Zeytinde Olgunluk Derecesi Tayini

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
avrupa erikleri taksonomisi
YDYO Bahar dönemi İYS. TEST GÜÇLÜK İNDEKSİ Testin geçerlik ve güvenirliğini belirlemek ve artırmak için yapılan istatistiksel çalışmalardır.
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Uygulamalı Örneklem Seçimi
OJS Yaşam Bilimleri Veri Tabanı 3.Editörler Çalıştayı, 20 Kasım 2009 Prof.Dr. Zeynel Cebeci Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyometri ve Genetik.
doğal sayısındaki rakamların sayı değerleri toplamı kaçtır?
Türkiye İncir Çeşitleri Ficus carica L.
KAVRAM ÖĞRETİMİ.
Büyük yapraklı ıhlamur
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ
Zeytin İşleme Teknikleri
ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI
Broussonetia papyrifera
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Uygulamalı Örneklem Seçimi
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
ayçiçeği büyüme evreleri
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Kiraz Çeşitleri Edirne : Çok erkenci (19 Mayıs),  meyvesi yuvarlak, orta iri  (3,28g), kahverengimsi-şarabi renkte, orta sert ve az lifli, orta kalitededir.
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
RENK.
RENKLER. RENKLER ŞİMDİ TABLOMUZA BİR GÖZ ATALIM.
MEYVELER HAZIRLAYANLAR MELTEM METİN EDA KARACA
Değişkenlik Ölçüleri.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
ZEYTİN ÇEŞİTLERİ.
Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü
Zeynel Cebeci Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Adana, 2008 Sürüm: Taslak Copyright 2008 TrAgLor. Bu bir Türkiye Tarımsal.
ERİTROSİTLER, GELİŞMELERİ, SAYIMI
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
Ayçiçeği taksonomisi Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri.
KOLZA.
Fransız İncir Çeşitleri Ficus carica L.
ELMA ÇEŞİTLERİ.
SELE ZEYTİNİ. Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
Erik ve Kayısı Melezi Meyveler
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
THYMUS (kekik).
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
DİKKATİNİZİ ÖLÇÜN (İLLÜZYON)
ZEYTİNLERDE HASAT. SOFRALIK ÜRETİM (BAKIM MASRAFLARI) Çizelge -1: Sofralık Üretim Bakım Masrafları,ZAE,2004.
Zeytin Dal Kanseri (Pseudomonas syringae)
Standart Puanlar Z puanı: T puanı: T=10*Z+50 = Bireyin puanı
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
MEYVELERİ TANIYALIM.
Standart Puanlar Z puanı: T puanı: T=10*Z+50 = Bireyin puanı
KESİR GÖSTERİMLERİ Kesirlerin somut modellerle gösteriminde dört değişik yol vardır. Bunlar, bölge, çizgi, küme ve alan gösterimleridir. BÖLGE MODELİ.
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
Renk Kavramı.
BATEM TARAFINDAN TESCİLLENDİRİLMİŞ ÖNEMLİ PİKAN CEVİZİ ÇEŞİTLERİ
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
RENK KULLANIMI Basitlik ve tutarlılık esastır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek.
doğal sayısındaki rakamların sayı değerleri toplamı kaçtır?
Sunum transkripti:

Zeytinde Olgunluk Derecesi Tayini Zeynel Cebeci Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyometri-Genetik Anabilim Dalı 01330 Adana, Turkey Sürüm: 2007-1.0 Copyright 2007 TrAgLor. Bu Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu öğrenme nesnesidir. Kaynak gösterilerek kullanılabilir. Cebeci, Z. (2007). Zeytinde olgunluk derecesi, Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu Öğrenme Nesnesi. (http://traglor.cu.edu.tr/objects/ppt/zeytin_olgunluk_indeksi_2007_11_27.ppt)

Zeytin Olgunluk Derecesi = Hasat Zamanı Zeytinin olgunluk derecesi hasat zamanının belirlenmesinde önemli bir faktördür. Zeytinyağı için zeytinin olgunlaşması yağ randımanını arttıran bir faktördür. Ancak hasat için ne çok geç kalınmalı, ne de erken davranılmalıdır. Yetiştiricilerin en çok sordukları sorulardan biri “hasat ne zaman yapılmalıdır?” sorusudur. Bu sorunun yanıtı, “meyve yağ için en uygun olgunluğa geldiğinde” şeklindedir. Peki, olgunluk nasıl saptanmalıdır?

Olgunluk zeytin ve zeytinyağı kalitesi belirleyici bir faktördür. Aynı ağaçtan birer hafta aralıklarla hasat edilen zeytinlerin tadı ve yağ kalitesi birbirinden oldukça farklıdır. Daha yeşil renkli meyveler daha yüksek oranda polifenol formunda anti-oksidanlar içerdiğinden bu zeytinlerden elde edilen zeytinyağının raf ömrü daha uzundur. Ancak tadı daha acıdır ve tüketilebilmesi için depo tanklarında aylarca bekletilmesi gerekir. Olgunlaşmış meyveler tatlılaşır, meyvede alkoller, esterler ve aldehitler daha çok gelişmektedir. Meyvenin olgunlaşması sıcaklık, güneş ışığı ve sulama ile yakından ilişkilidir. Sıcak güz günleri meyvenin erken olgunlaşmasına neden olur ve optimum hasat için kısa bir süre söz konusudur. Ancak havaların serin geçmesi meyvelerin daha uzun süre, hatta kışa kadar yeşil kalmalarına neden olabilir. Bu durumda, kışın olabilecek don zararına karşı meyvelerin yeşil olarak hasat edilmesi yoluna gidilebilir.

Meyve Olgunluğu Hasat olgunluğu meyve kabuğu ve meyve etinin rengine bağlıdır. Renk skalasından karşılaştırma yoluyla hesaplanan Olgunluk İndeksi kullanılır. Örnekleme Hasat edilmesi yakınlaşan ağaçlardan rastgele örneklenen zeytinler bir kapta toplanır. Toplama kabından rastgele 100 zeytin danesi seçilir. Örneklemede zeytinlikten rastgele belirlenen, kısa ve uzun tüm ağaçların her tarafından örnek alınmalıdır. Yalnız alt dallardan değil! Seçilen zeytinlerin renkleri referans zeytin renklerine göre 0-7 arasında puanlanır. Her bir olgunluk grubuna düşen zeytinler sayılarak bir frekans tablosu hazırlanır. Kaynak: P.Vossen http://cesonoma.ucdavis.edu/hortic/pdf/olive_oil_maturity_index.pdf

Meyve Olgunluğu Grupları ve Olgunluk Dereceleri Meyve kabuğu Koyu yeşil Sarı, sarımsı yeşil 1 Renk değişimi (kızarma-morarma) yarıdan az 2 Renk değişimi (kızarma-morarma) yarıdan fazla 3 Meyve eti Kabuk siyah-mor, et beyaz 4 Kabuk siyah-mor, et morluğu yarıdan az 5 Kabuk siyah-mor, et morluğu yarıdan fazla 6 Kabuk siyah-mor, et çekirdeğe kadar siyah-mor 7

Meyve Olgunluğu Tayin Anahtarı (yakın görünüm) 3 2 1 7 4 6 5

Meyve Olgunluğu Tayin Anahtarı (Örnek 2) 1 2 3 1 Olgunluk İndeksi 4 5-6 7 http://library.uws.edu.au/adt-NUWS/uploads/approved/adt-NUWS20060824.093107/public/03Chapter2.pdf

Olgunluk Derecesi Hesaplama Frekans tablosu kullanılarak bulunan aritmetik ortalama (ki bir tür tartılı ortalamadır) olgunluk indeksi olarak kullanılır. Hesaplamada her bir olgunluk grubunda bulunan meyve sayısı (f) o grubun puanı (w) ile çarpılır. Daha sonra çarpımlar toplamı (f.w) toplamı meyve sayısına bölünür. Elde edilen değer ortalama olgunluğu gösterir, bir başka deyişle olgunluk indeksi veya olgunluk derecesidir. Grup Sayı (f) Skor (w) f . w 1 5 2 20 3 40 4 28 84 12 24 6 8 7 30 14 Toplam 100 276 Ortalama (Olgunluk İndeksi) 2,76

Olgunluk Derecesi Hesaplama Her bir çeşit ve bölge için olgunluk indeksi hesaplamada ayrı renk tayin anahtarları gerekli olabilir.

Araştırma ve Problem Tanımlama Hasat zamanına yakın bir zeytin ağacının farklı yerlerinden rastgele örnekleme ile bir sepete zeytin taneleri toplayın. Topladığınız örnekten sonda ile rastgele 100 meyve seçin. Olgunluk renk anahtarını kullanarak meyveleri kabuk ve meyve eti renkerine göre ayrı kaplara (tabak) atarak gruplandırın. Her gruptaki meyveleri sayın ve frekans tablosu yapın. Olgunlaşma indeksini hesaplayın. Yukarıdaki işlemleri iki veya daha fazla varyete için tekrarlayınız. Varyetelerin olgunlaşma indeksleri farklı mıdır? Farklıysa neden farklı olduğunu yorumlayın. Yukarıdaki işlemleri belli bir ağaçtan birer hafta aralıklarla aldığınız örnekler için tekrarlayın. Olgunluk indeksinin farklı olup olmadığını, farklıysa neden farklı olduklarını yorumlayın. Türkiye yerli zeytin çeşitleri için yapılmış olgunlaşma derecesi araştırma ve çalışmalarını okuyup sonuçlarını özetleyiniz.

Kuzey ve güney taraftaki dalları Her yanındaki dalları Sorular Olgunlaşma indeksi hesaplamak için toplanan zeytinler ağacın hangi kısımlarından alınmalıdır? Alt dalları Tepeye yakın dalları Kuzey ve güney taraftaki dalları Her yanındaki dalları

Sorular 2. Olgunlaşma tayini için toplanan zeytinlerden kaç tanesi seçilerek renklerine göre gruplandırılır? 25 50 100 1000

3. Yanda görülen zeytin Meyvesinin olgunluk puanı nedir? 4 5 6 7 Sorular 3. Yanda görülen zeytin Meyvesinin olgunluk puanı nedir? 4 5 6 7

Sorular 4. Bir zeytin bahçesinden rasgele seçilen örneklerin olgunluk gruplarına göre sayıları sırasıyla 3, 5, 5,17, 40, 20, 5, 5 olarak bulunmuştur. Olgunluk indeksi nedir? 2,91 3,91 3,43 4,98

Cevaplar 1. d 2. c 3. c 4. b