1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Advertisements

ÜNSÜZ YUMUŞAMASI SELMA ÇİMEN
SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar
HABER KİPLERİ.
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
Ses Bilgisi Soru 1: İkinci hecesinde dar ünlülerin olduğu bazı sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki dar ünlü düşer. Bu ses.
SORULAR 1)Aşağıdakilerden hangisinde büyük ünlü uyumuna uymayan kelime vardır? A)Sabahtan beridir ince bir yağmur B)Yağıyor soğuk bir sisle karışık C)Kafesler.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
Ses bilgisi.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
SES BİLGİSİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
EKLER.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacaktır. x.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
SES BİLGİSİ SORULAR.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21.
Ses bilgisi ses bilgisi.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
Ses Bilgisi.
FİİL (EYLEM).
Ses bigisi soruları.
SES BİLGİSİ.
Ses Bilgisi.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Test Soruları.
Binsem hülyaların beyaz atına
Soru 1: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması vardır? A) Onunla karşılaşınca ne diyeceğimi şaşırıyorum.
SES BİLGİSİ.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
1)Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
Ses bilgisi.
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
SES BİLGİSİ AÇ.
Hakan Satılmış (Türkçe Öğretmeni) Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
SES BİLGİSİ 2 Not: Evde ders tekrarı yaparken defterinize konuya uygun görseller çizebilirsiniz. Görsel alanlarını şimdilik boş çerçeve çizerek belirtebilirsiniz.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat

Cevap : C Açıklama : A daki sözcük büyük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır. B ‘ deki sözcük iki ünsüz harfle başladığı için D’deki ise iki ünlü yan yana bulunduğu için sözcükler Türkçenin ses yapı kuralına uymamaktadır.

2.soru 1- Kökü bende bir sarmaşık 2- Uçsuz , bucaksız değirmen 3- Mavi , masmavi bir ışık 4- Ortasında yüzmekteyim Yukarıdaki numaralandırılmış dizelerin hangisinde ulama vardır ? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

Cevap : C Açıklama : Bir , ışık sözcükleri arasında ulama meydana gelmiştir

3.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerin hangisinde ünsüz türemesi vardır ? A. Karşıdan karşıya geçerken dikkat etmelisin. B. Bu sırrı en yakın dostuma bile anlatmadım. C. Babamla birlikte kağıttan kayıklar yaptık. D. Bakkaldan bir kaç paket çikolata aldım.

Cevap : B Açıklama : A ve D seçeneklerindeki sözcüklerde İkiz Ses vardır ve bu bir türeme değildir. C de ise ünsüz benzeşmesi vardır. Sırrı sözcüğünde ‘r’ ünsüzü türemiştir.

4.soru Günlerdir bize uğramıyor. Bu cümledeki altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi vardır ? A. Ünlü daralması B. Ünlü düşmesi C. Ünsüz benzeşmesi D. Ünsüz yumuşaması

Cevap : A Açıklama : Uğramıyor sözcüğünde ünlü daralması meydana gelmiştir. Uğra-ma - yor

5.soru Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki sözcükte ses değişikliği olmamıştır. A. Köydeki üzüm bağlarını gezdik. B. Aldığımız hediyeyi çok beğendi. C. Otobüs durağının biraz ilerisinde oturuyoruz. D. Sağ kulağından bir şişlik vardır.

Cevap : A Açıklama : B , C ve D seçeneklerindeki altı çizili sözcüklerde ünsüz yumuşaması meydana gelmiştir. Aldık – ımız = aldığımız Durak – ı = durağı Kulak – ı = kulağı

6.soru Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde diğerlerinin hangisinden farklı bir ses olayı vardır ? A. Adamın iyisi alışverişte belli olur. B. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. C. Bal tutan parmağını yalar D. Her işte bir hayır vardır.

Cevap : C Açıklama : A , B ve D seçeneklerinde geçen alışverişte uzaktan işte sözcüklerinde ünsüz benzeşmesi vardır. Fakat C ‘ deki parmağını sözcüğünde ünsüz yumuşaması vardır.

7.soru Zamanı gelmiş bir fikrin karşısına dikilme gücüne hiçbir ordu sahip değildir. Bu cümlede aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur ? A. Ulama B. Ünsüz benzeşmesi C. Ünsüz yumuşaması D. Ünlü düşmesi

Cevap : B Açıklama : ‘Fikrin ‘ sözcüğünde ´ ünlü düşmesi ´ ´gücüne´ sözcüğünde ünsüz yumuşaması ´hiçbir ordu ´ sözcükleri arasında ulama vardır.

8.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bütün sözcükler büyük ünlü uyumuna uymaktadır ? A. Bu rüzgar ortalığı darma duman edecek B. Kaygan yollarda dikkatli olmak gerekiyor. C. Komşusunun bahçesinden dut ağaçları vardı. D. Günlerdir alınmayan çöpler vatandaşı bezdirdi.

Cevap : D Açıklama : A’ da ; ´rüzgar´ , B ‘de ´gerekiyor´ , C’ de ; ´bahçe´ sözcükleri büyük ünlü uyumuna uymamaktadır.

9.soru Yavaş , yavaş güneş ufukta kayboluyor Bu cümledeki ses olayları aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir ? A. Ünsüz benzeşmesi – ünsüz benzeşmesi - ünlü düşmesi B. Ünsüz benzeşmesi - ünlü düşmesi – ünsüz yumuşaması C. Ünsüz yumuşaması – ünlü düşmesi – ünsüz benzeşmesi D. Ünsüz yumuşaması – ünlü daralması – ünlü düşmesi

Cevap: B Açıklama : Ufuktan sözcüğünde ses olayı ünsüz benzeşmesi ´kayıp ve olmak ´ sözcüğü birleşirken ünlü düşmesi ve ünlü yumuşaması meydana gelmiştir.

10.soru Seni saatlerdir durakta bekliyorum Yukarıdaki cümledeki ses olayının benzeri aşağıdakilerden hangisinde yoktur ? A. Günlerdir onun yollarını gözlüyor. B. Yıllardır ilçemize kar yağmıyor. C. Başarısını düzenli çalışmasına bağlıyor. D. Herkesle iyi geçinmeye gayret ediyorum.

Cevap : D Açıklama : A ‘da gözlüyor , B’ de yağmıyor , C’ de bağlıyor sözcüklerinde ünlü daralması vardır. Gözle – yor = gözlüyor Yağ – ma – yor =yağmıyor Bağ – la – yor = bağlıyor.

11.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses düşmesi olmamıştır. A. Çağrılarıma günlerdir karşılık vermiyor. B. İkimiz arasında asla ayrım yapmazdı. C. Küçücük bahçemizde çay içtik birlikte. D. Memleketten gelen misafirlere karşıladık.

Cevap : D Açıklama : A’ da çağrı , B’ de ayrım ,sözcüklerinde ünlü düşmesi C ’de küçücük sözcüğünde ünsüz düşmesi vardır. Hak – ım = hakkım Af – et = affet Sır – ı = sırrı Zan – et = zannet

12.soru Aşağıdakilerin hangisinde ulama vardır ? A. Çocukların hepsini bahçeye çıkardı. B. Onun itiraz etmesi bizi de rahatlattı. C. Kalbimde kimseye karşı kin yoktur. D. Bahar gelince her yer güzelleşir.

Cevap : B Açıklama : ´onun itiraz etmesi ´ bölümünde sözcüklerin arasında ulama vardır.