MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Dr. Erlan Bakiev
Advertisements

BİLGİ YÖNETİMİ GÜLCİHAN AKGÜL BÜRO YÖNETİMİ-2.
Sistem Analizi ve Planlama
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
Bölümlendirme Hedef Pazar Konumlandırma
C R M.
Pazarlama Karma Elemanları: DAĞITIM
REKLAMCILIK Hafta 5.
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
REKLAM KAMPANYALARI VE UYGULAMALARI
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
1 MarmarisCard Marmaris Turizm Geliştirme Projesi.
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
Yeni Pazarlama Teknikleri
Nisan 2012, Bilkent Ünivesitesi Kütüphanesi Umut Al Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması.
YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME ve ÜRÜN YAŞAM SÜRECİ STRATEJİLERİ
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİNİN ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ
HAFTA I.
BÖLÜM 7 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
2. Pazarlama Planının Hazırlanması
Yeni Pazarlama Teknikleri
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
EMLAK PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE UYGULAMALARI
Yeni Pazarlama Teknikleri
Satış Saha Planlaması B.ÖZTÜRK 12.
Kalite Nedir? Furkan LEVENTOĞLU.
CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
CRM’in Enerjisi Create. Sell. Monetize. Now!
Emrah KÜÇÜK Mete MAZLUM
BİRAZ DÜŞÜNELİM! PAZARLAMA NE DEĞİLDİR? PAZARLAMA NEREDE BAŞLAR?
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
SATIŞTA VE PAZARLAMADA
MÜŞTERİ İLİŞKİLER YÖNETİMİVE İLİŞKİLİ KONULAR
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Pazarlama İlkeleri Pazarlamanın Tanımı Kapsamı ve Gelişimi
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
Müşteri Odaklı Mobil Pazarlama ve Mobil Reklam
V- Örgüt Yönünün Belirlenmesi VİZYON, MİSYON, AMAÇLAR-HEDEFLER Örgütler kendilerini tanımlarlar. Bireylerin kişisel özellikleri ve hevesleri gibi örgütler.
Yrd. Doç. Dr. Şule AYDIN TURAN
Modern bir konaklama işletmesinde genel yönetim fonksiyonunun yanı sıra üç temel fonksiyon daha vardır. Bunlar satın alma, mal ve hizmet üretme ve son.
Elektronik pazarlama: – internetin kar yaratmak amacıyla kullanılması – birçok aşamayı ortadan kaldırmakta – daha hızlı ve daha düşük maliyetli –
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
KURUMSAL BİLİŞİM SİSTEMLERİ
CRM İÇIN STRATEJIK BIR YAKLAŞıM Hafta 5 – Adrian Payne Chapter 1 Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK.
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
Bölüm 12 Düşüş Dönemi İçin Pazarlama Stratejileri
Bölüm 4 Fizibilite Analizi Gerçekleştirmek ve Kazançlı Bir İş Planı Oluşturmak.
TURİZM PAZARLAMASINDA GÜNCEL YALAŞIMLAR
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
PROJE PLAN VE YÖNETİMİ ELİF ŞEKER SEHER EBRU DENİZER
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİNİN ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Pazarlama nedir? bilim, akademik disiplin? sanat?  uygulama alanı?
REKABET STRATEJİLERİ Rekabet Stratejileri.
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
Hizmet Pazarlamasında Ürün Kavramı
Pazarlama İletişimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ Ahmet ŞAHİN

CRM (Customer Relationship Management) CRM ile İlgili Kavramlar CRM’in Süreci CRM’in Yararları

1- CRM Tanımı ve Önemi Müşterinin ihtiyaçları temel alınarak, işletmenin rekabet gücünü arttırmak için yeniden yapılanmasıdır. İlişki: Müşterileri anlamak onlarla değer katıcı ve sürekli ilişki kurmakla mümkündür. Yeniden yapılanma: İşletme, stratejilerini ve iş yapış biçimini gözden geçirmiyor, bunlarda rekabet gücünü arttırıcı değişiklik planlamıyorsa, burada CRM’den bahsedilemez.

CRM’in ortaya çıkış nedenleri: Yoğun rekabet ortamı Varolan müşterinin değerinin anlaşılması ve bu müşteriyi elde tutma çabalarına gerek duyulması Pazar payının değil müşteri payının önemli hale gelmesi İletişim teknolojilerindeki gelişim

CRM’in Amaçları: Müşteri ilişkilerini karlı hale getirmek Farklılaşma sağlamak Maliyet minimizasyonu sağlamak İşletmenin verimi artırmak Müşteri taleplerini karşılamak

Geleneksel Anlayıştan Müşteri Odaklı Anlayışa Geçiş: Değişen müşteri yapısı ile işletmeler: Yeniden yapılanmaya Müşterilere göre stratejilerini yeniden gözden geçirmeyi

Müşterilere yönelik temel pazarlama stratejileri: Müşteri odaklılık Müşteriye değer sağlama

Birçok pazarlama kavramı yeniden sorgulanmaya başlamıştır. Yeni müşteri mi? Sadık müşteri mi? Anket mi? Davranış mı? Rakipten gelen müşteri mi? Terk oranında azalış mı? Ürün karlılığı mı? Müşteri karlılığı mı?

2- CRM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Müşteri Müşteri Yaşam Boyu Değeri Veri Tabanlı Pazarlama İlişkisel Pazarlama Müşteri Sadakati

Müşteri: Müşteri, belirli bir işletmenin belirli bir marka malını, idari veya kişisel amaçları için satın alan kişi veya kuruluştur. Müşteri Yaşam Boyu Değeri: Müşteriyi elde tutma maliyetleri, Yıl içerisinde verilen siparişler, Toplam gelir, Direkt maliyetler, Müşteri edinme maliyetleri, İndirim oranları Kriterlerine göre her bir müşterinin yaşam boyu değeri tespit edilir.

Veri Tabanlı Pazarlama: Müşterilerin demografik, Sosyo-ekonomik özelliklerine, Satın alma alışkanlıklarına, Müşteri iletişim (adres, telefon, e-mail) bilgilerine sahip olmak ve bunları pazarlama için yararlı bir unsur olarak değerlendirmek şeklinde tanımlanabilir. İlişkisel Pazarlama: Müşteri ilişkilerini sürdürmek ise verilen söz ve vaatlerin yerine getirilmesidir

Müşteri Sadakati: Pazarlama uygulamaları, dönemsel olarak farklı konulara ağırlık vermiştir. Sadık müşterilerin avantajları: Ele geçirme maliyeti Baz karlılık Gelir büyümesi Faaliyet maliyetleri Tavsiyeler Yüksek fiyat

3- CRM SÜRECİ Müşteri Seçimi Müşteri Edinme Müşteri Koruma Müşteri Derinleştirme

Müşteri Seçimi: Her müşteri veya müşteri grubu farklı değerler taşıyacaktır. Müşteri Edinme: Müşterilere en etkili yoldan satış nasıl yapılabilir? Müşteri Koruma: Eldeki mevcut müşteriyle sürekli artan oranlarda satış ilişkileri kurmak önemlidir. Müşteri Derinleştirme: Bu aşamada, kazanılmış bir müşterinin sadakati ve kârlılığının, uzun süre korunması ve müşteri harcamalarındaki payının yükseltilmesi için gereken adımlar yer almaktadır.

CRM Teknolojisi: Veri Tabanı Interaktif Medya Ismarlama Seri Üretim Teknolojisi

Veri Tabanı: Her birim müşterinin kurumla yapmış olduğu işlemlerin ve kurduğu ilişkilerin sistemsel olarak hafızaya alınmasıdır. Interaktif Medya: Çağrı merkezleri, web siteleri, satış otomasyonu veya POS otomasyonu, CRM için kullanılabilecek Interaktif medya örnekleridir. Ismarlama Seri Üretim Teknolojisi: Başkalarının kullandığı ürünlerin aynısını kullanmak istememe şeklinde bir baskının sonucudur.

4- MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİNİN SAĞLADIĞI YARARLAR İşletmeye Sağladığı Yararlar Müşteriye Sağladığı Yararlar

Kuruluş Açısından Maliyetleri ve Yararları : Müşteri Odaklı Çalışma (Müşteriye Özgü Ürün Sunabilme) Var olan Müşteriyi Elde Tutma Daha fazla Gelir Uzun Dönem Kar Hayat Boyu Müşteri – Müşteri Sadakatini Kazanma Maliyetler: Giderler (sunucu, yazılım, eğitim, güvenlik, çalışanların organizasyonu) Yapısal Değişiklik İş Akışı Değişikliği – Değişim Mühendisliği Direnç (Çalışanlar Tarafından)

Müşteri Açısından Maliyetleri Ve Yararları: Devamlılık Temas Noktası (VIP hatlar‐ banka sıra önceliği) Kişiye Özgü (Eşinin doğum gününden kısa bir süre önce haberdar etmek – Gelişmiş Hizmet ve güvenlik (Kaldığınız otelde size özgü hizmet sunulması) Maliyetler: Kişisel (Bilgilerinizin Başkalarında olması) Fırsat Maliyeti (Diğer Rakip firmaların avantajlarını kaçırma)

teşekkürler