Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kesirler Oran Kesirlerle İşlemler Ondalık Gösterim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kesirler Oran Kesirlerle İşlemler Ondalık Gösterim."— Sunum transkripti:

1

2 Kesirler Oran Kesirlerle İşlemler Ondalık Gösterim

3 Kesir Nedir?  Kesir: Bir bütünün eş parçalarını gösteren, a/b şeklinde yazılabilen ifadelere kesir denir. Kesirleri gösterirken ortaya kesir çizgisi çizilir, çizginin üstünde pay, altında payda olur.  Kesirler içlerinde üçe ayrılırlar. Bunlar; 1-Basit Kesir 2-Bileşik Kesir 3-Tam Sayılı Kesir

4 A)Basit Kesir;  Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denir.

5 B)Bileşik Kesirler;  Payı paydasına eşit veya payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir.

6 C)Tam Sayılı Kesirler;  Bir tam sayı ve bir basit kesir ile ifade edilen kesirlere tam sayılı kesir denir.

7 Oran Nedir?  ORAN NEDİR? Aynı veya farklı birimle ölçülen iki çokluğun birbirine bölünerek karşılaştırılmasına oran denir. ÖRNEK: Aşağıdaki oranları yazalım. 3 sayısının 5 sayısına oranı: 35 12 elmanın 2 elmaya oranı: 122 9 kız bulunan 15 kişilik sınıfta kızların erkeklere oranı: 96 NOT: a sayısının b sayısına oranı ab şeklinde gösterilebildiği gibi a:b şeklinde veya ab şeklinde de gösterilebilir.

8 Birimli ve Birimsiz Oran  BİRİMLİ ORAN: Farklı birimlere sahip iki miktarın karşılaştırılması ile elde edilen orana birimli oran denir.  BİRİMSİZ ORAN: Aynı birimlere sahip iki miktarın karşılaştırılması ile elde edilen orana birimsiz oran denir.

9 Kesirlerle İşlemler: (Toplama ve Çıkarma)  PAYDALARI EŞİT OLAN KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ Paylardaları eşit olan kesirlerde toplama ve çıkarma işlemi yaparken paylar arasında işlem yapılır ve sonucun payına yazılır, ortak olan payda ise sonucun paydasına yazılır.  Paydaları eşit iki kesri toplama örneği: Paydaları eşit iki kesri çıkarma örneği:

10 Kesirlerle İşlemler (Çarpma ve Bölme) KESİRLERDE ÇARPMA İŞLEMİ Kesirlerin çarpma işleminde paylar paylar ile çarpılır, paydalar paydalar ile çarpılır. KESİRLERDE BÖLME İŞLEMİ Kesirlerde bölme işlemi yapılırken, birinci kesir aynen yazılır. İkinci kesir ters çevrilir. Böylece işlem tersine döner. Yani çarpma işlemine döner.

11 Ondalık Gösterim

12 Oranla İlgili Testler

13 Kesirlerle İlgili Testler

14 Kesirlerle Sıralama

15 Kaynakça Bölümü

16 Bu Slaytta Emeği Geçenler  ZEYNEP EBRAR AĞARLI  Dönay Gül Gökçe


"Kesirler Oran Kesirlerle İşlemler Ondalık Gösterim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları