RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

EĞİTİMDE ÖLÇME & DEĞERLENDİRME -12-
GİRİŞ BÖLÜM:1-2 VERİ ANALİZİ YL.
Işık Dalgalarının Girişimi - Kırınım
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
BULUTLAR… Oluşumları ve Tipleri.
Yıldız Kümeleri Yıldızların yalnızca 10 pc uzaklıktaki parlaklıklarını karşılaştırabildiğimiz gibi aynı uzaklıktaki yıldızların parlaklıklarını da karşılaştırabiliriz.
ÇİFT YARIKTA GİRİŞİM YOUNG DENEYİ.
IŞIK YOKSA RENK YOKTUR! Cisimler üzerlerine düşen ışığı yansıttıkları zaman onları görür ve rengini söyleriz. Eğer ışık yoksa renk de yoktur.
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
HARİTA BİLGİSİ.
BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
Zamanı Ölçme Yıl Ay Hafta Gün
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
RİZE ÜNİVERSİTESİ BAHAR YARI YILI MATERYAL DERSİ
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ASAL SAYILAR VE ÇARPANLARINA AYIRMA
SAATLER Zamanı ölçmek için kullanılan ölçme aracı SAATTİR.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
KOLLOİDAL SİSTEMLERDE IŞIK SAÇILMASI
KONU KESİRLER BASİT KESİR GJFX BİLEŞİK KESİR.
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
Uygulamalı Örneklem Seçimi
AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ ÇİFT YILDIZLAR.
1/20 GRAFİKLER Yandaki grafik, hangi çeşit grafiktir? Şekil Sütun Çizgi Daire KIZ ERKEK   Her resim 4 öğrenciyi gösteriyor A B C D.
Uzunluk ölçüleri Uzunluğu ölçtüğümüz araç metredir.
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
Atmosferin Katmanları
ÖRTEN ÇİFT YILDIZLARIN IŞIK EĞRİSİ ANALİZİ
KONU:SÜPERNOVALARIN PATLAMA GÜCÜ KONU:ÜSTNOVALARIN PATLAMA GÜCÜ HAZIRLAYAN VE SUNAN: FARUK YAZĞAN.
Cepheid Çiftlerinde Kütle Oranı. “Cepheid”ler ˙ Dönemsel parlaklık değişimi... ˙ Dönem -parlaklık ilişkisi Leavitt (1912)....Magellan bulutunda...
METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
DÖNEM DEĞİŞİMİ ANALİZİ
ÇEMBER.
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU
FONKSİYONLAR f : A B.
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLARDA
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
T M SAYI AR Z.
BÖLÜM 18: Asit-Baz Dengeleri, Ek Konular
Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu
Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa.
KÜMELER.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
Yıldızlar.
DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
BASED SPACE SOLAR ENERGY UZAYA KONUŞLANMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ.
Evren ve Yapıtaşları Tuncay Özdemir
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
Bulut çeşıtlerı.
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
6. Frekans Tanım Bölgesi Analizi
Sunum transkripti:

RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR TUBA ÇETİN 1051410159

GENEL ÖZELLİKLERİ RR Lyrae yıldızlarının mutlak parlaklığı bilinmemektedir. Dönemleri 0.2-1.0 gün arasında değişen, özel, bünyesel değişen bir yıldız türüdür. En çok rastlanan değişen yıldız türüdür. Tayf türleri A0-F0 aralığındadır. Küme değişenleri olarak bilinen RR Lyraelerin mutlak parlaklıkları 0m bölgesindedir. UX Nor bilinen en uzun dönemli RR Lyrae yıldızıdır. Dönemi 2.4 gün bölgesindedir

Hidrojen merkezden dışa dogru genişlemekte ve merkezde helyum karbona dönüşecek şekilde nükleer füzyon süreçleri olmaktadır. Hertzsprung-Russell diyagramında küresel küme diyagramının karakteristiği olan yatay kol üzerinde bulunurlar.

GÖKBİLİMİNDEKİ ÖNEMİ H. Shapley küresel kümelerin dağılımını incelemiş büyük çoğunluğunun yay takım yıldızı doğrultusunda toplandığını görmüş ve bu RR Lyrae türü değişen yıldızları görünür parlaklıklarına göre sınıflara ayırmış ve her parlaklıkta kaç yıldız olduğunu saymıştır. Yatay eksene görünür parlaklık, düşey eksenede yıldız sayısını yerleştirmiş ve 17m-18m görünür parlaklığında yıldızların maksimum olduğunu saptayarak şu sonuca varmıştır : Bu görünür parlaklıktaki RR Lyrae’ ler gökada merkezinde bulunmaktadır.

RR LYRAE’ LERİN DÖNEM DAĞILIMI Yüksek metal bolluğuna sahip kümelerde, RR Lyrae türü değişen yıldızlara rastlanmamaktadır. Gökada ve farklı metal bolluğuna sahip kümelerdeki dönem dağılımı belirgin farklar farklar göstermektedir. Bu da RR Lyrae yıldızlarının tamamıyla homojen bir grup meydana getirmediğini gösterir Bu yıldızlar başlangıçta çok farklı süreçler sonucu oluşur.

RR LYRAE YILDIZLARININ SINIFLANDIRILMASI Işık eğrilerinin özelliklerine göre sınıflandırılabilirler. Bu alt sınıflar a, b, c olarak ayrılırlar. Bu sınıflarda kısaca RRa, RRb, RRc olarak gösterilir. a türünden RR Lyrae’ lerin dönemi 0.48 gün, b türünden olanlarında 0.32 gün mertebesinde olmaktadır. a türlerinin sayısı, diğer türlerin sayısının yaklaşık 4 katıdır. Lub tarafından yapılan araştırmada 90 tane RR Lyrae yıldızı için 6 renkte ışık eğrileri elde edilmiştir.

Bu alt sınıflamayı Bailey yaptığı için a, b, c türlerine aynı zamanda Bailey türü denir. a ve b türleri yalnız genlik bakımından farklıdır. c türü yıldızlar ise sinüs biçiminde ışık değişimi gösterirler. b türü yıldızların genlikleri küçük, dönemleri uzundur.

FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ RRab türü yıldızlar, tüm türden degişen yıldızlar arasında en homojen tür olarak görülüyordu. O nedenle öbek II bölgelerinin iyi bir belirteci olabilecekleri ve gökadanın yapısının anlaşılmasında iyi rol oynayabilecekleri düşünülüyordu. Bu yıldızların salt parlaklıkları Mv=μ 0.6 μ 0.3, Mb=+1.0 bölgesinde olup döneme zayıf bir biçimde bağlıdır. RRa türü yıldızların çoğunda H soğurma çizgilerinden elde edilen tayf türü maksimum parlaklıkta A7, minumum parlaklıkta F5 bölgesindedir.

CaII nin K çizgisinden elde edilen tayf türü, yıldızdan yıldıza değişiklik göstermektedir. Metal ölçeği için Preston minumum evresi için verilen; ΔS=10[sp(H)-sp((CaII)] ifadesi kullanılır. Burada; ΔS=0 durumu CaII çizgilerinin kuvvetli ve metal bolluğunun göreli olarak fazla olması anlamına gelmekte iken, ΔS=10 durumu ise bu çizgilerin zayıf ve metal bolluklarının az olması anlamına gelmektedir.

ATMOSFERİK ZONKLAMADAKİ DÜZENSİZLİKLER Gözlenen profillerin modelini yapabilmek için, fotosfer üzerindeki 40-50 atmosferik kütle katmanının dikkate alınması gerekli olmuştu. En yüksek atmosferik bölge, bu modellerde düşük yoğunluklu olarak düşünülmüştür. (zonklama evresine bağlı olarak logρ=-13 ile -15 arasında) Bu da Hα gibi profillerin hesaplanabilir olması anlamına gelmektedir. Bu, RR Lyrae'in Blazhko dönemi boyunca Hidrojen salma çizgisinin şiddetinin değişimi ile uyuşmaktadır.

İkincil şok, serbest düşen bir dış atmosferik katman ile, yukarı doğru hareket eden fotosfer katmanının çarpışmasına bağlıdır. Bu şok, metalik çizgilerin yarı genişliklerinin (FWHM) genişlemiş olması ve zayıf Hidrojen salmasının varlığı ile saptanmıştır.

RADYAL HIZ EĞRİLERİ Tam bir dönem içerisinde, 2 ayda üç tane birbirini izleyen hız değişimi görülmüştür. ψ=25.40 evresindeki üç gecelik gözlemde, gözlenen hız kayması ϕ=0.3 evresinde yaklaşık 4 km/sn. Yani bu kayma, tüm zonklama genliğinin % 7’si kadardır. Kayma aynı zamanda 0.6 – 0.8 zonklama evre aralığında görülen, çift hız maksimumu esnasında da görülmektedir. Eğri bozulmaları, bazen Blazhko fazındaki gibi büyük olmasına rağmen, örneğin ψ=15.42 ve ψ=25.40 eğrileri tamamen farklı şekiller göstermektedir

FWHM DEĞİŞİMİ Bu eğrilerde görülen birinci özellik, aynı şekilde davranarak (düşerek ve yükselerek), zonklama fazlarıyla beraber pik yapmalarıdır. İkinci özellik, dönme ve zonklama etkileri ile açıklanan, maksimum lüminosite (ϕ=0.00) den hemen sonra gerçekleşmeleri ve sonuncusu ise, (ϕ=0.70) ikinci şok diye adlandırılan, bir düşey şokun yayılması sebebiyle ikinci ivmelenme sırasında oluşur. FWHM fotosferde gerçekleşen türbülans, hız ve sıcaklık değişimine bağlıdır.

Zonklama yapan yıldızlardaki hız alanı değişimi, öncelikle şok dalgalarının atmosferde yayılması sırasında FWHM’de de değişikliğe sebep olur. Örneğin ϕ=0.80-0.90 arasındaki FWHM kayması, ψ=24.98 ve ψ=25.40da 6 km/sn. mertebesinde ve ψ=25.47de 10 km/sn yöresindedir.

KAYNAKLAR www.google.com.tr Vikipedia.org Ankara.edu.tr/ögrenci_tezleri www.ödevarsivi.com Yıldız astrofiziğine giriş cilt 1

http://www.oyun1game.com yayıncı TEŞEKKÜRLER