (tobramisin, gentamisin, amikasin) VE Bir anti-psödomonal penisilin (karbenisilin, mezlosilin, piperasilin) VEYA Anti-psödomonal 3. kuşak sefalosporin (seftazidim, seftriakson) VEYA Karbapenemler (imipenem, meropenem) kombine edilir. Aztreonam da(monobaktam) etkili bir seçenektir.

Sorun mikroorganizmalar-Acinetobacter baumannii YBÜ’lerinde önemli patojen Özellikle pnömoni oluşturuyor Kumaş, cam, metal yüzeylerde uzun süreler canlı kalabiliyor. Yoğun çevresel kolonizasyon ile salgınlar devam ediyor Kontamine ekipmanla salgınlar olası

Epidemiyoloji Yüzeylerde yaşayabilme yeteneği * Formika 13 gün * Camda > 7 gün * Pamukta > 25 gün * Kuru filtre kağıdı 6 gün * Seramik, PVC, boyasız çelik, kauçuk kuru yüzeylerde > 4 hafta

Acinetobacter baumanii Hareketsiz, oksidaz negatif bir non-fermentatif. Genelde sağlıklı bireylerde hastalığa yol açmaz. Ventilatör ve invaziv monitörler gibi çeşitli cihazlarda kolonize olabilirler. Tedavi (ventilatör, periton diyalizi) veya tanı (lomber ponksiyon, miyelografi) gibi girişimlerden sonra gelişen hastane infeksiyonları etkenidirler. Pnömoni (en sık), bakteriyemi, endokardit, menenjit ve üriner infeksiyonlara yol açabilir. Çoklu direnç gösterirler.

Acinetobacter enfeksiyonlarında tedavi İzolatın duyarlılığı/enfeksiyon lokalizasyonu Beta-laktam + Aminoglikozid (Ag) Betalaktam/Betalaktamaz inh + Ag Imipenem (IMP) veya IMP + Ag IMP  sulbaktam (duyarlı köenlerde) Rodriguez MJ et al. JAC 2000 Jellison TK et al, Pharmacotherapy 2001 Cisneros M et al. CMI 2002

A.baumannii veriler (duyarlılık) Amp/Sulb %14-89 Sef/Sulb %46-84 Siprofloksasin %24-88 İmipenem %36-97 Aztreonam %4-29 Çaylan ve ark, ANKEM 1998 Taşova Y ve Ark Flora 1999 Palabıyıkoğlu İ ve ark, Hastane İnf Derg 1999 Erol S ve ark, Hastane İnf Derg 2002 Aygün G ve ark, ANKEM 2002

YBÜ’de Acinetobacter Direnci NNIS 1986-2003. Clin Infect Dis 2005;41:848 34 34

Burkholderia cepacia B. cepacia bir bitki topatojendir. Birçok su ve yaş kaynaklardan, deterjan solüsyonu ve damar içi sıvılardan izole edilmiştir. B. cepacia’nın ürediği dezenfektanlar povidone-iodine, amonyum bileşikleri ve klorhexidindir. B. cepacia ile kontamine olmuş dezenfektan solüsyonlarının kullanılması sonucu pseudobakteriyemi bildirilmiştir. B.mallei … Ruam etkeni bir zoonoz. B.pseudomallei … uzakdoğuda endemik melioidoz etkeni.

B.cepacia; Klinik enfeksiyonları şunlardır: Kateterizasyon veya sistoskopi sonrası, kontamine irrigasyon sıvısı verilen hastalarda idrar yolu enfeksiyonları, kalp ameliyatı sonrası septisemi, kontamine olmuş kapakcıktan dolayı oluşan endokardit, konjuktivit, septik artrit ve menenjit.

B. cepacia kistik fibrosisli hastalarda fırsatçı patojen olarak bilinmektedir. B. cepacia ile kolonize olan kistik fibrosisli hastalarda ilk kolonizasyonu izleyen yılda ölüm oranı yüksektir. Trimethoprim sulfamethoxazole duyarlıdır.

Stenotrophomonas maltophilia Bu organizma önceden Pseudomonas maltophilia olarak biliniyordu. Kontamine dezenfektanlar ile hastane epidemilerine yol açan fırsatçı bir hastane enfeksiyonu etkenidir. Her yerde vardır ve hemen her klinik numuneden izole edilebilir. Bakteriyemi, pnömoni, menenjit, yara ve üriner sistem enfeksiyonlarına yol açabilir. Ölümü arttıran risk faktörleri: Yoğun bakım ünitesindeki hastalar, 40’dan fazla yaş ve akciğerde S.maltophilia kaynağı olması. Tedavi; TMP/SMX.

Çok ilaca dirençlitanımı için belirteçler P. aeruginosa İmipenem ve seftazidime ve amikasin ve siprofloksasin Acinetobacter spp. İmipenem S. maltophilia TMP-SMX 39

Sorun mikroorganizma kinetiği Jarvis WR. Hospital Infection 2007

Hastane İnfeksiyonları 21. Yüzyıl Hastane infeksiyonları kısır döngüsünü nasıl kıracağız? Yeni antibiyotiklerle direnç sorununun üstesinden gelmek mümkün değil Tek Çözüm Başarılı İnfeksiyon Kontrol Programları El Hijyeni Standart Önlemler ve İzolasyonlar İnfeksiyon Kontrol Kılavuzları Kontrollü Antibiyotik Kullanımı

ENFEKSİYON KONTROLÜ ELLERİNİZDEDİR