KESİRLERİ TANIYORUM Kesir nedir? Kesir çeşitleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
4. SINIF HAZIRLAYAN: NAZAN AKDAĞ
Advertisements

KESİRLER.
KESİRLERDE DÖRT İŞLEM a) Paydası eşit basit kesirlerde toplama işlemi: PAY ile PAY toplanır, PAYA yazılır,ortak PAYDALARDAN biri aynen yazılır.
Kesirlerle Çarpma İşlemi
BİR BASİT KESRİ SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERİRKEN
HAZIRLAYAN İHSAN DURAK
Kesirler 1/2 1/8 1/3 6/8 3/4.
RASYONEL SAYILAR Q.
MERAM HASANKÖY İLKOKULU KESİRLER
RASYONEL SAYILAR.
Kesir herhangi birşeyin bir parçasını tanımlar.
Paydası 10 olan basit kesirler
ONDALIK KESİRLER Paydaları 10, 100, … olan kesirlere ondalık kesirler denir. Paydası 10, 100,… olan basit, bileşik ya da tam sayılı bir kesir ondalık kesre.
ONDALIK KESİR.
Tarafından Yayınlanmaktadır.
Tarafından yayınlanmaktadır
KESİRLER.
KESİR ÇEŞİTLERİ 1- Basit Kesirler +(Birim Kesirler)
KESİRLER.
KESİRLER.
Rasyonel Sayılarla Çarpma Ve Bölme İşlemi
KESİRLER.
KESİRLER.
TAMSAYILI KESİRLERİ BİLEŞİK KESİRLERE ÇEVİRME
ONDALIK SAYILAR Her kesir sayısı aynı zamanda bir ONDALIK SAYIDIR.
Denk Kesirler Aşağıdaki şekilleri inceleyelim
Aşağıda bir tam elma eş parçalara
KESİRLERİ TANIYALIM….
MATEMATİK İlköğretim 2 KESİRLER.
KESİRLER Aslında her bir doğal sayı aynı zamanda bir kesir sayısıdır.
2. Tam sayılı Kesirler Basit Kesirlere bir veya daha fazla bütün eklenen kesirlere Tamsayılı Kesir denir. Tam Kısım Pay Kesir Çizgisi Payda.
KESİRLER.
Kesirleri Birbirine Çevirme
RASYONEL SAYILARLA BÖLME İŞLEMİ
KESİRLER KESİRLER SİMGE SEVİM
KESİRLER KESRİN TANIMI KESİR ÇEŞİTLERİ a)BİRİM KESİR b)BASİT KESİR
Elif ÇAĞLAYAN Humayla ÖNDER Gamze Nur AYDIN Gülfer YÜKSEKDAĞ
MATEMATİK DERS: KONU: KESİRLER ÜNİTE 5 SÜRE :40 DAK.
KESİR ÇEŞİTLERİ Kesirler 3 çeşittir: 1) Basit Kesir 2) Bileşik Kesir
RASYONEL SAYILAR Q.
BASİT KESİR NEDİR ? BİR BÜTÜNÜN EŞİT OLARAK AYRILMIŞ HER BİR PARÇASINA KESİR DENİR. BUNU ; MATEMATİKTE RAKAMLARLA VE ŞEKİLLERLE İFADE EDERİZ.
KESİRLER KONULAR: Kesirler Kesirlerin Okunuşu Kesir Çeşitleri Kesirlerin Karşılaştırılması ALIŞTIRMALAR:
Bileşik Kesirler ● Payı paydasına eşit ya da payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir , , , , , ● Yukarıdaki.
KESİRLER Kesir Çeşitleri Birim Kesirler Basit Kesirler
HAZIRLAYAN TUĞÇE GÜLTAÇ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ
Bileşik ve Tam Sayılı Kesirler
KESİRLER.
İÇİNDEKİLER SY SAYFA 31 SAYFA 32 SAYFA 34 SAYFA 35 SAYFA 5 SAYFA 36
İÇİNDEKİLER Birleşik kesirleri tam sayılı kesre çevirme
RASYONEL SAYILAR GÖKHAN YEŞİLYURT.
KESİRLERDE İŞLEMLER.
Paydası bir basamaklı olan kesirler basit kesirler
KESİRLER.
KESİRLER Bir bütünün eş parçalarını gösteren,a/b şeklinde yazılabilen ifadelere kesir denir.
RASYONEL SAYILAR Q.
Kesirlerde Toplama - Çıkarma İşlemi
Kesirlerde Karşılaştırma ve Sayı Doğrusunda Gösterme
KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ
Denk Kesirler ● Bir kesrin pay ve paydası aynı sayma sayısı ile çarpılırsa kesrin değeri değişmez. kesrinin paydasını 2 ile çarpalım: kesrinin paydasını.
RASYONEL SAYILAR.
RASYONEL SAYILAR.
KESİRLERDE TOPLAMA İŞLEMİ
ONDALIK KESİR.
KESİRLERDE ÇARPMA İŞLEMİ
KONU:KESİR-KESİR ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
KESİRLER Hikmet SIRMA.
RASYONEL SAYILAR MATEMATİK 7 A-) RASYONEL SAYILARDA ÇIKARMA İŞLEMİ
Kesirler Oran Kesirlerle İşlemler Ondalık Gösterim.
 KESİR NEDİR?  Bir bütünün eş parçalarını ifade etme şekline kesir ile gösterim denir. Kesir oluştururken pay, payda ve kesir çizgisi.
7. SINIF MATEMATİK İRFAN KAYAŞ.
Sunum transkripti:

KESİRLERİ TANIYORUM Kesir nedir? Kesir çeşitleri Kesirlerin sayı doğrusunda gösterimi Kesirlerde genişletme ve sadeleştirme işlemleri Kesirlerde sıralama SAMİM BENAN ÇAKIROĞLU

KESİR NEDİR? Aşağıdaki şekillerde bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını ve parçalardan kaçının boyandığını yazınız.

Kesir Bir bütünün eş parçalarından kaç tanesinin alındığını ifade etme şeklidir. a ve b birer doğal sayı ve b sıfırdan farklı olmak üzere kesirler aşağıdaki gibi gösterilir.

Kesir Pay ( Bütünün eş parçalarından kaçının alındığını gösterir.) Pay ( Bütünün eş parçalarından kaçının alındığını gösterir.) Pay ( Bütünün eş parçalarından kaçının alındığını gösterir.) Kesir Çizgisi Kesir Çizgisi Kesir Çizgisi Kesir Çizgisi Kesir Çizgisi Payda (Bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir.) Payda (Bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir.) Şimdi yukarıdaki bilgilerden yararlanarak bize verilen şekillerin kesir karşılığını yazalım.

Kesir ile gösterelim

KESİR ÇEŞİTLERİ Kesirler 3 çeşittir. Bunlar; Basit Kesir Bileşik Kesir Tam sayılı Kesir Konuyu incelemek için başlıkların üstüne tıklayınız.

BASİT KESİR Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesirler denir. Aşağıdaki örnekleri inceleyerek siz de basit kesir örnekleri yazınız.

BİLEŞİK KESİR Payı paydasından büyük, ya da paydasına eşit olan kesirlere denir. Aşağıdaki örnekleri inceleyerek siz de bileşik kesir örnekleri yazınız.

TAM SAYILI KESİR Kesir kısmından önce bir tam sayı bulunan kesirlere denir. Aşağıdaki örnekleri inceleyerek sizde tam sayılı kesirler yazınız.

SORU ve basit kesir ise a ifadesinin yerine gelebilecek sayıları bulunuz. Çözüm: a > 3 olduğu için 1,2,3 değerlerini alamaz. Kesrimiz basit kesir olduğu için 7 ve 7’den büyük değerleri alamaz. Cevap 4,5 ve 6 değerleridir.

Bileşik kesri tam sayılı kesre çevirme Bileşik kesri tamsayılı kesre çevirmek sayı doğrusunda gösterim yaparken çok işimize yarayacak. Bölme işlemini yapmayı bilen herkes bunu başarabilir. Örneği inceleyelim. Önce 8’i 5’e bölelim. PAYDA 8 5 5 1 3 TAM KISIM PAY 3 Tam sayılı kesrimiz 1 olur. 5

Tam sayılı kesri bileşik kesre çevirme Örneği inceleyelim. 3 2 5 Yukarıdaki tam sayılı kesri bileşik kesre çevirirken önce payda ile tam kısmı çarparız. Sonra bulduğumuz sonuca payı ekleriz. Payda aynen yazılır. 5 x 2 = 10 10 + 3 = 13 3 13 2 = 5 5

KESİRLERİN SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERİMİ Bu konuda öncelikle kesrin kısımlarının ne anlama geldiğini hatırlayalım. 3 Burada bütün 4 eş parçaya ayrılmış, parçalardan 3 tanesi alınmıştır. Sayı doğrusunu düşünürsek aralıkları 4 eş parçaya bölmemiz 3 eş parçayı al- mamız gerekir. Şekli inceleyiniz. 4 NOT: Basit kesirlerin hepsi 0 ile 1 arasındadır.

Şimdi de bir bileşik kesir örneği yapalım. Kesrimiz olsun. Kesre bakarsak her aralığı 5 eş parçaya bölmeliyiz. 0 noktasından başlayıp 11 parça almalıyız. Şekli inceleyiniz. Şimdi siz de bu kesri tam sayılı kesre çevirin. Ne fark ettiğinizi arkadaşlarınızla paylaşın. 11 5

KESİRLERDE SADELEŞTİRME VE GENİŞLETME Aşağıdaki iki şekli kesir olarak ifade ediniz. Sizce bu iki kesir eşit midir?

KESİRLERDE SADELEŞTİRME VE GENİŞLETME Bir önceki sayfada dikkat ederseniz kesirlerin belirttiği bölgeler eşit büyüklüktedir. Bir kesrin hem payı hem paydası aynı sayı ile çarpılırsa bu işleme genişletme denir. Az önceki şekilde kesrimiz 2 ile genişletilmiştir. Aşağıdaki işlemi inceleyiniz. Sadeleştirmenin ne demek olduğunu tartışınız. 1 Kesrini 2 ile genişletirsek; 2

KESİRLERDE SIRALAMA Aşağıdaki verilen şekilleri kesir olarak ifade ediniz. Sizce hangi kesir daha büyük? Nedenini açıklayınız.

KESİRLERDE SIRALAMA Bir önceki sayfada şekillerin ifade ettiği kesirleri yazarsak paydalarının eşit olduğunu fark ederiz. Dikkat edersek 2. şekilde daha çok parçamız boyalı. Yani 2. kesir daha büyük. Burada ne fark ettiniz? Olduğuna dikkat ediniz.

KESİRLERDE SIRALAMA Bir önceki örneğe dikkat ederseniz paydalar eşitse paylara göre sıralamamız yeterli oldu. Buna göre aşağıdaki kesirleri büyükten küçüğe doğru sıralayınız.

KESİRLERDE SIRALAMA Peki paydalar aynı olmasa ne yapardık? Daha önce genişletme ve sadeleştirmeyi görmüştük. Paydaları eşit hale getirebiliriz. Aşağıdaki kesirleri sıralayalım.

KESİRLERDE SIRALAMA Önce verilen kesirlerin paydalarını eşitlememiz lazım. 2 ve 3 sayıların en küçük katı 6 olduğu için 6 sayısına eşitleyeceğiz. Yani kesirlerimizi genişleteceğiz. 1. Kesri 2 ile genişlettik. 2. Kesri 3 ile genişlettik.

....SON.... BAŞARILAR DİLERİM….