Gökyüzünü İzlerken Kullandığımız Gözlem Araçları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAY ARAŞTIRMALARI Yuri Gagarin
Advertisements

Teleskop bilim ve astronomide devrim yaratmıştır.
Öğretmen Ziya Kılıçözlü İlköğretim Okulu
FİZİK DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
UYDU ANTENLERİ Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan.
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
IŞIK Karanlıkta cisimleri göremeyiz.Uzayda ve
A-GÜNEŞ SİSTEMİ GEZEGENLERİ
ASTRONOMİ İLE UĞRAŞAN MEDENİYETLER
IŞIK.
Eter Kavramı ve Elektromanyetizma
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
GEZEGENLER VE UYDULARI
Galileo neden yargılandı?
KALIN VE İNCE KENARLI MERCEKLER
FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK mehmet keskin Yansıma Kanunları Sapma Açısı
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
UZAY.
AST404 Gözlemsel Astronomi
Gözlükler, Göz Sağlığı
AY DÜNYANIN TEK UYDUSU VE ONA EN YAKIN GÖK CİSMİDİR
Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu
Yıldızlar Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Gökbilim Okulu 2013.
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi
Eter Kavramı ve Elektromanyetizma
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
Türkiye’de Astronomi Birimleri, Gözlemevleri ve Eğitim-Öğretim.
GÜNEŞ SİSTEMİ. GÜNEŞ SİSTEMİ Gezegenler ve uyduları ile Güneş’in oluşturduğu sisteme güneş sistemi adı verilir. Gezegenlerin tümü Güneş’in çevresinde,
EVRENİN ÖYKÜSÜ Evren atomlardan galaksilere kadar var olan herşeydir. Astronomlar evreni incelemeye başladıktan beri onun nasıl ortaya çıktığını merak.
Dünya, Güneş ve Ay.
Dünya’mızın şekline sınıfımıza getirdiğimiz küreden baktığımızda top gibi tam yuvarlak olmadığını görürüz.Bu şekle ve uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda.
Makinelerin Başlıca Öğeleri
ÜNİTE -5 IŞIK.
GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip.
TELESKOPLAR ….
Optik Yansıma.
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
Gözlükler, Göz Sağlığı Dilek Selek
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
PLÜTO Ekvator Çapı: 2300 km Kütle: Myer
GDM417 Astronomi Teleskoplar.
Gözlem Araçları Gözmercekleri.
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
AST203 GÖZLEM ARAÇLARI (2,2,0)3 Prog (I): Çarşamba YD
SATÜRN Ekvator Çapı: 120,536 km Kütle: Myer
AST203 Gözlem Araçları Filtreler.
URANÜS Ekvator Çapı: km Kütle: Myer
AST203 Gözlem Araçları Tayf ve Tayfçekerler.
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
Hazırlayan : Ayla EROĞLU_3/B. UZAY Dünya’yı ve bütün yıldızları içine alan boşluğa, UZAY denir.
Hazırlayan : BARAN ÇELEBİ_7/D. UZAY Dünya’yı ve bütün yıldızları içine alan boşluğa, UZAY denir.
TELESKOPLAR teleskop; Gökyüzündeki cisimleri incelemek için kullanılan gök dürbünüdür. Esasını ilk defa XIII. yüzyılda İngiliz bilgini Bacon düşünmüş,
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
BİG-BANG BİG BANG –BÜYÜK PATLAMA EVRENİN OLUŞUMU
GÜNEŞ SİSTEMİ VE GEZEGENLER
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
 Dünya’nın çevresinde, değişik yörüngelerde dönen ve artık herhangi bir işlevi olmayan, insan yapımı cisimlerin tümü, uzay kirliliği olarak adlandırılır.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ 1.UZAY ARAŞTIRMALARI.
PROJE 2 GÜNEŞ SİSTEMİ İPEK KİBAR YASEMİN ÖZDEM. İŞARETLERİN ANLAMLARI Konu ile ilgili ana sayfaya Konu ile ilgili ana sayfaya bağlanır. bağlanır. Gezegenlerin.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Mikrobiyal yakıt hücresinin kurulumu
Ayrıntılı astronomi incelemeleri teleskobun icadı ile hızlanmış, elde edilen veriler yeni çalışmalara kaynaklık etmiştir. Fizik biliminin optik alt alanındaki.
Sunum transkripti:

Gökyüzünü İzlerken Kullandığımız Gözlem Araçları Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Gökbilim Okulu 2013

Gökcisimlerinden elde edilen tek kaynak IŞIKTIR

Tayf nedir? Ne işimize yarar?

Atmosferimizi pencereye benzetip gökcisimlerinden gelen ışığın yoluna devam etmesini inceleyelim…

Bilinen ilk teleskop, 17. yy’ın başlarında Hollandalı gözlük üreticisi tarafından icat edilmiştir. (Hans Lippershey ve Zacharias Janssen)

Bunun üzerine İtalyan bilim adamı Galileo Galilei de kendi teleskobunu yapmıştır. Uzayın ayrıntılı incelenmesi ancak 17.yy’da teleskobun icadı ile mümkün oldu. Bundan sonra astronomlar uzayın daha da derinliklerine bakmak için gittikçe karmaşıklaşan düzenekler kullandılar.

Galileo’nun teleskop ile Jüpitere bakarak çizdiği Jüpiter ve uyduları. Galileo teleskop ile Ay’a bakar ve aşağıdaki çizimleri yapar. Burada galileo’nun galileo uydularını çizdiği bir resim bulabilir misin?

Teleskopların İsimlendirilmesi Teleskoplar gözlem yaptıkları elektromanyetik dalganın bölgesini göre isimlendirilir. Örneğin, gözümüz ile gözlem yapabildiğimiz teleskoplara OPTİK TELESKOPLAR Radyo bölgesinde gözlem yapan teleskoplara RADYO TELESKOPLARI Kırmızı-öte bölgesinde yapanlara KIRMIZI-ÖTE TELESKOPLARI gibi…

Optik Teleskoplar Keck Gözlemevi (Hawaii’deki her iki teleskobun çapı da 10m’dir) Tüm teleskop tiplerinin yaptıkları iş benzer olsa da tasarımları farklıdır. Optik teleskoplar, görünür ışığı kullanarak görüntü oluştururlar. Işığı mercekler aracılığıyla toplayan teleskoplara mercekli teleskoplar denir.

Teleskopların Optik Düzeneği Mercekli Teleskoplar Newton Tipi Aynalı Teleskoplar Türkçeleştirebilir misn? Cassegrain Türü Aynalı Teleskoplar

Astronomlar, uzayın derinliklerini görebilmek için gözlemevi adı verilen yapılarda, büyük teleskoplar ile gözlem yaparlar. Aynalı teleskoplar, ışığı toplamak için aynaları kullanırlar. Dünya’daki en büyük aynalı teleskobun çapı 10.4 m’dir ve İspanya’dadır.

Kuzey Avrupa Gözlemevi Konum: La Palma (Kanarya Adaları, İspanya) Yükseklik: 2,396 m Dünya’daki en büyük teleskop (çapı 10.4 m’) buradadır.

La Silla, Şili Yükseklik: 2,400 m ESO’s Very Large Telescope (VLT) Paranal, Şili Yükseklik: 2,635 m 4 tane 8.4 m çaplı teleskobu var.

TUBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Çapı: 1.5 m Çapı: 1.0 m Yükseklik: 2,450 m

Ankara Üniversitesi Gözlemevi Yükseklik: 2,450 m Gözlemevi’mizde bulunan Coude Teleskobu merceklidir.

En büyük mercekli teleskop Yerkes Gözlemevi’nde bulunur En büyük mercekli teleskop Yerkes Gözlemevi’nde bulunur. 1897’de üretilmiştir. Merceğin çapı 1.02 m’dir.

Radyo Teleskopları Uzaydaki cisimlerin yaydığı sönük sinyalleri toplayabilen, çok büyük teleskoplardır. En büyük radyo teleskop, Porto Riko’daki Arechibo çanağıdır. 305m çapındaki çanak, doğal bir vadi içerisine inşa edilmiştir.

Uzay Teleskopları Uzaya yerleştirilen teleskoplar, gezegenimizin atmosferi onların görüşünü ve görüş kalitesini engellemediğinden Dünya’dakilerden çok daha avantajlıdırlar. Hubble Uzay Teleskobu

Neler Hatırlıyoruz? Teleskop çeşitlerinden bildiğiniz iki tanesini söyleyin. Bir gök cismini en iyi nerede gözleyebilirsiniz? En büyük teleskop nerededir?

Teleskop Yapımı

Mercekli Teleskoplarda Görüntü Ters Oluşur.

Galeleoskop ile Çekilen Görüntüler

Galeleoskop’un gez gör arpaçığı ile bir binanın tepesi hedef alındığında

ve kırmızı yuvarlakdaki cisme bakıldığında

orada aslında bir vinç olduğu görülür..

Teleskop Yapımı A -Teleskobun Tüpü I - mercek kapağı B - V-şeklinde ayak J - Büyük lastik C - 5 cm çaplı cam mercek K- L – Gözmerceği yuvaları D - somun vidası M-N- Q gözmerceğinin parçaları E - odak tüpü R- mercek tüpü F – odak tüpünü birleştirecek olan halka G - küçük lastik H- Güneş uyarıcı yapıştırması

İzlenecek Adımlar 1. Teleskobun yarım tüpünden (A) birini V-şeklindeki ayağın (B) üstüne koyunuz. 2. 5 cm çaplı cam merceği (C) teleskop tüpünün geniş olan ucuna yerleştirin. Mercek aslında iki merceğin birleşiminden oluşmaktadır. Daha ince olan merceğin teleskobun dışarıya bakacak kısmına yerleştiriniz.

3. (D) somun vidasını teleskop tüpünün ortasında bulunan boşluğa yerleştirin.

4. Odak tüplerini (E) masanın üstüne koyun 4. Odak tüplerini (E) masanın üstüne koyun. Odak tüplerinin iç kısımlarına dokunduğunuzda bir tarafın pürüzlü diğer tarafın ise pürüzsüz olduğunu fark edeceksiniz. Pürüzlü kısımların üst üste gelecek şekilde birleştirin.

5. Odak tüpünü birleştirecek olan halka (F) odak tüpüne geçirirken halkanın dar kısmının U- şeklindeki çıkıntılara doğru bakması gerekir. Küçük lastikleri (G) tüpün iki ucuna geçiriniz. U-şeklindeki çıkıntı

6. Odak tüpünü teleskobun diğer ucuna yerleştirin 6. Odak tüpünü teleskobun diğer ucuna yerleştirin. U-şeklindeki çıkıntının ve halkanın teleskobun dışında olduğundan emin olunuz.

7. Teleskobun diğer tüpünü de üstüne yerleştirin 7. Teleskobun diğer tüpünü de üstüne yerleştirin. Büyük lastik (J)’leri de teleskobun üstüne geçirin. Ve teleskobunuz hazır.. İYİ GÖZLEMLER!!