DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
Advertisements

HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Yüksek Riskli Gebelikler
BEBEKLER Giriş.
EMZİRME NASIL OLUYOR ?.
SİGARA VE BEBEK Doç. Dr. Ayla Günlemez
Normal doğum mu? Sezaryen mi?
Hazırlayan:Yunus Başaran
OBEZİTE.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
YENİDOĞAN SEPSİSİ Prof. Dr. A. Engin Arısoy
STRES TEPKİLERİM Kazanım:*Stres durumlarında kullandığı tepkileri etkililiği açısından değerlendirir. 11. Sınıf 67 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik.
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
Çevresel Sinir Sistemi
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
ALKOL VE ETKİLERİ.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
BÖLÜM 5 BEBELİKTE BİLİŞSEL GELİŞİM. BÖLÜM 5 BEBELİKTE BİLİŞSEL GELİŞİM.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
DOĞUMSAL KUSURLAR ve DOĞUM ÖNCESİ TANI YÖNTEMLERİ.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
ZiHiNSEL ENGELiLi ÇOCUKLARIN ÖZELLiKLERi
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
STRES VE STRES TEPKİLERİ
Erken Çocukluk Döneminde
BASINÇ YARASI PREVALANSI
Bölüm 4 Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu.
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk.
DOĞUM ve YENİ DOĞMUŞ BEBEK
Ψ Bölüm 2- Devam.
BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik.
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
DİĞER TUTUMLAR.
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
İşitme engelliler.
GEBELİK VE LOHUSALIK.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
Doğum Eylemi.
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
Çocuklukta Fiziksel Gelişim
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
Yenidoğanın transportu
Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı
DOĞUMUN EVRELERİ.
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
DOÇ. DR. MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
GEBE KALMADAN ÖNCE Doç.Dr.Başak Baksu.
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
STRES YÖNETİMİ
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM ve DOĞUM
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM

b) Doğumöncesi Gelişimde Teratoloji Ve Hasarlar Bu bölümün başında tartıştığımız Alex bebek yönünden doğum öncesi gelişim devresi düzgündür. Annesinin döl yatağı o gelişirken onu korudu. Bu korumaya karşın çevre fetüsü pek çok kanıtlanmış yollarla etkileyebilir.

Bir teratojen potansiyel olarak doğum hasarına neden olabilecek ya da bilişsel ve davranışsal sonuçları olumsuz olarak değiştirebilecek herhangi bir ajandır. Doğum hasarlarının nedenini inceleyen çalışma alanına teratoji denir. Teratojenlere bazı maruz kalışlar fiziksel doğum hasarlarına neden olmaz, ancak gelişmekte olan beyni etkileyerek bilişsel ve davranışsal işlevselliği etkiler ,bu çalışma alanına davranışsal teratoloji denir.

Teratojan: ‘Canavar’ anlamına gelen Yunanca sözcük tera’dan türetilmiştir. Doğum hasarı yaratan bir ajan teratojendir. Doğum hasarlarını inceleyen bilim alanına teratoloji denir. Nöronlar: Beyinde hücre düzeyinde bilgi işlemeyi yürüten sinir hücresi.

Psikoaktif İlaçlar: Psikoaktif ilaçlar, duygu durumunu değiştirme, algıyı hafifletme, bilinç durumunu değiştirmede sinir sistemi üzerinde etkili olan ilaçlardır. Fetal alkol spektrum bozukluğu (FASD): Gebelikte yoğun alkol kullanan kadınların çocuklarında ortaya çıkan anormallikler kümesidir.

Hamile kadının sigara ve kafein kullanımı ile doğacak bebekteki sonuçlar, arasındaki bazı ilişkiler nelerdir?

Diğer problemler: Reçeteli ve Reçetesiz İlaçlar Kan Uyuşmazlığı Tipleri Çevresel Tehlikeler Annenin Hastalıkları Diğer Ailevi Faktörler

Ergen annelerden doğan bebeklere yönelik bazı riskler nelerdir?

c) Doğum Öncesi Bakım Doğum öncesi bakım yaygın olarak değişmektedir ancak genelde belirlenmiş ziyaret programı ile ilaç bakım servislerini içerir.

Hamile kadının stres ve duygusal durumu doğum öncesi gelişimi ve doğumu nasıl etkiler?

d) Doğum Öncesi Normal Gelişim Şunu hatırlamak önemlidir ki hamilelikte bir şeyler yanlış gitse bile çoğunlukla hamilelik ve doğum öncesi gelişim iyi gider.

B) Doğum Doğa doğumun nasıl olacağına dair temel yazımı yazar, ancak ebeveyn doğumu çevreleyen koşullar hakkında önemli seçimler yapar. Biz önce, bir çocuğun doğumundaki fiziksel basamaklar sırasına bakalım.

a) Doğum Süreci Doğum süreci evreler halinde meydana gelir, farklı bağlamlarla oluşur ve vakaların çoğunda bir veya daha fazla müdahaleyi içerir. Doğum Evreleri: Doğum süreci üç evrede meydana gelir. İlk evre en uzunudur.

Doğum Sonrası: Doğumun üçüncü evresidir Doğum Sonrası: Doğumun üçüncü evresidir. Plasenta, göbek kordonu ve diğer membranlar ayrılırlar. Doula: Anneye doğum öncesi, doğum ve sonrasında sürekli fiziksel, duygusal ve eğitsel destek sağlayan bir bakıcı.

Doğal Doğum: Bu yöntem annenin korkusunu azaltarak acısını hafifletmeye yönelerek, doğumla ilgili rahatlama tekniklerini içeren eğitsel müdahaleleri kapsar. Sezaryenle Doğum: Annenin karnına yapılan bir ameliyatla bebeğin çıkarılması.

Doğum öncesi gelişimin uzun yolculuğundan sonra doğum gerçekleşir Doğum öncesi gelişimin uzun yolculuğundan sonra doğum gerçekleşir. Bir bebeğin doğumu sırasında bebek iki sözcük arası bir eşiktedir. Dölütten yeni doğmuş bebeğe geçiş süreci neye benzer?

Doğum Yöntemleri: ABD hastaneleri sıklıkla anneye ve doktoruna kendi doğum yöntemleri açısından bir dereceye kadar seçme hakkı tanır. Bu seçim, ilaç kullanımı, ağrıyı azaltmak için tıbbi olmayan yöntemlerin kullanılıp kullanılmaması ve ne zaman sezaryen doğumun yapılabileceği ile ilgilidir.

b) Yenidoğan’nın Değerlendirilmesi Yıllarca, yeni doğanın sağlığını ölçmek için Apgar Scalası kullanıldı. Brezelton Yenidoğan Davranış Değerlendirme Ölçeği yenidoğanın nörolojik gelişimini, reflekslerini ve insanlara verdiği tepkileri ölçer. Son zamanlarda risk altındaki bebekleri belirlemek için Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Nörodavranışsal Ölçeği (NNNS) geliştirildi.

Apgar Ölçeği: Doğumdan bir - beş dakika sonra yeni doğanın sağlık durumunu değerlendirmek için geniş çapta kullanılır. Apgar ölçeği bebeğin kalp atışını, solunum çabanın, kas gücünü, beden rengini, refleks uyarlanabilirliğini değerlendirmede kullanılır.

ŞEKİL 3.6 APGAR ÖLÇEĞİ: Yenidoğanın Apgar ölçeği puanı bebeğin acil tıbbi problemlerinin olup olmadığını gösterir. ABD’de bebeklerini Apgar puanlarının bazı özellikleri nelerdir?