HAZIRLAYAN : ibrahim MAKAS Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek ısı iletim yollarını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI:
Advertisements

ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDE ve ISI Isının Yayılması Mustafa ÇELİK.
3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
6.Sınıf B.Madde ve Isı 1 Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı 2
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
HAZIRLAYANLAR: Nazlıcan Akyürek&Beyza Nevşehirli
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
ISI ENERJİSİ.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİ
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDE VE ISI MADDE VE ISI 1. Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
Maddenin ısı ile yayılma yolu
HAZIRLAYAN : Ali DAĞDEVİREN Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Ateşinizin yükseldiği oldu mu ? Bunu nasıl anlarsınız ?
MADDE ve ISI.
YAYILMASI ISININ.
MADDE VE ISI.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDE VE ISI.
Tanecikli Madde.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.
Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?
ISININ YAYILMASI.
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur.
Madde Ve Isı.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
Bir beherin veya deney tüpünün üçte ikisi kadar su doldurup yavaş yavaş ısıtalım. Sudaki hareketleri gözlemleyelim:
Isının Yayılma Yolları
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri Özhan ÇALIŞ.
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
Maddenin Halleri ve Isı
AMPULÜN YAPISI CAM FİTİL DUYA TAKILAN KISIM Ampul.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
6.ÜNİTE :MADDE VE ISI.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
ISININ YAYILMA YOLLARI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin Sınıflandırılması
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 3.Madde ve Isı HALİM GÜNEŞ.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ve ISI
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN : ibrahim MAKAS Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek ısı iletim yollarını keşfedebilmek,ısı iletimi ve yalıtımını irdeleyerek ısı yalıtım teknolojisini kavrayabilmektir.

Ünitenin kavram haritası

MADDE VE ISI KONULAR: 1)MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI 2)ISININ YAYILMASI 3)ISI YALITIMI

1)MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?

Konunun Anahtar Kelimeleri MaddeMolekül Molekül yığını IsıTanecik

Etkinlik -1 >>> Bir beherin veya deney tüpünün üçte ikisine kadar su doldurup yavaş yavaş ısıtalım. su doldurup yavaş yavaş ısıtalım. >>> Sudaki hareketleri gözlemleyelim: >>> Görünen hareket, ısınan molekül yığınlarının hareketidir. (Moleküller tek tek gözle görülemeyecek kadar küçüktür.) Isı ve hareket ilişkisi sıvı ve gazlarda kolayca görülebilir. Sonuç: MADDELER ISINDIKÇA MOLEKÜLLER HIZLANIR.

Cevaplayalım… Beherdeki su ısınırken neler gözlemlediniz? Beherdeki su ısınırken neler gözlemlediniz? Hareket edenler tek bir molekül mü yoksa Hareket edenler tek bir molekül mü yoksa molekül yığınları mı? Bu deneyde ısı veren ve ısı alan maddeler Bu deneyde ısı veren ve ısı alan maddelernelerdir? Su, ısıyı ısı kaynağından nasıl almış olabilir? Su, ısıyı ısı kaynağından nasıl almış olabilir?

ETKİNLİK-2 Bir elektrik sobası veya ocağını,çıplak direnç telleri üste gelecek şekilde yerleştirip güç kaynağına takalım. Ocağın cm üstünden geçen bir el feneriyle oluşturulmuş ışık huzmesini beyaz bir arka zemine(duvar olabilir.)düşürelim. Direnç akkor haline gelirken ısınan havanın içinde hareket olup olmadığını arkaplanda gözlemleyelim.

Bilgi: Etkinliğimizdeki ısı alışverişi kısmen,doğrudan Etkinliğimizdeki ısı alışverişi kısmen,doğrudan temas ile olmuştur. temas ile olmuştur. Teldeki veya alevdeki hızlı moleküller hava Teldeki veya alevdeki hızlı moleküller hava moleküllerine çarpıp onları hızlandırmıştır. moleküllerine çarpıp onları hızlandırmıştır.

ÖZET:  Bütün maddeler(katı,sıvı,gaz) tanecikli  Bütün maddeler(katı,sıvı,gaz) tanecikli yapıdadır. yapıdadır.  Isıtılan maddenin tanecikleri sıcaklığın etkisiyle hareketlenirler.  Isıtılan maddenin tanecikleri sıcaklığın etkisiyle hareketlenirler.  Sıcak moleküller hızlı,soğuk moleküller  Sıcak moleküller hızlı,soğuk moleküller yavaş hareket eder. yavaş hareket eder.