l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞU ll) YAPISAL ANLATIM BOZUKLUĞU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Advertisements

ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
SIFATLAR.
50 Tane (Adet) Kelime(Sözcük)
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
1 ? Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde karşıt
Anlatım Bozuklukları.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
tarafından yayınlanmaktadır.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
BU RESİM SİZE NE ANLATIYOR? ? Bu deyim; kim tarafından, ne zaman ve niçin söylenmiş olabilir? Defterine yazınız.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Köylü ulusun efendisidir.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
*Kulağıma eğilerek alçak sesle bir şeyler fısıldadı. Geçmişteki hatıralardan bir şikayetim yok diye fısıldadı. *Sana söyleyeceğim bu gizli sırlarımı.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Turkcecim.com.
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
HAZIRLAYAN: ABDULMUTTALİP KÖKSAL
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
ANLATIM BOZUKLUKLARI ÖMÜRGÜL AYTAÇ.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
4.Sınıf Türkçe Dersi Hazırlayan: Ayşe Adıgüzel
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
Dilimizin Zenginlikleri Deyimlerimiz Gerçek anlamları Bize anlatmak istedikleri.
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
ANLATIMIN NİTELİKLERİ
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
TÜRKÇE Anlatım Bozuklukları
IŞIK KİRLİLİĞİ Işık kirliliği çok kötü bir şey. Ne yazık ki ülkemizde ışık kirliliği çok fazla. Benim aklıma gelen bir çözüm yolu var aslında.Herkes apartman.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var.
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
arkadaş B) konuk C) öğrenci
ANLATIM BOZUKLUKLARI Sözcük Düzeyinde Cümle Düzeyinde
ÜNİTE TANITIM SUNUSU HAZIRLAYAN SEDEN HACISÜLEYMAN.
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
Al bayrağım Kırmızı bayrağım Bayrağımız al renklidir. Bayrağımız kırmızı renktedir.
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
ANLATIM BOZUKLUKLARI 1. Dün beklenmedik bir sürprizle karşılaştık. Gereksiz S ö zc ü k Kullanımı.
ANLATIM BOZUKLUKLARI. Dilin kurallara ve anlatım ilkelerine aykırı kullanılmasından kaynaklanan bozukluklara anlatım bozukluğu denir. İkiye ayrılır: A.Sözcük.
1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
Sözcükte anlam: Basit sözcük:sonuna yapım eki almamış sözcüklere denir. Örnek:odun.
Bir varmış bir yokmuş. Çok eski zamanlarda, Çocuklar Ülkesi’nde, masal anlatan bir dede varmış. Çocuklar ona “Masalcı Dede” derlermiş. Masalcı Dede, her.
TÜR VE GÖREV BAKIMINDAN KELİMELER İSİM SOYLU KELİMELER FİİL SOYLU KELİMELER A.Tam Anlamı Olanlar 1.Tek Başına Görev Üstlenenler -İsim (Ad) - Zamir (Adıl)
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
TÜRKÇE DERSİ TÜRKÇE DERSİ ANLATIM BİÇİMLERİ PARAGRAFTA 6.Neden-sonuç ilişkisi kurma... 5.Nesnel verilerden yararlanma 4.Karşılaştırma 4.Betimleme 3.Örnekleme3.Öyküleme.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
GENÇLERDE UYUM.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Anlamla İlgili Yanlışlar
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
Anlatım Bozuklukları.
Sunum transkripti:

l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞU ll) YAPISAL ANLATIM BOZUKLUĞU TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu ANLATIM BOZUKLUĞU l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞU ll) YAPISAL ANLATIM BOZUKLUĞU

l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ Gereksiz Sözcük Kullanımı Sözcüğün Yanlış Anlamda Kullanılması Birbiriyle Çelişen Sözcüklerin Kullanılması Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanılması Deyimin Yanlış Kullanılması Anlam Belirsizliği

Gereksiz Sözcük Kullanımı TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu Gereksiz Sözcük Kullanımı Örnekler Fakir ve yoksul insanlar için üzülüyoruz. Fakir insanlar için üzülüyoruz. Yoksul insanlar için üzülüyoruz.

Gereksiz Sözcük Kullanımı TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu Gereksiz Sözcük Kullanımı Örnekler İnsanların fikir ve düşüncelerine değer vermeliyiz. İnsanların düşüncelerine değer vermeliyiz. İnsanların fikirlerine değer vermeliyiz.

Sözcüğün Yanlış Anlamda Kullanılması TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu Sözcüğün Yanlış Anlamda Kullanılması Örnekler Okulun bahçesine ağaç ektiler. diktiler Görmeyeli saçların epey büyümüş. uzamış

Birbiriyle Çelişen Sözcüklerin Kullanılması TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu Birbiriyle Çelişen Sözcüklerin Kullanılması Örnekler Mutlaka yarın gelebilirim. Yarın gelebilirim. Mutlaka gelirim.

Birbiriyle Çelişen Sözcüklerin Kullanılması TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu Birbiriyle Çelişen Sözcüklerin Kullanılması Örnekler Aşağı yukarı tam iki yıldır görüşmüyoruz. Aşağı yukarı iki yıldır görüşmüyoruz. Tam iki yıldır görüşmüyoruz.

Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanılması TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanılması Örnekler Yeni sınav başladı. Yanlış Sınav yeni başladı. Doğru Ayakkabısız sokağa koştu. Yanlış Sokağa ayakkabısız koştu. Doğru

Deyimin Yanlış Kullanılması TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu Deyimin Yanlış Kullanılması Örnekler Yanlış: Heyecandan etekleri zil çalıyordu. Sevinçten etekleri zil çalıyordu. Doğru: Yanlış: Erken uyanan yol alır. Erken kalkan yol alır. Doğru:

Genç doktoru görünce sevindi. TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu Anlam Belirsizliği Örnekler Genç doktoru görünce sevindi. Genç, doktoru görünce sevindi. Genç doktoru, görünce sevindi.

l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞU TÜRKÇE / Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu ANLATIM BOZUKLUĞU l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞU