İZMİR METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YAĞIŞ ve SICAKLIK RAPORU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
M.Azmi Doğan Anadolu Lisesi
Advertisements

Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
TÜRKİYE’DE İKLİM.
KISINTILI SULAMA 1.
TÜRKİYENİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
İKLİM TİPLERİ ETKİNLİK
MANİSA’DA KURAK DÖNEMLERİN STANDART YAĞIŞ İNDEKSİ İLE BELİRLENMESİ
EKVATORAL İKLİM.
YILLIK HAREKET ( DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETİ )
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
MEVSİMLER.
KUVVETLİ METEOROLOJİK OLAYLARIN TAHMİNİ
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK – AKGÖL PROJESİ Feyzullah PARLAK ( Planlama Başmüh. ) Metin PEKTAŞ.
KIZILIRMAK HAVZASI’NDA KURAKLIK ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
ZAMANI ÖĞRENELİM.
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
Türkiye’nin Bölgelere Göre Yıllık Yağış Rejimleri
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Hedef ve Amaçlar Çocuklara mevsim ve ayları öğretmek,bunları sırasıyla sayabilme becerisini kazandırmak. Mevsimlerin hangi aylardan oluştuğunu kavratmak.
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
Mevsim Şeridi
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
KÜRESEL ISINMA.
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
HAZIRLAYAN:ELİF SİNEM BİRCAN VE RABİA KALKAN
Hazırlayanlar İbRaHiM BaTuHaN. İ Ç İ NDEK İ LER NÜFUS CO Ğ RAFYA CO Ğ RAFYA İ KL İ M İ KL İ M EKONOM İ EKONOM İ İ LÇELER İ LÇELER KOM Ş U İ LLER KOM Ş.
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ.
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
ZAMANI ÖĞRENELİM.
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
Hava Olayı, Hava Durumu ve İklim
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
Ege Bölgesini Tanıyalım
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
Türkiye’de iklim elemanları
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
MEVSİMLER VE AYLAR SEASONS AND MONTHS.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
BİTKİLERİN SU İSTEKLERİ NEM VE YAĞIŞ
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Calluna.
Hazırlayan Mehmet BİRİŞİK
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
KONU:TÜRKİYEDEKİ İKLİM TİPLERİ ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:Emre Bayraktar ÖĞRENCİ NO:95 ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:TÜLAY KISA.
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

İZMİR METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YAĞIŞ ve SICAKLIK RAPORU AHMET KOCAMAN BÖLGE MÜDÜR YARDIMCISI

KURAKLIK KURAKLIK SINIFLANDIRMALARI Bilindiği gibi kuraklık o bölgenin iklim araştırması içinde çok önemlidir. Herhangi bir yerde, yılın herhangi bir ayında az veya hiç yağış olmaması o yerde kuraklığın olduğunu göstermez. Çünkü iklim tasnifi açısından kuraklığın başlaması için, o aydan itibaren uzun bir periyot yağışın meydana gelmemesi veya geçmişe dönük uzun yıllar boyunca yağışsız geçmiş olması gerekir. 1-Meteorolojik kuraklık Belirli bir zaman periyoduna ait normallerden (genellikle en az 30 yıllık) meydana gelen sapma olarak tanımlanır. Kuraklık periyotları genellikle, belirlenen eşik değerlerinin altında yağışlı olan günlerin sayısı olarak tanımlanmıştır. 2-Tarımsal kuraklık Bitkinin kök bölgesinde, büyüyüp gelişmesi için yeterli nem bulunmaması durumu olarak ifade edilir. Tarımsal kuraklık, toprağın derinlikleri doymuş halde olsa bile ürün verimlerini ciddi oranda düşürebilir. Yüksek sıcaklıklar, düşük nispi nem ve kurutucu rüzgarlar yağış azlığının etkilerinin katlanmasına sebep olur. 3-Hidrolojik kuraklık Hidrolojik kuraklık, uzun süre devam eden yağış eksikliği neticesinde ortaya çıkan yeryüzü ve yer altı sularındaki azalma ve eksiklikleri ifade eder. Meteorolojik kuraklık sona erdikten uzun süre sonra dahi hidrolojik kuraklık varlığını sürdürebilir

SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ

ORTALAMA SICAKLIK(Güzelyalı/İzmir) AYLAR Tem.07 Agu.07 Eyl.07 Eki.07 Ortalama sıcaklık, uzun yıllara göre Temmuz ayında 2,3 C°,Ağustos ayında 1,8 C°, Eylül ayında 1,0 C°, Ekim ayında 1,1 C° artmıştır.   30,1 29,2 24,4 19,7 UZUN YILLAR ORT. 27,8 27,3 23,4 18,6 MAKSİMUM SICAKLIK(Güzelyalı/İzmir) Ortalama max. sıcaklık, uzun yıllara göre Temmuz ayında 2,6 C°,Ağustos ayında 1,6 C°, Eylül ayında 0,8 C°, Ekim ayında 0,6 C° artmıştır. 35,6 34,3 29,9 24,5 33,0 32,7 29,1 23,9 MİNUMUM SICAKLIK(Güzelyalı/izmir) Ortalama min. sıcaklık, uzun yıllara göre Temmuz ayında 2,5 C°,Ağustos ayında 2,6 C°, Eylül ayında 1,1 C°, Ekim ayında 1,5 C° artmıştır. 24,6 19,5 15,9 22,1 21,9 18,4 14,4

NİSPİ NEM’İN DEĞERLENDİRMESİ

YAĞIŞ’IN DEĞERLENDİRMESİ

EGE BÖLGESİ’NDEKİ AĞUSTOS AYI YAĞIŞLARIN YORUMU Bu yıl Kümülatif yağışlarda Bölge Ort. :358 mm. Geçen Yılın Ortalaması :589 mm. Normali(Uzun yıllar ortalaması) :631 mm. Kümülatif yağışlarda normale göre %43 Geçen Yıla göre %39 azalma 2007 yılı Ağustos ayı ortalaması :3 mm. Normali(Uzun yıllar ortalaması) :7 mm. Yağışlarda normale göre :%63 azalma olmuştur.

EGE BÖLGESİ’NDEKİ EYLÜL AYI YAĞIŞLARIN YORUMU Bu yıl Kümülatif yağışlarda Bölge Ort. :362 mm. Geçen Yılın Ortalaması :648 mm. Normali(Uzun yıllar ortalaması) :645 mm. Kümülatif yağışlarda normale göre %44 Geçen Yıla göre %44 azalma 2007 yılı Eylül ayı ortalaması :4 mm. Normali(Uzun yıllar ortalaması) :15 mm. Yağışlarda normale göre :%73 azalma olmuştur.

KURAKLIĞIN DEĞERLENDİRMESİ

DEĞERLENDİRME 2007 Eylül ayı ile 2006 eylül ayı kuraklık haritası karşılaştırıldığında, geçen yıla göre bu yıl eylül ayında Bölgemizin Aydın ve Denizli illeri hariç diğer yerler daha kurak geçmiştir. 2007 Eylül ayı ile uzun yıllar (1971-2000) eylül ayı kuraklık haritası karşılaştırıldığında, bu yıl eylül ayında uzun yıllara göre Bölgemiz kuraklık durumu bakımından benzer karakterler göstermiştir.

MEVSİMLİK TAHMİN Planlama amaçlı hazırlanan uzun vadeli mevsimsel hava tahmin verilerinin analizleri doğrultusunda; Sıcaklık; Kasım ayında Türkiye genelinde sıcaklık değerleri mevsim normalleri civarında, Aralık-Ocak döneminde Kuzey bölgelerde mevsim normallerinden 0.5-1 derece daha düşük, diğer bölgelerde mevsim normalleri civarında olacağı öngörülmektedir. Yağış; Kasım ayında Türkiye ve çevresi için mevsim normalleri civarında, Aralık ayında güney ve iç kesimlerde, Ocak-Şubat döneminde iç ve batı kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer bölgelerde mevsim normalleri civarında gerçekleşeceği öngörülmektedir. Bu veriler ışığında 2007 Ekim-Kasım aylarında Türkiye ve çevresinde ılık ve yağışlı bir sonbahar mevsimi ile 2007 Aralık - 2008 Ocak-Şubat dönemi için kuzey ve iç kesimlerde mevsim normallerine göre daha soğuk, iç ve batı kesimlerde mevsim normallerine göre daha az yağışlı bir kış mevsimi öngörülmektedir.