ORTAÖĞRETİM REFORMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

MEB bu sene Orta Öğretim Kurumlarına geçişte yeni bir sistem uygulayacağını, yeni sistemde SBS’nin kaldırılacağı ve yerine yeni bir sınav konmayacağını.
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
TEVHİD-İ TEDRİSAT (ÖĞRETİMİN BİRLEŞTİRİLMESİ) ve LAİK EĞİTİM
İlçemizde tüm okullarda ödül yönergesi Eğitim – Öğretim yılında uygulanmaya başlanmıştır.Tüm okullar her iki dönemde de ziyaret edilerek önce.
TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME REFORMLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
1930’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM ANLAYIŞI
KLASİK DÖNEM OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
CUMHURİYET DÖNEMİ ORTAÖĞRETİM
GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ
BENİM LİSEM HANGİSİ?.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI REFORMU (Azınlık ve Yabancı Okulları dahil)
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
YAZI DEVRİMİ TANZİMAT DÖNEMİ II
ÇAPA ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
TÜRK TELEKOM ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
Bu sunum 04 Eylül 2013 tarihinde MEB tarafından yapılan basın açıklaması temel alınarak hazırlanmıştır. Puan sistemi hakkında yeni açıklamalar olduğunda.
‘’……eski dönemin hurafelerinden ve doğuştan var olan özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen etkilerden.
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
CUMHURİYET ÖNCESİ YÜKSEK ÖĞRETİM REFORMLARI
Eğitim Alanındaki Yenilikler
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (TEOG) 2014
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ Hazırlayan Aysel Akpolat
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ EĞİTİM FAALİYETLERİ-1.
Haliliye Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
MERKEZİ SINAV SİSTEMİ 2014 İsabey Atatürk Ortaokulu & İlkokulu.
TEOG SINAVI VE TERCİH İŞLEMLERİ
ÖZEL EĞİTİM OKUL VE SINIFLARI MALTEPE RAM
SBS SİSTEMİ NASIL OLACAK?????. HANGİ DERSLERDEN SINAVA GİRİLECEK Türkçe Matematik Fen Bilgisi ve Teknoloji Yabancı Dil Din Kültürü ve Ahlak.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) YEŞİLGİRESUN İLKÖĞRETİM OKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman FİDAN YILDIZ.
MERKEZİ SINAV SİSTEMİ 2014 TEOG
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
ÇAKIR ORTAOKULU Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
Türklerde Eğitimin Kısa Tarihi. İ slamiyeti kabul etmeden önce Türk toplulukları göçebe ve yarı göçebe biçimde yaşamlarını sürdürmekteydi.
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (TEOG) 2015 – 2016 Eğitim - öğretim yılından başlayarak altı temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından.
Misyon: Örgün öğretimde yeteneğine göre öğrencilerimizi yönlendirebilme, yaygın eğitimde sektörlerin ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmek, Okul öncesi.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
İMAM HATİP LİSELERİ VE ORTAOKULLARI
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
EĞİTİM DENETİMİ VE SORUNLARI
ORTAÖ Ğ RET İ M KURUMLARI BÜ Ş RA ATICI REHBER Ö Ğ RETMEN.
İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ.
8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN TARİHİ
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
Karşılaştırmalı Eğitim
SİMAV İBNİ SİNA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS2018). TEMEL YETERLİLİK TESTİ (ZORUNLU) ALAN YETERLİLİK TESTİ.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ
Sunum transkripti:

ORTAÖĞRETİM REFORMLARI HAZIRLAYAN Ayhan YILDIRIM 070650003

“Reform” kavramı eğitim tarihinde eğitim sistemleri içerisinde sıkça karşılaşılan bir kavramdır. Öyle ki ilk çağdan günümüze eğitim sistemleri içerisinde çok sayıda reform hareketleri yaşanmıştır. Türk eğitim sisteminde ise bu hareketlilik özellikle medrese eğitiminden günümüz eğitim anlayışına geçiş sürecince sıklıkla yaşanmıştır.

Osmanlı imparatorluğunun son döneminde yapılan yeniliklerin içine eğitim-öğretim alanındaki yenilikler de katılmıştır. “Özellikle II. Mahmud döneminde başlayan eğitim hareketleri dünya işlerinde başarı sağlayacak kadroyu yetiştirmek amacıyla köklü değişiklere neden olmuştur; ancak istenilen verim elde edilememiştir”(Er; 1999, 211)

Zamanla yapılan yenilikler eğitimin çeşitli kademelerinde görülmeye başlamıştır. İlk, orta, yüksek… gibi. Bunlardan biri de ortaöğretim reformudur.

Ortaöğretim reformu adı altında karşımıza çıkan en önemli yenilik hareketi belki de Galatasaray Sultanisinin(Mekâtib-i Sultaniye) kurulmasıdır.

1. Galatasaray Sultanîsi (1 Eylül 1868) (Mekteb-i Sultanî) “Gerçek anlamda kurulan ilk lisedir”(Akyüz; 1999, 145). “Dönemin batıya açılan kapısı olarak görülmekte olan kurumun öğretim dili Fransızca idi”(Koçer; 1991, 80).

Galatasaray sultanîsi kuruluşta iki temel amaç gütmektedir. “Müslüman-Hıristiyan bütün Osmanlı tebaasının memleket hizmetinde eşit şartlar ve sorumluluk alarak yetişmesi”(Akyüz; 1999, 145). “Osmanlı eğitim sistemine yabancı dilde öğretim yapan batı ölçülerinde ve yükseköğretime kaliteli öğrenci yetiştiren bir öğretim kurumu kazandırmak”(a.g.e.; 145).

“Bu okuldan mezun olanlar, tıbbiye – harbiye gibi yüksek okullara gidebilecekti”(Koçer; 1991, 80). “Sultanî 6 yıldı ve kısm-ı âdî adını taşıyan ilk 3 yılında idadî dersleri okutulacaktı”(Akyüz; 1999, 146). “Kısm-ı âlî adını taşıyan diğer 3 yılda ise edebiyat ve ulûm(müsbet bilimler) şubeleri oluşturuldu”(a.g.e.;147.)

Edebiyat sınıfı: Türkçe Fenn-i kitabet ve inşa, maani, Fransızca… Ulûm sınıfı: Hendese-i resmiye,menazır, cebir… !Sultanî öğrencilerinden ücret alınacak fakat okulların inşa masrafları saray tarafından ödenecekti.

2. Darüşşafaka (1873) Sultanî düzeyinde bir okul da İstanbul’da öğretime başlayan darüşşafaka’dır. “İstanbul’un ilk özel lisesidir”(Koçer; 1991, 116). “Cemiyet-i tedrisiye-i islamiyenin çabasıyla açılan darüşşafaka anasız, babasız, fakir çocukların alındığı önemli bir lise olmuştur”(Akyüz; 1999, 146).

“Sakızlı Esad Paşanın fikriyle Paris’teki okullar örnek alınarak açılmıştır. İstanbul’un en havadar yerinde Sultan Selim ile Fatih Camileri arasında her tarafa hakim bir tepe üzerine yapıldı”(Koçer; 1991, 73). “Önceleri, kurs şeklinde, din bilgileri, elifba, aritmetik dersleri verildi. Daha sonra dersler gelişerek, programa, ahlak, tarih, geometri, coğrafya, yazı, kur`an, kompozisyon, pratik bilgiler eklendi”(a.g.e.; 117).

3. İdadi Mektebler(1873) “1869 Nizamnamesinden sonra, idadilerin genel formasyon veren orta öğretim kurumları olarak açılması gündeme geldi. Her bin evli kasabada bir idadi açılacaktı. Bunların tüm giderleri hazineden karşılanacaktı. 3 sınıf üzerinden ders yapacak olan programında din derslerine hiç yer verilmemiş, daha çok fen derslerine önem verilmişti”(Koçer; 1991, 130-131).

“1878-1908’de Eğitim” (Akyüz, 1999, 196) Birçok meslek ve sanat okulu açılmıştır. Sağır, dilsiz ve körler için okul açılmıştır. Yerli ve yabancı özel öğretim büyük gelişme göstermiştir. Nicelik artmış ama nitelikte aynı başarı gösterilememiştir. Programlarda sık sık değişiklik yapılmış, din ve ahlak ders saatleri artırılmıştır.

HEYET-İ İLMİYE TOPLANTILARINDA ORTAÖĞRETİM

I. Heyet-i İlmiye (15 Temmuz 1923) ““Sultanî” adı “lise” olarak değiştirilmiş”(Ergün; 1997, 96). “Hususi dairedeki kız ve erkek okulları ile idari bütçedeki 30 adet idadi genel bütçeye alınmış”(a.g.e.; 96). “Liseler bir ve iki devreli olarak iki kademeye ayrılmıştır; bir devreli liseler ortaokul haline gelmiş”(a.g.e.; 96)

II. Heyet-i İlmiye (Nisan 1924) “İlköğretim beş yıl olarak kabul edildi, buna bağlı olarak lise öğretimi 3+3 yıl olarak kararlaştırıldı”(Ergün; 1997, 96). “Lise ve ortaokul ayrılarak sadece son 3 yıl lise eğitimi olarak kabul edildi, böylece Fransa örneğine göre kabul edilmiş olan ortaöğretim birliği parçalanmış oldu”(a.g.e.; 96). “Müfredat programları da Belçika örneğine göre yeniden düzenlendi”(a.g.e.; 96).

III. Heyet-i İlmiye (Aralık 1925- Ocak 1926) Liselerin belirli bir merkezde çoğaltılarak takviye edilmesi. Öğretmen okullarının takviye edilerek çoğaltılması. Meslek liselerinin takviye edilerek çoğaltılması. Yatısız ortaokulların, karma okullara çevrilmesi kararları alındı.

SONUÇ/ DİKKAT! “Mekteplerimizde yetişen gençliğin ruhunu yokladığımız zaman kısaca”(Topçu; 1998, 75). Bugünün genci idealsizdir; hayallerden kaçar. Bugünün genci hayat adamıdır, hayatın demir örsünde dövülmüş, avare, lakayt, pişkin bir mizacın sahibi olmuştur. Gencimizin inançları, ıztırabı yoktur; pozitivisttir, tecrübeye dayanır.

KAYNAKLAR Akyüz, Yahya(1999); Türk Eğitim Tarihi, Alfa Yayıncılık, Ankara. Er, Hamit(1999); Osmanlı Devletinde Çağdaşlaşma ve Eğitim, Rağbet Yayınları, İstanbul. Ergün, Mustafa(1997); Atatürk Devri Türk Eğitimi, Ocak Yayınları, Ankara. Koçer, Hasan Ali(1991); Türkiye’de Modern Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi, MEB Yayınlar, İstanbul. Topçu, Nurettin(1998); Türkiye’nin Maarif Davası, Dergah Yayınları, İstanbul.