İYOT YETERSİZLİĞİ SORUNLARI ve KORUNMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spor ve Sağlık FATİH DERVENT.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TİROİD KANSERLERİ Dr. İsmail YILMAZ Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisine Geçiş ve İzlem
OBEZİTE.
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
ENDOKRİNOLOJİK BOZUKLUKLAR ve TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARI
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SEBZELERİN DEKAR’A VERİM BİLGİLERİ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Iyot yetersizliği hastalıkları.
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI VE TUZUN İYOTLANMASI PROGRAMI
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇS/AP Şube Müdürlüğü
Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması
GEBELİK VE EMZİKLİLİKTE BESLENME
Prof. Dr. Gülay KOÇOĞLU Halk Sağlığı Anabilim Dalı
TÜRKİYE’de BESLENME SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Beslenme Yetersizliği Çocuk Ölümlerinin
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
SİGARA VE KADIN SAĞLIĞI
VİTAMİNLER.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
FAYDALI BESİNLER.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sunum transkripti:

İYOT YETERSİZLİĞİ SORUNLARI ve KORUNMA Prof. Dr. Gülay KOÇOĞLU Halk Sağlığı Anabilim Dalı

İyot İnsan vücudunda 20-30 mg bulunur %75’ i tiroid bezindedir Kalanı kan, meme bezi, mide mukozasında Önemli görevleri: Kemik gelişimi , Beyin ve sinir sistemi gelişimi, Bazal metabolizma hızının ayarlanması Vücut ısısının sürmesi için gerekli hormonların yapımı

Başlıca Kaynakları Deniz ürünleri, Deniz yosunları, Et, süt, yumurta da toprağa ve suya bağlı olarak bol bulunabilir.

Gereksinim (g/gün) O-6 ay 40 6-12 ay 50 1-3 yıl 70 4-6 yıl 90 Yetişkin 150 Gebe 200 Emzikli 200

Dünyada İyot Yetersizliği Sıklığı 110 ülkede 1.6 milyar risk altında, 566 milyon guvatrlı (% 10), Yılda 30 bin bebek ölü doğuyor, Yılda 120 bin bebek kreten doğuyor. 300 milyon zihinsel geriliği olan var.

Türkiye’de İyot Yetersizliği Sıklığı Toplam tiroid hiperplazisi 30.5 2. derece prevalans 4.3 3. derece prevalans 1.85 4. derece prevalans 0.54 Tiroid nodül prevalansı 2.8 KADINLAR 8-10 ERKEKLER 2-5 K/E  3/1 ÇOCUKLAR (6-12 yaş) 9.7 (2.derece ) (Endemi diyebilmek için prevalans % 10 üzerinde olmalı)

İyot Yetersizliğinin Yol Açtığı Sorunlar Fetüs Düşükler, Ölü doğumlar, Doğuştan anomaliler, Perinatal ölümlerde ve bebek ölüm hızında artış, Nörolojik kretinizm(Mental gerilik, Sağırlık, Şaşılık Felç) Miksödem kretinizm (Cücelik, Mental bozukluk), Psikomotor bozukluklar, Hipotiroidizm

Yenidoğan: Guvatr, Hipotiroidi, Beyin ve sinir sistemi gelişiminde bozukluk Çocuk ve Gençler: Mental fonksiyonlarda bozukluk, Büyüme-gelişme geriliği

Yetişkinler: Guvatr ve komplikasyonları, Hipotiroidizm, İyotla uyarılmış hipertiroidizm

Tiroid Hiperplazisinin Komplikasyonları Hipoaktif nodüler guvatrın habisleşmesi, Tiroid içi kanama, Trakeomalazi, Etraf doku ve organlar üzerine baskı, Toksik nodüler guvatr, Estetik kusurlar

İyot Yetersizliğini Telafi Eden Mekanizmalar Tiroidin iyot yakalama kapasitesinin artması İdrarla atılan iyodun düşmesi Bağırsak yoluyla kaybedilen I ve tiroid hormonunun azalması Tiroid bezinden iyot kaçışının durması İyot “turnover” hızının artması T4 den T3 yapımının rT3 aleyhine artması

DSÖ Guvatr Sınıflaması 0: Guvatr yok 1: Baş normal pozisyonda iken, tiroid palpe edilir. Fakat gözle görünür değildir. Tiroid normal iken, nodüler guvatr da bu dereceye dahildir. 2: Baş normal pozisyonda iken, gözle görünür guvatrdır.  

Endemik Guvatr Nedenleri İyot yetersizliği (su ve besinlerde): Optimal gereksinim: 100-300 g Sudaki I  (g / lt) İstanbul’da 11 Doğu Karadeniz’de 2.5 Topraktaki I  (g /100 g toprak) İstanbul’da 250 Doğu Karadeniz’de 166 Besinlerdeki I  Tüm besinler etkileniyor.

Bazı besinlerdeki I Miktarı (g/100g) Guvatrsız bölge Guvatrlı bölge Deniz ürünleri 83,2 51,5 Kırmızı et 3,0 1,3 Süt ürünleri 13,0 6,7 Yumurta 26,0 3,8 Meyveler 4,0 Ekmek 1.56 0.54 Sebzeler 32 22

2. Doğal Guvatrojenlerin Alımı: A) Sebzeler a- Cruciferae Ailesi: Lahana (beyaz, kara, bürüksel, çin) turp, karnıbahar, şalgam (thiocyanate, goitrin, Chelori) b- Liliacea Ailesi: Soğan, sarmısak (Alifatile disülfit) c- Euphorbiacea Ailesi: Kasava (Cyanogenic glycoside) d- Şüpheli olanlar: Soya fasülyesi, pancar, havuç, mercimek, marul, bezelye, şeftali, armut, çilek

B) Süt Goitrin, Cheilorine, Thiocyanete C)Suların içeriği Sature ve unsature sülfürlü hidrokarbon

3. Aşırı kalsiyum 4. Aşırı flor 5. A avitaminozu 6.Antitiroid ilaçlar ( thiocarbamid, thinomid, PAS)

İyot Yetersizliğinin Düzeltilmesi 1- İyotlu Tuz En yaygın yöntem. 1920 den beri kullanılıyor. Yıllık maliyeti kişi başına 3-5 cent, Ülke çapında kullanımı sağlamak zor, Isı ve saklama koşulları etkili

2- İyotlu Yağ Enjeksiyonu 1980 den beri kullanılıyor. 2-4 ml tek doz intramuskular yapılıyor. 4 yılda bir (3-5 yıl). Özellikle dağlık ülkelerde yararlı. 40 yaşına kadar tüm kadınlara , 20 yaşına kadar tüm erkeklere uygulanıyor Enjeksiyon Hepatit B ve AIDS açısından risk taşıyabilir. Hassasiyet rapor edilmemiş. Maliyeti yüksek.

3- İyotlu yağ oral alımı Tek doz 1-2 yıl koruyucu etkili. Oral doz, enjeksiyonla verilenin ancak ¼’ ü kadar etkili.

4- Diğer Yöntemler Ekmeğe iyodür veya iyodat katılması, Potasyum ya da sodyum iyodür tabletleri, Suyun iyotlanması (içme-kullanma suyu ayrı ise),

İyot Eklenmesinde Metot Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar 1- Hafif şiddetteki IDD  Guvatr prevalansı % 5-20 , İdrar I konsantrasyonu >43.5 n.mol/ n.mol creatin İyotlu tuz 10-25 mg/ kg

2- Orta şiddette IDD  Guvatr prevalansı % 30>, İdrar I konsantrasyonu 21.8- 43.5 n.mol) İyotlu tuz 25-40 mg / kg veya İyotlu yağ (enjeksiyon-oral)

3- Ağır derecede IDD  Guvatr prevalansı > 30%, Endemik kretinizm % 1-10, İdrar I konsantrasyonu < 21.8 n.mol ) İyotlu yağ (oral veya enjeksiyon)

Ülkemizdeki Uygulama 1998 yılında çıkan yasayla rafine tuzlara 50-70 mg/kg potasyum iyodür veya 25-40 mg/kg potasyum iyodat eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir. SB projelerine göre 2005 yılına kadar iyot yetersizliği hastalıklarının; çocuklarda yok edilmesi, yetişkinlerde 1/3 oranında azaltılması, yemeklik tuzun % 100’ünün iyotlu üretilmesinin sağlanması planlanmaktadır.

Ham tuz üretimi 1.450.000 ton Gıdada tüketilen 400.000 ton Rafine olanı 99.000 ton Kapasite 160.000 ton İyotlu olanı % 21.5

İyotlu tuz kullanım oranı (%) Batı 18.6 Doğu 15.6 Güney 16.5 Kuzey 23.6 İç 18.3 Kentsel Kırsal 9.6 GENEL 18.2

İyotlu Tuz Kullanımı İçin Öneriler İyotlu Tuz Koruma için(Tedavi için değil), Ağzı kapalı, karanlık, serin yerde saklanmalı Yemeklere piştikten sonra eklenmeli (Kızartma ile % 20, ızgara ile % 23, kaynatma ile % 60 kayıp oluşur.) Aşırı iyot alımının olumsuz etkileri çok nadir görülmektedir. Günlük 10 g iyotlu tuz tüketen kişi 500 g iyot alır. Toksik etki 1000 g ( l mg) geçmedikçe görülmez. Sağlıklı yaşam için önerilen tuz 5 g / gün) (Hipertansiyon, Kalp-Damar hastalıkları, Kanser v.b.hastalıklardan korunmak için )