ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Advertisements

ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
AGORA Elektronik veritabanını açmak için bannere tıklayın.
Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
0 1 web ortamından gelen gelen bilgiler bilgiler Akademikkütüphanekaynakları eser 4000 yayın evi BTT ve Sosyal Sosyal Bilimler Bilimler Dünyanın.
Kütüphanemizin elektronik veritabanlarına üyelik süresi 2012 yılı için de devam edecektir. Bu veritabanlara ulaşabilmek için kütüphanemizin internet sayfasına.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
Kütüphanelerarası İşbirliğinin ABC’si
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ KULLANICI/KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUBU Kullanıcı/Kütüphaneci Eğitimi Grubu ANKOS çatısı altında 2002’de.
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 7. Yıllık Toplantısı 30 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz.
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ E-KİTAP ARAŞTIRMA GRUBU Asuman Akyüz Tuba Akbaytürk.
TÜRK ULUSAL SİTE LİSANSI (Turkish National Site License - TRNSL) Pamela Kontowicz Elektronik Kaynaklar Sorumlusu Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi.
ANKOS FİYATLANDIRMA MODELLERİ
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Halkla İlişkiler ve Halk Kütüphaneleri
Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
İstanbul Üniversitesi Mezun Takip Sistemi EYOKA
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
Doç. Dr. F. Kemal Sönmez Dr. Halit Apaydın Dr. Orgun Deveci
E- Ticaret Altyapısı.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI VE MESLEKİ AMAÇLAR
Yazılım Geliştirme Projesi
İLİMİZ DİĞER KÜLTÜR KAYNAKLARINDA OLDUĞU GİBİ KÜTÜPHANELER YÖNÜNDEN DE ZENGİN BİR GEÇMİŞE SAHİPTİR. HALK KÜTÜPHANESİ İLK DEFA ‘MİLLİ KÜTÜPHANE’ ADI İLE.
Medya ile ilişkiler Webinar-3 Kütüphan-e Türkiye Projesi Tanıtım Çalışma Grubu 23 Ekim 2014.
Web sayfamızda ( yerleştirilen "Elektronik Katalog" linkini ya da adresini açarak kütüphanemizde.
Web sayfamızda ( yerleştirilen "Elektronik Katalog" linkini ya da adresini açarak kütüphanemizde.
Web sayfamızda ( yerleştirilen "Elektronik Katalog" linkini ya da adresini açarak kütüphanemizde.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müzelerde Bilgi Hizmetleri: Müze Eğitimi, Müze kütüphaneleri.
Kütüphane ve Dokümantasyon
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Dijital kütüphane işlevleri
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
Sunum transkripti:

ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA

KULLANICI EĞİTİMİ SEMSA OLSEN GÜZİDE ÜLKER ÖZEN MÜNEVVER TONTA

KULLANICI EĞİTİMİ: Tanım Amaç Önem Kullanıcı Eğitim Materyalleri Kullanıcı Eğitiminde Hedef Kitle Sonuç ve Öneriler

Tanım: Kütüphane kullanıcılarına bilgi kaynaklarından en verimli şekilde yararlanmalarını sağlayacak bilgi ve beceriyi kazandırmak.

Amaç: Bilgi kaynaklarını tanıtmak, İçeriğini anlamalarına yardımcı olmak, Kaynaklar arasında doğru seçim yapmasına yardımcı olmak, Tarama yöntemlerini öğretmek,

Önem: Değişim çok hızlı, Kaynaklar hızla artıyor ve çeşitleniyor, Teknoloji değişiyor, Mevcut kaynakların yeni versiyonları ortaya çıkıyor, Kullanıcı düzeyleri ve ihtiyaçları farklı.

Eğitim programları; Hedef kitlenin ihtiyaçlarına hitap eden, İyi tasarlanmış, Anlaşılır, Kolay erişilebilen, Sürekli yenilenen.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri Kütüphane ve sınıf içi eğitim (Instruction) Kütüphane turları, Sanal Kütüphane turları, Temel kütüphane tanıtım rehberleri, Konu rehberleri, Veritabanı içerik rehberleri, Veritabanları kullanım kılavuzları, Internet Rehberi ve diğer yardımcı rehberler.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri: Kütüphane içi eğitim seminerleri (Instruction), Sınıf içi eğitim seminerleri.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri: Kütüphane Turları; –Yeni kullanıcılara yönelik, –Mekan olarak binayı, kaynakları, hizmet birimlerini ve işlevlerini gezerek, göstererek tanıtma.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri: Sanal Kütüphane Turları; Web sayfasında kütüphaneyi tanıtan, grafik ve resimlerle zenginleştirilmiş görsel turlar.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri: Temel Kütüphane Rehberi, –Temel kavramlar, –Kurallar, –Online katalog, –Genel koleksiyon, –Referans kaynakları, –Kütüphane hizmetleri, –Adres, telefon vb bilgileri içerir.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri: Konu rehberleri; –Üniversitenin eğitim verdiği alanlarda kütüphanenin sahip olduğu basılı ve elektronik referans kaynaklarını tanıtan, linkler veren basılı ve web üzerinde erişilebilen rehberler.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri: Veritabanları içerik rehberleri: –konu kapsamı, –yayıncı, –içerik tarihi, Amaç kullanıcının veritabanları arasında seçim yapabilmesine yardımcı olmaktır.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri Kullanım Kılavuzları : –Online katalog kullanım kılavuzu; –Veritabanları kullanım kılavuzları; –Elektronik dergi veritabanları kullanım kılavuzu.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri Internet Rehberi; –Mevcut ücretsiz bilgi kaynakları, –Portallar, –Elektronik arşivler, –Dernek, –Kurum adresleri ve linkleri.

Kullanıcı Eğitim Materyalleri: Diğer yardımcı kaynaklar; –İlgili kütüphanecilerin iletişim bilgileri, –Kaynakların nasıl referans gösterileceğini anlatan rehberler, –Telif haklarını açıklayan notlar, –Bilimsel hırsızlık (plagiarism) konularında rehberler.

Kullanıcı eğitiminde hedef kitle: Kütüphaneciler, Öğretim üyeleri, Öğrenciler, Özel kullanıcılar; ziyaretciler (walk-in user) vb.

Kütüphanecilerin Eğitimi; Kullanıcı eğitimi konusunda bilgilenme, Koleksiyonu ve bilgi kaynaklarını çok iyi tanıma, Teknolojiyi iyi takip etme, Ulusal ve uluslararası toplantılara katılma, Güncel gelişmelerden haberdar olma.

Kütüphanecilerin Eğitimi; Kim tarafından; Firmalar, Bölümler, Dernekler ve ANKOS tarafından sağlanabilir, Yöntemler; Seminer, çalıştay, Internet üzerindeki tartışma listelerini izleme, yerel ve uluslararası toplantılara katılma.

Öğretim üyelerinin eğitimi: İletişim ve işbirliği iyi sağlanmalı, Öğrencileri kütüphaneye yönlendirmeleri istenmeli, Ödev ve projelerde işbirliği yapılmalı, Öğretim üyelerine açık tartışma listesi oluşturulmalı.

Öğrencilerin Eğitimi; Hazırlık öğrencileri, Lisans öğrencileri, Yüksek lisans öğrencileri, Uzaktan eğitim alan öğrenciler.

Özel (dış) kullanıcılar; Ücret karşılığı kütüphaneye üye olanlar ve ziyaretci (walk-in user) kullanıcıların haklarının neler olduğu konusunda bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Sonuç ve öneriler: Eğitim planlı, programlı ve hazırlıklı olmalı, İşbirliğine önem verilmeli, Kullanıcı eğitimi konusunda kütüphanecilerin eğitiminde ve eğitim materyallerinin hazırlanmasında ANKOS koordinasyon merkezi görevini almalı, Kütüphanecilerin yurtdışında yapılan uygulamaları yerinde görmeleri sağlanmalıdır.