KAMU ÖLÇMELERİ DERSİ ÖDEVİ MEHMET ÇAKMAK 081205061.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ulusal Afet Müdahale Yapılanması ve SAR Operasyon Yönetimi
Advertisements

DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Düzenlemesi Çalışmalarında Yaşanan Güçlükler(Öncesinde ve Sonrasında) Ödev NO:11 DERS SORUMLUSU :Doç.Dr.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTUNUN İNCELENMESİ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA MESLEK GRUPLARI
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ
TOPRAK KORUMA, ARAZİ KULLANIMI VE TOPLULAŞTIRMA
AVRUPA DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI VE TÜRKİYE İLE OLAN UYGULAMA FARKLILIKLARI Hazırlayan Buğra İlhan Dersin Sorumlusu Doç.Dr.Tayfun Çay.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
altyapI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YILI ÇALIŞMALARI
KURUMUMUZCA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER;
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Köy ? Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfüs özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğuna sahip kırsal yerleşim birimleridir. Ekonomik.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA PROJE MALİYET HESABI
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
TOPRAK KORUMA KONUNU YÖNETMELİĞİ VE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
KAMULAŞTIRMA AMAÇLI ARAZİ TOPLULAŞTIRMA (KAAT) ÇALIŞMALARI
HAZIRLAYAN:SEDA KILIÇ ARAZ İ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER (YAPIMDA VE SONRASINDA)
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Avrupadaki Arazi Toplulaştırma Çalışmaları ve Türkiye ile Olan Uygulama Farklılıkları DERS SORUMLUSU : ALİ ERDİ.
Belediyelerin kentsel yönetim ve denetimine destek olmak üzere tasarlanmış, kentle birlikte yaşayan Coğrafi Bilgi Sistemidir. Kapsamında kentin tüm harita,
Kırsal Yerleşme Planlaması Yar. Doç. Dr. H. Eylem POLAT
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
SORUMLU ÖĞRETİM ELEMANI
GÜNÜMÜZDE İDEAL BİR ARAZİ DÜZENLEME NASIL OLMALIDIR?
AL İ BÜYÜKKARAKURT  Artan nüfus ve beslenme ihtiyacı, daha fazla tarımsal ürün elde etme gerekliliğini doğurmuştur. Toprak kaynaklarının sınırlı.
Günümüzde İdeal bİr Arazİ Düzenleme nasIl olmalIdIr
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA ÖN ETÜD RAPORLARININ HAZIRLANMASI VE ÖNEMİ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİ
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ). İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ) Belediye meclisimizin muhtelif oturumlarında gündeme alınarak komisyonumuza havale.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTU
KURAKLIK VE KORUNMA.
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ
ARAZİ TOPLULASTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİN
KAMU ÖLÇMELERİ DERSİ ÖDEVİ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA PROJELERİ ÖN ETÜT RAPORLARININ HAZIRLANMASI VE ÖNEMİ YUSUF VAY
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
BATILI ÜLKELERDE ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARININ TARİHÇESİ
ÖZEL AMAÇLI YAPILAN ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ
Arazi nedİr ? Arazi; yeryüzünde yaşayan tüm canlılar için vazgeçilmez en değerli kaynaklar arasında yer almaktadır. Arazi; tarih boyunca tüm canlıların.
GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE'DE YAPILAN ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
KAMU ÖLÇMELERİ ÖDEVİ Doç.Dr.Tayfun ÇAY İskender ÖZCAN
HAZIRLAYAN TURGAY EKŞİ
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
T.C SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
KAMU ÖLÇMELERİ ÖDEVİ Ödevin Konusu :
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Su Kaynakları Potansiyeli ve Kullanımı
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
Milli ekonominin temeli ziraattir. Bunun içindir ki, ziraatte kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar,
2. BÖLÜM SULAMA SİSTEMLERİ
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Toplulaştırmasını gerekli kılan nedenler ve Arazi Toplulaştırmasının faydalarının araştırılması DERS SORUMLUSU.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
K ONU : 14 T OPRAK TOPLULAŞTıRıLMASı TÜRKIYE ’ DEKI UYGULAMALARı.
Toprak toplulaştırılması,toprağın işletmecilik yönünden çok parçalara bölünmesinin sakıncalarını gidermek için alınması gerekli önlemler olarak anlaşılmaktadır.Toprak.
KADASTRO
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
Türkiye’de Arazi Kullanımı
TARIM ARAZİLERİNİN KAMULAŞTIRMA BEDELLERİNİN TESPİTİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ TEMEL YASAL DAYANAKLARI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Sunum transkripti:

KAMU ÖLÇMELERİ DERSİ ÖDEVİ MEHMET ÇAKMAK 081205061

ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER

Arazi toplulaştırması kısaca “Kırsal Alan Düzenlemesi”dir Arazi toplulaştırması kısaca “Kırsal Alan Düzenlemesi”dir. Bu düzenleme içerisinde; tarımsal alt yapı hizmetlerinden (sulama, drenaj, yol) köy imar planlarına, sosyal ve kültürel tesislerden sağlık tesislerine kadar bir planlama ve uygulama söz konusudur.

Geniş anlamda arazi toplulaştırması hem tarımsal alt yapı, hem de kırsal alt yapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi ile mümkündür.

GENEL HATLARIYLA SIRALARSAK

Türkiye’de Günümüzde Düzenleme Çalışmalarındaki Hedefler ve Götürülecek Hizmetler 3083 SAYILI KANUN ARAZİ TOPLULAŞTIRMA TÜZÜĞÜ 1) ARAZİ DAĞITIMI ve KİRALAMA 2) KÖY GELİŞME ALANI DÜZENLENMESİ 3) TOPRAK TAHSİSİNİ DÜZENLEMEK 4) PASİF KAMULAŞTIRMA 5) ARAZİ TOPLULAŞTIRMA 6) ARAZİ İYİLEŞTİRME 7) ÜLKE TOPRAKLARININ VERİMLİ İŞLENMESİ

Günümüzde arazi toplulaştırma çalışmaları, daha ziyade geniş anlamda uygulanmakta ve şu hususları kapsamaktadır; 1 - Fazla parçalanmış, dağılmış arazilerin modern işletmecilik esaslarına göre birleştirilmesi. 2 - Tarla içi yol şebekesinin, yüzey tahliye sisteminin ve sulama tesislerinin inşası. 3 - Gerekli arazi tesviyesi ve toprak ıslahının yapılması. 4 - Köylerin yeniden düzenlenmesi, çevre planlanması, kanalizasyon, elektrifikasyon hizmetlerinin yapılması, iskan, arsa isteklerinin karşılanması. 5 - Kırsal alanın korunması ve yeşil alanların düzenlenmesi.

6 - Kırsal alandaki yerleşim yerleri ve toprakların rüzgar ve taşmalardan korunması için gerekli önlemlerin alınması. 7 - Spor sahaları, parklar, yüzme havuzu, bayram-pazar yeri, çocuk bahçesi, okul, sağlık ocağı ve kooperatif binası gibi sosyal hizmet tesisleri için gerekli arazileri, toplulaştırma planları içinde kamulaştırma yapılmadan temin edilmesi. 8 - İşletmelerin ıslahı, yeniden düzenlenmesi, verimli bir şekilde çalışmalarının temini için gerekli tedbirlerin alınması. 9 - Köy içi yollarının tanzimi, çiftlik binalarının ıslahı veya yeniden yapılması, içme suyu, elektrik, telefon gibi vasıtaların temini. 10- Baraj, karayolu, demiryolu, hava alanları, sanayi ve turizm tesisleri için gerekli arazilerin ayrılması.

1-) YASAL PROBLEMLER Ülkemizde bir taraftan büyük harcamalar yapılarak toplulaştırma projeleri uygulanırken diğer taraftan Medeni Kanunu’muzun Mirasla ilgili hükümleri gereği arazi parçalanmasına seyirci kalınmaktadır…

Yani her yıl toplulaştırılandan daha fazla arazi parçalanmakta ve bu kısır döngü devam etmektedir. bu durum düzeltilmeli ve medeni Kanunu’muzun ilgili hükümleri değiştirilmelidir.

2) YÖNETSEL PROBLEMLER Arazi toplulaştırma çalışmalarının yürütülmesi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü gibi bir çok kamu kuruluşunun çalışmaları ve uygulamaları ile ilişkilidir

Hemen hemen her biri bir başka bakanlığa bağlı ve çok farklı yasal düzenlemeler ile yönetilen ve çok farklı önceliklere sahip bu kuruluşlar arasında koordinasyon ve uyumu gerçekleştirmek oldukça zor olup, bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Benzer konularda çalışan kurumları birleştirmek gerekir.

3) TEKNİK PROBLEMLER Toplulaştırma çalışmalarının yapılabilmesi için kadastro çalışmalarının tamamlanması veya yapılmış olan kadastro çalışmalarının amaca uygun olması gerekir. Mevcut kadastro pafta ve kayıtlarının önemli bir kesimi toplulaştırma çalışması için yeterli değildir.

Haritaların önemli bir kısmı 1/5000 ölçekli STK niteliğinde olmayıp, yine haritaların bir kısmı ise güncelliğini kaybetmiş ve zemine uymamaktadır. Malik kayıtlarında hatalar söz konusudur.

4) FİNANSAL PROBLEMLER Arazi toplulaştırma projeleri için ayrılan yıllık ödenekler en fazla 30.000 hektar alanın arazi toplulaştırmasına yetecek miktardadır. Halbuki yılda ortalama 80-90 000 hektar alan yeni sulamaya açılmaktadır.

Bu durum dikkate alındığında her yıl 100 000 hektar alana toplulaştırma hizmeti götürmeye yetecek miktarda, bu projelere ödenek ayrılması gerekmektedir.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI ÖNCESİ VE SONRASI

Arazi toplulaştırma çalışmaları sonrasında yaşanan sorunlar;

1)Tüm yatırım ve uygulamalara altlık oluşturan Tapu ve Kadastro çalışmalarını çok amaçlı kullanmak üzere bir CBS sistemi kullanılmadığından koordinasyon eksikliği yaşanmaktadır.

2) Ayrıntılı toprak etütleri yapılmadığından malikler arasında hakçalı bir değişim gerçekleştirilmemiş oluyor bu da çeşitli problemler doğurmaktadır.

3-Tapu kayıtlarındaki malik numarası ve vatandaşın TC kimlik numarası uyuşmadığından belirsizlikler ortaya çıkabilmektedir,bu ve benzeri problemleri ortadan kaldırmak için;

>Çok amaçlı bir CBS sistemi kullanılmalı,

> Ayrıntılı toprak etütleri yapılmalı,

> Ülke düzeyinde arazi kullanım planlaması yapılarak tarım,sanayi,kentsel alan ve doğal yaşamı koruma alanları ile bunlar arasındaki ulaşım alanları belirlenmeli,

> Tapu kayıtlarındaki malik numaraları ve vatandaşlık numaraları birleştirilmeli

> Arazi kullanımı ve düzenleme işleri birlikte düşünülmeli,tüm ülke düzeyinde geçerli olacak yasal temeller oluşturulmalı,

> Kuruluşlardaki benzer yetki ile donatılmış birimler birleştirilerek tek bir örgüt haline getirilmeli,

> Toplulaştırma geniş anlamda ele alınarak köy yenilemeleri ve kırsal alana yönelik tüm hizmetler toplulaştırma kapsamında yürütülmelidir....

Arazi toplulaştırması (ZİYA PARLAK) KAYNAKÇA: Arazi toplulaştırması (ZİYA PARLAK) SAMSUN İLİ BAFRA OVASI ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI PROJESİNDE ÇİFTÇİ DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ VE PROJENİN SOSYO-EKONOMİK YARARLARI Doç. Dr. Murat SAYILI , Kadir EKİNCİ